Aralık ayında Genel Başkan Ali Babacan’ın katılımıyla Düzce 1. Olağan Genel Kurul sürecini tamamlayan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi teşkilatlanma çalışmalarına son sürat devam ederken bir yandan tanışma ziyaretlerine başladı. İlk olarak basının kapısına çalan DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz ve yönetim kurulu üyeleri Öncü Medya Grubu’na ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Caymaz ve yönetimini Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ağırladı.

Karşılık görüş alışverişinin yapıldığı ziyaretin ardından İl Başkanı Caymaz, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in gündemdeki konularla ilgili sorularını yanıtladı.

“TEŞKİLATLANMAYA YOĞUNLUK VERDİK”

Caymaz, teşkilatlanma çalışmalarına son sürat devam ettiklerini belirterek, “Bugün Öncü Medya grubunu ziyarete geldik. Sizden sonra programımıza diğer basın kuruluşlarıyla devam edeceğiz. Teşkilatlanma çalışmalarına yoğunluk verdik. Tüm çalışmalarımız bu anlamda devam ediyor. İlk hedefimiz bu. Tüm ilçelerimizde, köylerimizde, mahallelerimizde çalışmalarımızı tamamlayacağız. Dün akşam yapmış olduğumuz haftalık olağan yönetim kurulu toplantımızda da ilk etapta belirlemiş olduğumuz merkez mahalle ve köy temsilcilerimize yetki belgelerini takdim ettik.” dedi.

“HER GEÇEN GÜN BÜYÜYORUZ”

Düzceliler’in DEVA Partisi’ne yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Caymaz, “Dün akşamki toplantımızda oturacak yer bulamadık. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımız ayakta kaldılar gelen misafirlerimize yer vermek adına. Bu tabi bizi DEVA Partisi olarak çok memnun ediyor. Halkımızın bize olan teveccühü. Her geçen gün büyüyen gelişen bir DEVA Partisi olmak yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Son dönemde özellikle muhalefet cephesinde bir numaralı gündem maddesi olan Sayıştay’ın Düzce Belediyesi’yle ilgili 2019 raporunda 31 işlemde usulsüzlük saptanmasıyla ilgili soruya yanıt veren Caymaz şöyle konuştu:

“BAZI KALEMLERDE YAPILMAMASI GEREKEN İŞLEMLER YAPILMIŞ”

Bizim görev yaptığımız dönemde de sayıştay raporları doğal olarak her yıl yapılarak kamuoyuyla paylaşılıyordu. Vatandaşlarımız bizim görev yaptığımız döneme ait raporlara da ulaşabilir. 2019 raporuna baktığımızda bazı usulsüzlüklerin çok usulsüzlük olarak değil de mali sütunlarda olması gerekirken farklı sütunlarda düzenlendiğini raporlarda görebiliyoruz. Ama bazı kalemlerde de gerçekten yapılmaması gereken işlerin yapıldığını görüyoruz.”

“BELEDİYE ŞEFFAF ŞEKİLDE KAMUOYUNA AÇIKLAMALI”

Belediye yönetiminin rapordaki detayları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşması gerektiğini belirten Caymaz, “Bunun en güzel yöntemi tabii ki yönetimin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklaması. Yani bir usulsüzlük olmadığını savunuyorsa belediye yönetimi ‘bunları bir usulsüzlük olarak değil şu sebeplerden yaptı’ diye açıklaması gerekir. Üzerlerindeki baskıyı kaldırmak adına şeffaf olmaları lazım. Ben olsam böyle yaparım.” diye konuştu.

“BENİM DÖNEMİMDE BÖYLE BİR ŞEY BULAMAZLAR”

Kendisinin belediye başkan yardımcılığı görevini yürüttüğü dönemdeki raporlara değinen Caymaz, “Bizim dönemlerde raporlar de yapıldı. Bana bağlı birimler vardı. Kamuoyuna açık. Herkes inceleyebilirler. Benimle ilgili birimleri incelesinler böyle bir şey bulamazlar. Sadece bizden önceki yönetim tarafından verilmiş olan ücretsiz otobüs kartları vardı. Bizden önceki yönetimin tanımış olduğu haklardı muhtarlara, belediye sporcularına verilen kartlardı. Sayıştay bunu uygun görmedi biz hemen bunu iptal ettik. Onun haricinde usulsüzlük olarak tabir edilen hiçbir konu olmadı.” dedi.

“KORKACAK BİR ŞEY OLMAMASI LAZIM”

Düzce Belediye Meclisi’nde CHP’li üyelerin rapordaki usulsüzlüklere ilişkin araştırma komisyonu kurulması önerisinin AK Partili üyelerin oylarıyla reddedilmesiyle ilgili soruya Caymaz, “Az önce bahsettiğim gibi şeffaf olmakta her zaman fayda var.  Açık ve net olmak lazım. Korkacak bir şey olmaması lazım. Ne var ki bunda? Komisyon kurulsun. Adı geçen ve usulsüzlük olarak ifade edilen konularla ilgili herkes savunmasını yapsın. Ben olsam bana bağlı olan birimlerde müdürlere bir rapor hazırlatırdım. Yapılan işlemin neden usulsüzlük yapıldığını kamuoyuna açıklarım. İnsanların aklındaki olumsuzluk düşünceleri de olumluya çevirmek gerekir. Bir cevap verilemiyorsa demek ki bu kabullenmek anlamına gelir. O da hiç hoş olmaz.” cevabını verdi.

“REVİZYONUN SAYIŞTAY RAPORU’YLA İLGİLİ OLDUĞUNU SANMIYORUM”

Başkan Faruk Özlü’nün ‘değişim’ diyerek belediye yönetiminde yaptığı revizyonun usulsüzlüklerle ilgili olduğuna dair oluşan fikir ile ilgili de görüşlerini ifade den Caymaz, “Bu değişimin ben Sayıştay raporlarıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Çünkü bazı birim müdürlerinin görev yeri değişmiş. Hiç görev verilmemiş arkadaşlarımız da var. Ben geçmişlerini bildiğim için o arkadaşlara baktığınız da tertemiz arkadaşlar. Raporlarla hiç alakası olmayan arkadaşlar aslında. Dediğim gibi Sayıştay raporlarına bağlamıyorum ama kamuoyunda böyle ‘Sayıştay raporundan sonra usulsüzlük yapan müdürlerin yeri değişti’ gibi bir algı olmuş olabilir.” dedi.

“DEĞİŞİMLER İNSANI DİRİ TUTAR”

Caymaz tamamen belediyenin çalışmalarının daha verimi hale getirilmesi için yapılmış olduğunu düşündüğünü söyleyerek, “Hayırlı olsun. Bizim dönemimizde de oldu bunlar. Bu değişimler insanları diri tutar. Ama burada önemli olan işi bilene ehline vermek lazımdır. Bilgisiz birini müdür olarak atarsanız kendisi alttan yönlendirilmeye müsait olur. Bu da işlerin olumsuz gitmesine yol açar. Bunlara dikkat etmek lazım. Ben birkaç konuda onu gözlemledim. İnsanların iyi olması iyi iş yapar anlamına gelmez. Çözümcü ve risk alan aileler olmak lazım. Çözümcü olsun ve yasal olsun.” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN