DEVA Partisi Kurucu İl Başkanı Murat Caymaz, hafta içi her sabah Öncü TV ekranlarında yayımlanan Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu “Güne Merhaba” programına konuk oldu. Caymaz programda AK Parti Düzce Belediye Meclis Üyeliğinden, Belediye Başkan Yardımcılığına, AK Parti’den ayrılmasından DEVA Partisi İl Başkanlığı sürecine kadar kendisi hakkında merak edilen birçok soruyu yanıtladı.  

“2014 Yerel Seçimleri öncesinde siyaset düşüncem yoktu”

Programda siyasete nasıl girdiğini anlatan Caymaz, “Açıkçası, söylemek gerekirse 2014 Yerel Seçimleri öncesinde siyaset düşüncem yoktu. AK Partili yöneticilerin dikkatini çekti benim çalışmalarım. AK Parti İl Başkanı O dönemde Metin Kaşıkoğlu’ydu. Beni davet ettiler partiye. Siyasete bu şekilde başladım. Belediye meclis üyesi seçilmemin ardından belediye başkan yardımcılığı görevine getirildim. 3 yıllık bir belediye başkan yardımcılığı süreci oldu. Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile birlikte çalıştım. Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Keleş, insan yetiştirmeyi iyi bilirdi. Sorumluluk verirdi herkese. Bu önemlidir aslında. Tabii Mehmet Keleş ile anlaşamadığımız konular da oldu. 3 yılın sonunda Mehmet Keleş, Ali Güney ile birlikte bana haber gönderdi. Ali Güney, “Mehmet Keleş, seni görevden almayı düşünüyor” dedi. Ben de kabul ettim. Sonrasında da hiç kimseyle bir problemim olmadı. Belediye meclis üyeliğim görevim devam etti.” diye konuştu.

“Mehmet Keleş’in görevden alınacağı çok önceden konuşuluyordu”

Üstüner’in, Düzce eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in belediye başkanlığı görevinden alınması ile ilgili sürecin nasıl işlediği sorusunu yanıtlayan Caymaz, şu ifadelere yer verdi: 

“Mehmet Keleş başkanlık görevinden el çektirileceği zaten önceden dillendiriliyordu. AK Parti’ye yakın gazeteler Mehmet Keleş’in görevden alınacağına dair haberler yaptı. Bence Mehmet Keleş görevine devam etmeliydi. Tamamlanması gereken projelerimiz vardı. Bence görev süresi tamamlanana kadar, görevine devam ettirilmeliydi.”

“Keleş görevden alındıktan sonra benim başkan olmamam için birileri devreye girdi”

Mehmet Keleş’in görevden alınmasının ardından, belediye meclis üyelerinin ve AK Partili bazı siyasilerinin belediye başkanı olarak kendisini istendiğini, ancak birilerinin araya girmesi ile görevin Dursun Ay’a verildiğini kaydeden Caymaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Hepimizin bir dünya görüşü var. Her şey takdiri ilahidir. Dursun Ay’ın belediye başkanlığı da takdiri ilahi. O dönemde, benim başkan olmamı istediler. Özellikle MHP’li meclis üyeleri bana destek verdi. Bana ‘Bu işi sen daha iyi yaparsın’ diye düşünceleri vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız görüşmelerde ve mülakatta, Cumhurbaşkanımız’ın da görevi bana vermek istediğini duydum. Milletvekillerimiz bu konuda yanlış yönlendirilmiş olabilirler o dönem. Ben hatta bir milletvekili ile telefonla görüştüm. Çok soğuk davrandı. Belki toplantıya yetişmeye çalışıyordu, ama gönül alabilirdi. Birçok kıymetli arkadaşımız var AK Parti’de. Görevi verdiğiniz zaman, çok başarılı işler yapabilecek, arkadaşlarımız var. Ama bir türlü bu arkadaşlara görev verilmedi.”

“Başkan yardımcılığı dönemimde hazırlanan projeler engellendi”

Düzce Belediye Başkan Yardımcılığı döneminde hazırlanan projelerin engellendiğini ve söz konusu projelerin o dönemde hayata geçmesi halinde, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün çok rahat bir belediye başkanlığı dönemi geçirebileceğini kaydeden Caymaz, konuşmasında şunlara değindi:

“Sayın bakanımız o dönemlerde hep yanlış yönlendirildi”

