CHP Düzce İl Başkanı Haluk Demir yayımladığı mesajla Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutladı. Mesajında koronavirüs salgını nedeniyle esnafın zor bir dönemden geçtiğini belirten Demir iktidarı esnafın yanında olmamakla suçladı.

“AHİLİK TEMELİNDE AHLAKI BARINDIRIR”

Ahilik teşkilatının ortaya çıktığı 12. yüzyılın ortalarında bugünkü AB üyesi ülkelerin henüz karanlık çağlarını yaşadıklarını aktaran Demir, “Bugün ileri medeniyet seviyesinde var olduğunu saydığımız toplumlar, o tarihte karanlık çağdaydı. Tam da bu çağda Anadolu'da AHİ’lik  kültürü doğuyor. Ahi’lik temelinde, özünde ahlakı barındırır, hak ve hukuku, insan hakkını barındırır, haramı yasaklar, israfı yasaklar. Dayanışma içinde toplumsal barışı ortaya koymak için bu teşkilat kurulmuştur” ifadelerine yer verdi.

“ESNAFIN HUZURU SON DERECE ÖNEMLİ”

Esnafın bir kentin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Demir açıklamasını şöyle sürdürdü: “Esnafın morali iyiyse, iyi bir geçim kaynağı elde ediyorsa, bu durum moral motivasyon olarak müşteriye de intikal edecektir ve barış kültürü tüm kente yayılacaktır. Bu nedenle esnafın sorunlarını üstlenmek görevimizdir. Bir kentteki esnafın huzur içinde olması, iyi kazanç elde ediyor olması son derece önemlidir.”

“İKTİDAR EKONOMİYİ ÇÖKERTTİ”

İktidarın pandemi süreci içinde salgınla mücadelede sosyal devletin gereğini yerine getirmediği için ekonomiyi çökerttiğini ifade den Demir, “Okulların kapanması ve geç açılmasından kaynaklı işleri duran kantinci, kırtasiyeci, servisçi ve ulaşım alanında çalışan esnafımız başta olmak üzere herkes büyük bir mağduriyet yaşıyor. İşleri duran ve destek verilmediği için evine ekmek götüremeyen esnafımız, vergi, kredi, banka borcu ve kirasını ödeyememektedir. Feryat eden esnafımıza destek anlamında iktidar adım atmıyor. Bugün işte bu şartlar içinde Ahi’lik kutlamaları dahi ne yazık ki yapılamıyor. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması, esnaf ve sanatkarımızın sorunlarının giderilmesi ve gelirlerinin artması en büyük temennimizdir” cümleleriyle Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutladı.

HABER: Mehmet GÜNESEN