CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan CHP’nin Atatürk’ten sonraki Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ölümünün 44. yılını yaptığı yazılı basın açıklaması ile andı.

“Çok partili döneme İsmet İnönü’nün kararlı tutumu sayesinde geçildi”
İsmet İnönü’nün siyasal yaşamda çok sık görülmeyen, ender özelliklere sahip, onurlu bir asker ve devlet adamı olduğunu kaydeden Tozan şu ifadelerde bulundu:

“Laik, Demokratik Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı Kurtuluş Savaşına önemli katkılar veren İnönü, Sevr’i geçersiz kılmış ve diplomasi tarihinde önemli ve değişmez bir yer edinmiştir. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini onaylayan, Sevr Antlaşması ve Mondros Mütarekesini geçersiz kılan Lozan Antlaşmasını yaparak Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli bir sözleşmeyi imzalamıştır.
İnönü, Türkiye’nin modern bir ülke olarak gelişip güçlenmesinde ve gelişmiş medeniyetler seviyesine ulaşması hedefi doğrultusundaki gelişmelere ve çalışmalara değerli katkılar sağlamıştır. Çok partili döneme iktidar kaygısı gözetmeyen İsmet İnönü’nün kararlı tutumu sayesinde geçilmiştir. Türk siyasal yaşamının bugün gelinen noktada sağlamış olan katkı çok değerlidir. Cumhuriyetin kurulması ve gelişmesine sağlamış olduğu katkılar ve üstün hizmetleriyle 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’yü ölümünün 44.yılında Şükran, sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.”

Haber: Ö. YILMAZ