Akçakoca çiftçisinin yol sıkıntısına tepki gösterdi

18 Temmuz 2019’da Düzce son yılların en büyük sel felaketini yaşadı. Selin en çok etkilediği Akçakoca Uğurlu Köyü’nde yıkılan Bezirgan Köprüsü hala yapılmadı. Çiftçi Melen Çayı’nı traktörle geçerek karşıdaki arazisine gidiyor. Köylünün mağduriyetine şahitlik eden CHP’li Mahmut Tanal, “Bezirgan Köprüsü, geçiş garantili rant köprüsü olmadığı için mi yapılmıyor” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Temmuz 2019’da Düzce’yi vuran büyük sel felaketinde yıkılan Akçakoca ilçesine bağlı Uğurlu Köyü’ndeki Bezirgan Köprüsü’nün hala yapılmadığı ortaya çıktı. Arazileri Melen Çayı’nın Sakarya tarafında kalan köylüler, traktörlerle çayı geçmeye çalışıyor.

Tanal Melen Çayı’ndan geçiş anını canlı yayınladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine nisan ve mayıs aylarındaki doğal afetler nedeniyle oluşan tarımsal zararların tespiti için Düzce’ye giden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, twitter hesabı üzerinden yaptığı canlı yayınla Uğurlu Köyü’ndeki vatandaşların Melen Çayı’ndan karşıya geçerken yaşadığı mağduriyeti takipçileriyle paylaştı.

Köylülerin traktörle Melen Çayı’ndan geçiş anını kayda alan Tanal, "Vatandaş araziyi sürmeye gidiyor. Düşünün geçiş yolu bu! Vatandaşın arazileri karşı tarafta. Su şu an az olduğu için traktörle Melen Çayı’ndan geçebiliyorlar. Yağış olursa buradan da geçemiyor." dedi.

"Geçiş garantili rant köprüsü olmadığı için mi yapılmıyor?"

Sel felaketinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Düzce ve ilçelerini Sakarya’ya bağlayan, Uğurlu Köyü’ndeki vatandaşların karşı taraftaki arazilerine ve fındık bahçelerine ulaşımını sağlayan Bezirgan Köprüsü’nün yapılmamasını eleştiren Tanal, şahit olduğu manzaranın 2020 Türkiye’sine yakışmadığını kaydederek, "Uğurlu Köyü’nden siyasi iktidara, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına sesleniyorum. Vatandaşın mağduriyetini bir an önce giderin. Köprü inşa edilsin. Konunun takipçisi olacağım." şeklinde konuştu.

Tanal, bir başka paylaşımında ise “Düzce’yi Sakarya’ya bağlayan Bezirgan Köprüsü, geçiş garantili rant köprüsü olmadığı için mi yapılmıyor?” diye sordu.

Muhtar: Arazilerin yüzde 40’ı karşı tarafta

Uğurlu Köyü Muhtarı Harun Bilgen ise köylünün arazisinin yüzde 40’ının Melen Çayı’nın karşı tarafında olduğunu aktararak, mağduriyetlerinin giderilmesini beklediklerini söyledi.

Bilgen, şu an için su seviyesi düştüğü için köylünün çift çeker traktörlerle Melen Çayı’nın sığ alanından karşıya geçebildiğini, yağmur yağdığı zaman sığ yerden geçme imkanının da ortadan kalktığını anlattı. Bilgen, arazisinde ve fındık bahçesindeyken yağmura yakalanan çiftçilerin traktörle çok uzun bir yolu dolanarak köye geri dönebildiğini ifade etti.

Tarım işçileri traktör kasasında karşıya geçirilecek

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a eşlik eden CHP Akçakoca İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz da fındık sezonunda işçilerin traktör kasasında karşıya geçirileceğini, bu şekilde çok büyük bir risk alınacağını belirtti.

Yağmur dışında baraj kapakları açıldığında da su seviyesinin yükseldiğini anlatan Abanoz, zaman kaybetmeksizin köprünün yapılması gerektiğini vurguladı.

Afetzede üreticinin haklarını arıyor

Öte yandan son günlerde Akçakoca’nın merkezi ve köylerinde yoğun bir mesai harcayan Milletvekili Tanal, köylerde üreticilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi. Üreticilerin sel ve fırtınadan kaynaklı zararlarının tespit edilmesi noktasında hasar tespit çalışmalarının yerinde değerlendirilmediği şikayetlerini alan Tanal, bu konuda hazırladığı raporu valilik toplantısına taşıdı.

Önce Akçakoca İlçe Tarım Müdürlüğü’ne giden vekil Tanal, yetkililere üreticilerin sorun ve şikayetlerini aktardı.

Tarım ilçe müdüründen gerekli veri ve bilgileri alan Milletvekili Tanal, daha sonra Akçakoca Ziraat Odası Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Burada Oda Başkanı Levent Başaran ile üreticilerin durumunu paylaşan Tanal, Ziraat Odası’nın bu alanlarda yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.

Üreticilerin sorunları dinledikten ve raporladıktan sonra, Ziraat Odası ve Tarım İlçe Müdürlüğü bilgileriyle raporunu oluşturan Milletvekili Mahmut Tanal, daha sonra Düzce Valiliği’ni ziyaret etti.