CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan’ın duyurusunu yaptığı  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde organize edilen fındık çalıştayında üç gün boyunca yapılan çalışmalar tamamlandı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun danışmanları tarafından fındık sektörü temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan görüşmeler sonunda, fındık ile ilgili sorunlar not edilerek masaya yatırıldı. Ardından sektör temsilcileri ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, sorunları birebir dinledi. İzlenecek yol ile ilgili fikir alışverişinde bulunan Kılıçdaroğlu, ilerleyen günlerde TBMM’ye fındık kanunu teklifinde bulunacak.

Fındık Kanunu Yetersiz

Fındığın Karadeniz bölgesi için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, toplantıda görüş birliğine vardıkları konuları şöyle sıraladı:

“Fındık bahçeleri yaşlanıyor, bunların mutlaka yenilenmesi lazım. Ama yenileme sürecinde üreticinin bir kaybı olmaması için de özel bir desteğe ihtiyaç var. Fındıkta katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerekiyor. Bu bağlamda bir Fındık Ar-Gesi’nin oluşturulmasını, özellikle üniversitelerde bunun oluşturulmasını, fındığı fındık olarak değil, işlenmiş ürün olarak ihraç edebilirsek çok daha fazla dövizin Türkiye’ye gelebileceği konusunda görüş birliği sağlandı.Ayrıca bir Fındık Kanunu var ama bu Fındık Kanunu yetersiz. Lisanslı depoculuğu, manavcılık dahil olmak üzere Fındık İhtisas Borsasını bir arada düşünüp; mükemmel, bütün tarafların katılımıyla olgunlaştırılmış yeni bir Fındık Kanununun çıkması gerektiği konusunda da yine tarafların görüş birliği var.”

haber,s.kaşkır