 “Ben 31 Mart Yerel Seçimleri’nde ilk aday adayı olan bendim. O dönemde partide bir durgunluk vardı. Hiç kimse aday adayı olmak istemiyordu. Ama ben aday adayı olduktan sonra diğer arkadaşlar da aday oldu. Mehmet Keleş döneminde birçok projede ben görev aldım. Bu projelerin tamamlanmasını ben çok istedim. Projeler tamamlanmıştı, kaynaklar aktarılmıştı ve Kamu İhale Kurumu’ndan projelerin ihalesi için gün alınmıştı. Bu projeler yapılsaydı, çok farklı bir Düzce olabilirdi. Mesela Asar Suyu Projesi vardı, İstanbul Caddesi Projesi vardı, Melen Park 2 projesi vardı. Ama maalesef bu projeler hayata geçirilemedi. O dönem yapılamayan projeleri, şimdi onlar yapmaya çalışıyor. Keşke zamanında yani Mehmet Keleş’in belediye başkanlığı döneminde Faruk Özlü bu projelerin tamamlanması için yardımcı olsaydı, çok rahat bir belediye başkanlığı dönemi geçirecekti. Hecinler’e yapılan Katı Atık Tesisi Projesi’nin önüne geçildi. Ama şimdi yeniden aynı bölgeye yapılıyor.  Sayın bakanımız da o dönemlerde hep yanlış yönlendirildi. Yerel siyasetin etkin isimleri tarafından yanlış yönlendirildi. Benim gözlemlediğim şu oldu; hep bir taraf olundu, hep böyle kişisel ayrışmalardan dolayı Düzce kaybetti. Hecinler’e yapılacak olan Katı Atık Tesisi alanını Mehmet Keleş, belirlemedi. İSKİ’nin oluru ile İsmail Bayram döneminde alan belirlendi. Biz göreve geldiğimizde, Hecinlerdeki tesisin zaten 3’te 1’lik kısmı tamamlanmıştı.”

“Babacan ülkenin menfaati için Bakan Albayrak’a mektup yazıyor”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ülkenin içinde bulunduğu ekonomik buhrandan çıkması için, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a tavsiye mektupları yazdığını dile getiren Caymaz, şöyle devam etti:

“Bildiğim bir oluşum değildi. Ali Babacan kendisinin biliyorsunuz Başbakan Yardımcılığı görevi vardı. Ancak AK Parti’den ayrılmak istediğini Sayın Cumhurbaşkanımıza yüz yüze söyledi. Sonuçta bu bir siyasettir. Uzun yıllar birlikte yol yürüdüler. Ali Babacan başarılı bir bakanlık dönemi geçirdi. Geçenlerde DEVA Partisi’nin bir lansmanı yapıldı. Bu lansmanda Ali Babacan’ın yaptığı başarılı işler gösterildi. Ali Babacan çizgisini hiç değiştirmedi. Ben Ali Babacan’ı bu nedenle çok başarılı buluyorum. Mesela ekonomi ile ilgili Berat Albayrak’a mektuplar yazdığını biliyorum. Ülkenin menfaati için tavsiye mektupları yazdığını biliyorum.”

“Metin Kaşıkoğlu’nun benim il başkanı seçilmemde bir etkisi olmadı”

Kendisinin DEVA Partisi İl Başkanı olmasında eski AK Partili yeni DEVA Partili Metin Kaşıkoğlu’nun etkili olduğu yönündeki iddiaları da değerlendiren Caymaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Siyaset aslında kafamda yoktu. Tabii DEVA Partisi kuruldu. Sonrasında tüm illerde teşkilatlanma çalışmaları yapıldı. Bana teklif geldi ama benim kafamda siyaset olmadığını söyledim. Bana Metin Kaşıkoğlu’ndan teklif gelmedi. Bana il başkanlığı görevi tebliğ edildikten sonra haberi oldu ve beni arayarak tebrik etti. Metin Bey, hiçbir şekilde benim il başkanı olmamda müdahil olmadı. Hatta il başkanı olduktan sonra kendisine nezaket ziyareti düzenledim. Burada bana, hiçbir şeye karışmayacağını ve her şeyi benim yapmam gerektiğini söyledi. Düzce’de çok güzel bir ekip, çok güzel bir teşkilat oluşturduk. Bizim teşkilatımızda görüşü ne olursa olsun Düzce için çalışacak isimlere yer verdik.”

“Birlik ve beraberlik içinde Düzce için hep birlikte çalışmalıyız”

“AK Parti’de de siyaset yaparken, temiz ve ilkeli bir siyaset yapmaya çalıştım.” diyen Caymaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Düzce toplumundaki tüm kesimler bana gelirdi. Ben ayrım yapmadan, hepsine yardımcı olmaya çalıştım. Çünkü Düzce bir avuç yer. Siyasi parti liderleri, keskin dil kullandığı zaman, bu yerele ve tabana da yansıyor. TBMM’de biliyorsunuz birçok problem yaşanıyor. Sonra oturuma ara veriliyor ve sulh sağlanıyor. Ben AK Partili arkadaşlarla her zaman görüşüyorum. Önemli olan dostluklardır. Bizim dönemimizde, 2 tane meclis grubu vardı. AK Parti ve MHP’li meclis üyesi arkadaşlarımız vardı. O dönemde mecliste çok sert söylemler oldu. Ama yeri geldi, ülkemizin çıkarları için iki parti bir araya geldi. Siyaset tabii çok farklı bir mecra. Siyasetin amacı neyse o yapılmalı. Ben siyaset dilinin gayet yumuşak olmasını isterim. Çok sert söylemler, ülkeye de zarar veriyor. Biz yukarıda esen rüzgarı bilemeyiz elbette. O an orada sert söylemler söylenmesi gerekiyor belki. Ama yerele baktığımız zaman siyasette çok sert söylemler oluyor. Trol hesaplar gibi.  Tabii biz, her siyasi partiye saygı duyuyoruz. Ama yeri geliyor, ailemizle bile fikir ayrılıkları yaşayabiliyoruz. Düzce’nin menfaati için bir çalışma olduğunda, Düzce’deki tüm siyasi parti il başkanları bir araya gelip, ortak akıl ile çalışmalı. Ben bu konuda böyle düşünüyorum. Birlik ve beraberlik içinde Düzce için hep birlikte çalışmalıyız.”

