Yüzde 50'nin üzerinde artan gübre fiyatları, tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye başladı. Yüksek fiyatlar nedeniyle ihtiyaç duyduğu gübreyi kullanamayan çiftçiler, üretimi azaltma yoluna gitmeye hazırlanıyor. Bu durum gıda fiyatlarında yeni bir zam dalgasının habercisi olarak yorumlanıyor.

TBMM oturumunda söz alarak çiftçilerin gübrede yaşadığı sıkıntıya parmak basan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şöyle konuştu:

“Tarımsal üretim girdilerin önemli bir kısmını oluşturan gübre son bir yıl içinde yüzde 50’nin üzerinde zamlanmıştır. Gübre fiyatlarındaki bu artış çiftçinin üretimine sekte vurmasının yanı sıra gıda fiyatlarında ve gıda enflasyonunda aşırı artışa sebep olacaktır.

Tarım Bakanlığı yetkililerin gübre üreticileri ile yaptığı toplantıda sanayicinin haklı serzenişlerinin yanı sıra geçerli olmayacak mazeretleri tüm kamuoyu tarafından takip edilmektedir. Bu mazeretlerin başında gelen döviz kuru artışı tamamen geçersizdir, zira geçen yıldan bu yıla kadar dövizdeki artış yüzde yirmi iken, gübre fiyatlarındaki artış yüzde 50’nin üzerindedir. Petrol fiyatları ise varil fiyatında artış bir yana yıl içinde düşüşler yaşanmıştır.

Bu arada çiftçilere destek olması gereken tarım kredi kooperatifi ve alt kuruluşu Gübretaş dünyadan bihaber borsa oyuncusu olmanın peşine düşmüştür.”