Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, merkez üssü Gölyaka ilçesi olan 5.9 şiddetindeki depremin ardından Düzce’ye geldi. Millet Bahçesi’nde kurulan çadırlarda kalan vatandaşlara ‘geçmiş olsun’ dileklerini ileten Çayır, siyasi iktidarın, geçmişte yaşanan depremlerden ders almadığını ileri sürdü.

Çayır yaptığı açıklamada, “Düzce 23 yıl önce olduğu gibi, yine bölge olarak aynı acıları yaşadı. Son depremden, kısmen hala ders almadığını görünüyor. Gelişmiş toplumlar, gelişmiş akıllar ders alırlar. Yani olup bitenden ders çıkartarak hayatlarını idame ettirirler. Gelişmemiş toplumlar da olup bitenden sonra güzel ağıt yakarlar, ağıtlara güzelleme yaparlar. Bundan birkaç gün önce Milli Eğitim Bakan Yardımcısının dediği gibi; düşünün bir tane öğretmen şehidimiz var Gaziantep Karkamış’ta, PKK’lılar tarafından füze atılmış dışarıdan. Öğretmenimizin ölümünden sonra bir açıklaması var; bu aslında Türkiye’de ki durumu da özetliyor. ‘Yaşasaydı kimse haberdar olmayacaktı, öldü şu anda herkesin haberi oldu’ diyor. Yani biz ölülerin arkasından iş yapmaya, olup bitenden sonra bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Hal bu ki, akıllı insanlar, akıllı yöneticiler, akıllı iktidarlar önlem alırlar, insanların ölmemesi için” diye konuştu.

“Deprem bu coğrafyanın bir gerçeği”

Düzce’nin 23 yıl öncede deprem gerçeği ile yüz yüze kaldığına dikkat çeken Çayır, “Biz Milli Yol Partisi olarak akıllı şehirler, akıllı binalar yağacağız. Aklın yolu bir… Japonya dünya üzerinde belki de en çok bu anlamda hadise yaşayan bir ülke. Sadece depreme karşı değil, tusunamiye karşı ve afetlere karşı maruz kalan bir ülke. Buna rağmen, yani düşünün 9 şiddetindeki bir deprem karşısında hiçbir insan zayiatı vermiyor. Sadece bazı binalarda hasarlar oluşuyor, yeniden o binaları tamir edip yeniden hayatlarına devam ediyorlar. Biz 23 yıl önce bir deprem yaşamışız bu bölgede. Ben bir apartmana baktım, daha önceki depremde yerle bir olmuş.

Şimdi yeniden yapılmış ve yine çatlamış. 23 yıl önce bir afet yaşamışsınız, yani deprem bu ülkenin gerçeği, deprem bu toplumun ve coğrafyanın bir gerçeği. Bu coğrafyanın gerçeğini göz ardı ederek yola devam etmek akılsız insanların öngörüsüz iktidarların işi. Sadece bu iktidar değil, tutuyorlar imar barışı çıkartıyorlar. İmar barışı ne demek? Adam kaçak yapı yapıyor, adam güvensiz yapı yapıyor, adam derme çatma, kontrolden uzak yapılar oluşturuyor, bunları af ediyorsunuz. Neden af ediyorsunuz? 5 – 10 kuruş para toplamak için. İnsan hayatımı önemli, 5-10 kuruş toplayacağın para mı önemli?” ifadelerine yer verdi.