“Ben hiçbir zaman etnik ayrımcılığı savunan kişi olmadım”

Özellikle Düzce’de yaşayan Çerkez ve Abhaz vatandaşların kendisini desteklediği yönündeki söylentiler ile ilgili soruya da cevap veren DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz, şöyle devam etti:

“Ben hiçbir zaman, etnik ayrımcılığı savunan bir kişi olmadım. Ama ben Çerkez’im. Çerkez bir anne ve babanın oğluyum. Ben Çerkezliğim ile gurur duyuyorum. Ama ben olaya şöyle bakıyorum, hepimiz Müslümanız. Ben hiçbir zaman etnik milliyetçilik yapmadım. Bana destek veren Çerkez ve Abhazlar da var, desteklemeyen yine Çerkez ve Abhaz kardeşlerimiz var. Bana yakın çevremde tepki gösterenler oldu. Bu tepkiler, belediyeye işe almadığım için. Hiç kimse bana şunu diyemez, Murat Caymaz belediyede bana iş verdi. DEVA Partisi’nin il başkanı olduktan sonra, tüm kesimden arkadaşlarımızdan destek telefonları aldım. Tamam, bugün güçlü bir iktidar var, güçlü bir Cumhurbaşkanı var. Ama ileride daha güçlü bir siyasi parti çıkacak elbette. Biz bunun tohumunu serdik.  DEVA Partisi’nin almış olduğu bir kararla, kadın kolları, gençlik kolları gibi bir teşkilatlanma olmayacak. Biz böyle bir ayrımcılık yapmak istemedik.”

“Belediye başkan yardımcılığı dönemimde harcanan paraların karşılığı sokakta”

Düzce Belediye Başkan Yardımcılığı görevini bıraktığında Düzce Belediyesi’nin toplam borcunun 272 Milyon TL olduğunu belirten Caymaz, şu ifadeleri kullandı:

“Ben 2002 yılından itibaren işim gereği sürekli belediyenin içindeydim. 2014 yılı geldiğinde de sağ olsun Mehmet Keleş bize bir teklifte bulundu. Bende kabul ettim ve Belediye Başkan Yardımcısı görevine getirildim. İş anlamında Mehmet Keleş arzuludur, isteklidir ve çok şey yapmak ister. Bir proje meydana getirmek istediğinizde en az 6 ay sürer. Bir proje ortaya çıkartmak gerçekten çok zor. Bu nedenle sayın bakanımıza biraz süre tanımak lazım. Eleştiriden çok, destek vermek lazım. Eleştiri mi, elbette olacak, ama dostane olacak. Bizim dönemimizde karşılığı olmayan bir borçlanma olmadı. Ben görevden ayrıldığımda Mali Hizmetlerden bir arkadaştan aldığım bir bilgi 272 milyon belediyenin borcu vardı. Belediyeyi devraldığımızda ise belediyenin borcu 173 milyon TL idi. Dursun Ay’ın 1 buçuk sene içinde bıraktığı borç ise 400 milyonun üzerinde olduğu açıklandı. Karşılığı kısımda, sokakta elle tutulan, gözle görülen birçok yatırım vardı. Bunu beğenirsin veya beğenmezsiniz. Yani sokakta bir karşılığı vardı bu paranın. Bizim dönemimizden kalmış olan borçlar vardı elbette. Tabii bunun en çok eleştirisini de Sayın Belediye Başkanımız Faruk Özlü yapıyor.”

“Mehmet Keleş kendi dönemi öncesindeki hiçbir projeyi iptal etmedi”

Düzce eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in kendi döneminden önce hazırlanmış hiçbir projeyi iptal etmediğini sözlerine ekleyen Caymaz son olarak şunları kaydetti:   

“Mehmet Keleş hiçbir zaman önceden yapılmış projeyi asla iptal etmedi. Bütün projeleri devam ettirdi. Bir projeye para harcanmış, o para ziyan olmasın diye hiçbir projeyi iptal etmedi. Bir seçim dönemi geldiğinde Mehmet Keleş’i aday göstermek için bakacağız. Halkımıza sorarız, halkımız en çok kimi görmek istiyorsa, onu aday göstereceğiz. Bir milletvekili olacaksa, Düzce’nin insanı olsun. Burada esnaflık yapan bir esnaf olsun, milletvekilliği bittiğinde, Düzce’de yaşayacak biri olması lazım. Ben böyle olmasını arzu ederdim. DEVA Partisi’nde hep böyle olacak. Mesela AK Parti’de siyaset yapmak isteyen, halkın ve teşkilatın istediği, temayül yoklamalarından çıkmış arkadaşlarımız hep ekarte edildi.”