CHP'den 'gizli sayım' iddiası! CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Bu referandum açık oy gizli sayım ilkesinin uygulandığı 2017’nin sopalı seçimi olarak tarihin kara sayfasında yer alacaktır." dedi. Düzenlediği basın toplantısında mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılması kararı üzerinden Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'na yüklenen Tezcan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"YSK güvenli bir seçim yapamamıştır" 
"YSK güvenli bir seçim yapamamıştır, yapmamıştır, yaptırmamıştır. YSK’nın görevi seçimlerin yargı gözetim ve denetimi altında yapılmasını güvence altına almaktır. YSK bu seçimlerin referandumun iktidar gözetim ve denetiminde yapılmasının güvencesi ve aracı olmuştur. Öncelikle kampanya döneminde medya denetimini sağlayan, medyadaki propagandanın adaletini sağlamaya dönük seçim kanunu değişikliğini olağanüstü hal kanun hükmü kararnamesiyle yapılan seçim kanunu değişikliğini, YSK Anayasa’nın 67’nci maddesine rağmen yürürlükte kabul etmiştir." 
 
"Seçimin meşruiyetine gölge düşüren bir tutumdur"
"Kanuna açıkça aykırı olmasına rağmen, mühürsüz oy pusulaları geçersiz olmasına rağmen kabul etmiştir. YSK, bu kanunun açık hükmüne rağmen arkasında oy pusulası olmayan, sandık pusulası olmayan oy pusulalarını geçersiz saymıştır. YSK bu açık kanun hükmüne rağmen o kanunları da geçersiz saymıştır. Bunları sayım başladığı anda, başladıktan sonra geçerli saymıştır. Yani maç başlamış, kuralları değiştirmiştir. Sadece kendi genelgesi değil, kanuna aykırı şekilde kuralları değiştirmiştir. Bunu AK Parti temsilcilerinin itirazları üzerine yapılmıştır. Sayım sırasında bu karar alınmıştır. Bu açık bir şekilde seçimin meşruiyetine gölge düşüren bir tutumdur."

'Aslolan bu seçimin iptal edilmesidir'
"Bu anayasa değişikliği referandumunun meşruluğu sürekli tartışılacaktır. Kamu vicdanında ‘hayır’ın önde olduğu ve toplumun bu anayasa değişiklik teklifini kabul etmediği çok açık ortaya çıkmıştır. Toplum tek adam rejimine hayır demiştir. Biraz önce anlattığım şaibeli ve hibeli yollarla bütün itiraz süreçleri tamamlandıktan sonra da hukuka usule aykırı bir şekilde bu sonuçlar teknik olarak mümkün değil. Bu genelge nedeniyle mühürsüz olan oy pusulası ve zarfların tamamı, geçerli olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle meşruiyet tartışmasını sona erdirecek ve milleti hukuk ekseninde rahatlatacak tek bir karar vardır. Seçimin YSK tarafından iptal edilmesidir. Aslolan bu seçimin iptal edilmesidir."

"İlk önce süreli olan itirazlarımızı yapacağız"
"CHP olarak ilk önce süreli olan itirazlarımızı yapacağız. Atmamız gereken adımları atacağız. Bu söylediğimiz her şeyde eş zamanlı olarak bir siyasi çıkışın göstergesidir. Eş zamanlı yapacağız. Hem ilçelerdeki kurullara itirazımızı yapacağız, YSK’ya eş zamanlı itirazımızı yapacağız. Anayasa yargısı ve AİHM yargısı dahil olmak üzere her noktaya gideceğiz."

"YSK’ya iptal başvurusunu ne zaman yapacaksınız?" sorusu üzerine ise Tezcan, "Hazırlığımızı yapıyoruz, tamamladığımızda yapacağız." dedi