CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, bir basın toplantısı düzenleyerek, fındığın fiyatının üreticinin aleyhine bir şekilde düşüş göstermesi nedeniyle değerlendirmelerde bulundu. Vatandaşların, çürümeye başlayan fındığın heba olmasından korktuğunu söyleyen Tozan, üreticinin fındığını tüccara verdiğini ve fiyatların bu yüzden düştüğünü savundu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye marka mamul oluşturulması konusunda çağrıda bulunan Tozan, “Dünya’da fındığın yüzde 80’ini üretiyoruz, kendi çikolatamız olsun. Dünya üzerinde nereye gidersek gidelim market raflarında bulunsun.” diye konuştu.

“Fındığı emanete vermemek gerektiğini söyledik”
Fındığın fiyatının düşmesine yönelik değerlendirmelerde bulunan Tozan konuşmasına şöyle sürdürdü: “Fındık bugün 10 TL ve fiyatlar aşağıya doğru gidiyor. ‘Fındık neden bu durumda?’ diye baktığımızda lisanslı depoculuk olmamasından kaynaklandığını görüyoruz. Ben de bir fındık üreticisiyim ve üreticiler olarak söyledik; fındığı emanete vermemek gerektiğini söyledik. Ama bu sene hava koşulları iyi gitmedi. Fındıkta olan çürüklerden dolayı halkımız korktu. Herkes fındığını tüccara verdi ve fiyatlar hızla düşmeye başladı.”

“Bu hızla giderse 8 TL’ye kadar düşecek”
İtalyan ve Hintli 2 alıcının Türkiye’de yüzde 80’i üretilen fındığın piyasasını belirlediğini söyleyerek, eleştiride bulunan Tozan şöyle devam etti: “Burada fiyatları düşüren en büyük etken, 2 büyük alıcının tekel olmasıdır. Bir İtalyan ve bir Hintli işadamı maalesef piyasayı istediği gibi yönlendiriyor. Hatta elimize bir kısa mesaj geldi. Fındığın 3 günde 10 TL’ye nasıl düştüğüyle ilgili tüccarlar bilgilendiriliyor. Yani ne oluyor da 3 gün önce 11 TL olan fındık 3 gün sonra 10 TL’ye düşüyor. 3 günde olağanüstü hiçbir koşul olmadı. Bu hızla giderse fındık 8 TL’ye kadar düşürülecek.”

“Karslıoğlu neden konuşmadı?”
Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu’nun vatandaşı bilgilendirmediğini iddia eden Tozan; “Hep söyledik rekolte düşük diye. Sayın Nurettin Karslıoğlu’nun bu belgede yüzde 30 eksik olduğuna dair kendi imzası var. Ama Düzce Ticaret Borsası Başkanı bir kere çıkıp üreticinin lehine bir konuşma yapmadı. Kağıt üzerinde attığı imzayı maalesef halkla paylaşmadı.” diye konuştu.

“Bizim politikalarımızı tekrar gözden geçirsinler”
Temmuz ayında Karadeniz’deki bir fındık çalıştayı yaptıklarını anımsatan CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, 2 şey üzerinde durduklarını söyleyerek; “Dünya’da yüzde 80 üretimini yaptığımız ürünün borsası Hamburg’da alıcısı İtalyan ve Hintli. Bir de emanete vermenin sıkıntılı bir durum olduğunu ortaya koymuştuk. Sonuç; yani olması gereken ise lisanlı bir depoculuk kurulacak ve borsası Karadeniz’e getirilecek. İstenilen fiyat olmadan da fındık satılmayacak. Arz fazlası fındık da devlet tarafından öğrencilere, askere dağıtılabilir, iç piyasada değerlendirilebilir. Bu politika uygulanırsa fındık fiyatları 15-20 TL arasında olur. Vatandaşlar bizim politikalarımızı gözden geçirmelerini istiyorum.” diye konuştu.

“Fındıkla ilgili mamul marka oluşturulsun”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile olan görüşmesinde fındıkla ilgili öneri sunduğunu da ifade eden Tozan, konu hakkında şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği bir söz vardı; “Biz dünya piyasasına sürülen 10 tane marka oluşturacağız.” demişti. Eğer büyük devlet olmak istiyorsanız en az 5 tane bilinen, satılan, aranan markanız olmalı. Sayın bakandan şunu rica ettim. Türkiye’de fındıkla ilgili marka mamul oluşturulsun. Bir çikolata serisi oluşturulsun. Dünyada nereye gidersek gidelim marketlerin raflarında bu çikolata olsun.”