Düzce İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Günal ve meclis üyeleri Hacıdayı Taç Restoran’da düzenlenen kahvaltılı toplantıda Düzce basını ile bir araya geldi. AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin ve MHP İl Başkanı İlhami Caboğlu’nun da katıldığı toplantıda 3 yılın değerlendirmesini yapan Günal, haber ekibimizin de sorularını yanıtladı.

“Köylerdeki doğalgaz çalışmalarına kesinlikle bütçeye yetmiyor”

Köylere doğalgaz verilmesi ile ilgili imar çalışmalarının bütçeye takıldığını ifade eden Günal, “Köylerimize doğalgaz verilmesi ile imar çalışmalarına bizim bütçemiz kesinlikle yetmiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızla yaptığımız görüşmeler sonucunda 5 köyde imar çalışması başlatıldı. Burada Gökçe Köy projesi hazırlanan bir köyümüzdü. Yani Gökçe Köy’de şu anda bir çalışma yapılıyor. Akabinde şu an Aydınpınar ve Çınarlı köyleri ile ilgili bir çalışma gönderiyoruz, bu köylerle ilgili de bir çalışma yapılacak. Aydınpınar Köyü ile ilgili şöyle bir sıkıntımız var; fay hattı geçtiği için jeoloji çalışmalarını bakanlık yapması gerekiyor. Doğalgaz çalışmaları ile ilgili imar çalışmalarımız başladı, ama ne kadar sürede ne yapabiliriz, bunu şu an söyleyemiyorum. Ama biz bir an önce gelmesi için çalışmaları başlattık.” dedi.

“2022 yılı asfalt programı henüz belli değil”

2022 yılının köy yolları asfalt programının henüz belirlenmediğini dile getiren Günal, “Çünkü bize gelecek olan bütçenin ne olduğunu bilmiyoruz. Ama meclis üyesi arkadaşlarımız bölgelerinde nerelerde çalışmaların yapılacağı ile ilgili az çok bilgileri var. Şimdi ortada bütçe yok, ‘10 kilometre yapacağız.’ desek yalan olur. Şu anda 500 bin TL’ye mal ettiğimiz maliyetler, şu anda 1 milyon. Parayı görmeden de ne kadar asfalt yapacağımızı konuşamıyoruz maalesef. Ama bununla ilgili bir sürprizimiz var. Bu sene bir çalışma yapacağız, inşallah köylerimize park ve spor aletleri yerleştirilmesi ile ilgili bir yatırım olacak.” ifadelerini kullandı.

“V kanalları kapatıldığı sürece taşkınlar olacak”

Köylerdeki altyapı sorunları ile ilgili soruya da yanıt veren Günal, “Bahçeköy kota olarak çok düşük bir bölgede kalıyor. Bunu Bahçeköy olarak düşünmeyin, Düzce’deki köylerle ilgili düşünün. Teknik olarak şöyle bir sıkıntımız var; V kanalı veya hendek dediğimiz kanallar kapatılıyor köylerde. Kapatıldığı için yağan yağmurlar toplanması gereken yerde toplanamıyor. Toplanamayınca, köylerde bulunan kanalizasyon çukurlarına doluyor ve hepsi taşıyor. Bu nedenle V kanallarının kapatılmaması gerekiyor. Bu kanallar kapatıldığı sürece bu taşkınlarla karşılaşıyoruz.” dedi.

“Pandemi döneminde bile çalışmalarımız tüm hızıyla devam etti"

Son 3 yılın değerlendirmesini yapan Günal, Düzce İl Özel İdaresi’nin pandemi döneminde bile çalışmalarına ara vermeden tüm hızıyla hizmet vermeye devam ettiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

2019 yılından bu yana çalışmalarımız tüm hızıyla devam etti. Bu günde burada toplanmamızın nedeni, 3 yılı değerlendirmek. Sizlerin de bildiği üzere Düzce İl Özel İdaresi, köylerimizin alt yapı ve üst yapısı, su kanalizasyon, asfalt hizmetleri yapması gereken hizmetlerden birisi. Düzce’nin toplam yol uzunluğu 2 bin 788 kilometre olup, bu uzunluk içerisinde 486 kilometresini asfalt altı kaplama, 731 kilometresi sıcak asfalt, bin 317 kilometresi stabilize, 251 kilometresi ise parke taşı olarak yapılmıştır. 2019 yılında İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi’nin almış olduğu karar ile 102 kilometre sıcak asfalt yapıldı. Yine bu çalışmaların akabinde çizgi çalışmaları 420 kilometre olarak çizildi. Yama çalışması ise 13 buçuk ton olarak yapıldı. 151 köye asfalt yol üzerinde bakım yapıldı. 673 kilometre stabilize yola malzemeli bakım yapıldı. 2020 yılında, 138 kilometre sıcak asfalt, 130 kilo metre çizgi çalışması, 18 ton yama, 462 kilometrelik stabilize yola malzemeli bakım yapıldı. Taş duvar örgüsü yaptık biz 2020 yılında. Sel sonrası bazı bölgelerde ihtiyaç vardı. 200 metre küp taş duvar çalışması yaptık. 246 tane heyelanımız vardı, bunların çalışmalarını yaptık. Bunun akabinde ise Güzeldere şelalesi ulaşım yolda genişletme çalışması yaptık. En kısa zamanda da asfaltını yapmayı planlıyoruz. Çöp toplama faaliyetlerimiz ise 9 araç ve 27 personel ile büyük köylerde haftanın 2 veya 3 günü gidiliyor, diğer küçük köylere ise haftada bir sefer çöp kamyonumuz gidip, çöpleri topluyor. 2021 yılında yine 77 kilometre sıcak asfalt, 27 kilometre sıkıştırılmış beton asfalt, 411 kilometre malzemeli bakım çalışmaları, bin 200 metre küp taş duvar çalışması, 5 bin 600 metre, heyelan çalışmalarımız da bu dönem yine yoğundu. 120 heyelanımızın 60’ında çalışma gerçekleştirdik. Diğerleri de bu sene içerisinde devam edecek. Sizlerin de bildiği gibi asfalt planeti tesisimiz var. 2021 yılında 93 bin 900 ton asfalt üretimi gerçekleştirdik.”

HABER: Savaş ARI