CHP Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Jale Akyıldız, 5 Aralık Dünya Kadın hakları Günü ve kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı.

“5 Aralık, Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınların siyasi haklarına kavuştuğu, seçme ve seçilme hakkını kazandığı tarihtir” diyen Akyıldız açıklamasını şöyle sürdürdü:

“1934 Yılı’nda bu hakkı biz kadınlara veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha minnetle anıyoruz. Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması, 1930’larda, Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarıldığı günü ifade ediyor. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını kazanması, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden sadece biridir.

1930 yılından bu yana çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.”

“KADINLARIN YAŞAM HAKKI ELLERİNDEN ALINIYOR”

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesin kutladığı bugün kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreci yaşandığına dikkat çeken Akyıldız, “Karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsille yer alması gerektiğini savunan ve mücadele eden kadınlar olarak bizler bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar aldıklarında bunu canlarıyla ödediklerini görmenin büyük ıstırabı ve öfkesi içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

“DEVLET TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN POLİTİKA ÜRETMELİ”

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğunda olduğunu belirten Akyıldız, “Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracaktır. Bunun için de devletin, başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte koordineli ve samimi olarak toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, zihniyet dönüşümünü yapacak politikalar üretmesi ve uygulamaya koyması zorunludur.

5 Aralık 1934’de kadınların elde ettiği seçme ve seçilme hakkı, kuşkusuz ki bu zihniyeti  yıkmak, kadını insan olmanın gereği hakkını kullanabilir kılmak adına atılmış en önemli  adımlardan biridir.  Bilinmelidir ki, dünyaya getirdiği bebeğin hamurunu yoğuran, yarınlara yetiştiren ve  söyleyecek sözleri için cesaret veren kadındır ve bu cesareti toplumun her kesiminde; evinde,  işinde, mecliste, sokakta, kısacası var olduğu her yerde göstermesi, herhangi bir kişi, kurum,  zümre tarafından asla geri alınamayacak en doğal hakkıdır.” Cümlelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN