‘AK Parti Şehir Buluşmaları’ kapsamında AK Parti Bölge milletvekilleri ile birlikte Düzce’ye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti İl Binası önünde AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, MHP İl Başkanı İlhami Caboğlu, İlçe ve Belde Belediye Başkanları ve partililer tarafından karşılandı.

“Adım adım ilerliyoruz”

AK Parti İl Binasında basın açıklaması yapan Bakan Dönmez,  "Şu anda orada karada ve denizde yaklaşık 8 bin kişi çalışıyor. 30 gemi, en az 7-8 helikopterle lojistik destek sağlıyoruz. Karada çok ciddi iş makineleri ve servis sağlayıcıların hummalı bir çalışması var. Dünyanın muhtelif yerlerinden bazı malzemeleri tedarik ediyoruz, sözleşmeleri yapıldı geliyor. Bugün de Karadeniz Gaz Sahası'ndaki üretimi kontrol edecek kablo gemisi, İstanbul Boğazı'na geldi. İnşallah birkaç gün sonra o kabloyu denizin tabanına yerleştirecek gemiyi Filyos'a göndereceğiz. Nasıl diğer boruları çektik, çekmeye devam ediyoruz, kablo işini de bitireceğiz. Adım adım ilerliyoruz. Dünyanın en büyük doğal gaz projelerinden biri, dünyanın en zor projelerinden biri alanında. Bunu ben değil, bizzat o projede çalışan yerli ve yabancı uzmanların ifadesi olarak sizlere aktarıyorum. Tüm gayretimiz hasretle milletimizin yıllardır beklediği doğal gazı onlarla buluşturmak." diye konuştu.

“Doğalgazın neredeyse yüzde 80’ini devletimiz karşılıyor”

Doğalgaz maliyetinin önemli bir kısmını devletin karşıladığını dile getiren Bakan Dönmez,  “Neredeyse yüzde 80’nini devletimiz karşılıyor. Başka bir ifadeyle 100 TL’ye mal ettiğimiz gazı, 20 TL’ye veriyoruz. Düzce ile alakalı olarak elektrik dağıtım şirketi ile ilgili birtakım talepler var. Onları da birazdan koordinasyon toplantısı yapmak üzere, yerinde değerlendireceğiz. Özellikle bazı muhalif medya organlarında bakanlığımızın öteden veri yapmış olduğu enerji verimliliği ile alakalı, vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye dönük yayınlarımızı eleştiren bir yazı yayınlandı. Biz öteden beri şunu söylüyoruz; olağan üstü bir tedbir almamıza gerek yok. Zaten gereken tedbirleri aldık. Ama olağan tedbirleri, ileriye dönük tedbirleri, yıllardır ulusal enerji eylem planıyla da yapıyoruz. Biz bu kaynaklarımızın büyük kısmını ithal ediyoruz. Kaldı ki yerli bile olsa, kaynaklar sınırlı değil, bizimde kültürümüzde zaten israf hoş görülen bir şey değil. Bu kapsamda vatandaşlarımıza yasal görevimiz gereği, bu tip bilinçlendirme yayınları yapıyoruz. Ama ne hikmetse, Avrupa’daki bu krizi görmezden gelerek, bizim vatandaşımıza yapmış olduğumuz bu bilgilendirme çalışmalarımızı eleştiren yazılar, çarpıtma yazıları da bazı basın organlarında da görmekteyiz. Devletimiz zaten bu konuda gereken destek ve teşviki de veriyor. Örneği, binalarınızı yalıttığınızda, doğalgaz konusunda en az yüzde  35-40 tasarruf sağlıyorsunuz. Olur ya bu konuda vatandaşımızın bütçesi yoktur, imkanı yoktur en son Ziraat Bankası üzerinden ciddi bir destek paketi açıklandı. Tam 50 bin TL’ye kadar olan yalıtım masraflarınızı 5 yıl vadeyle ve 0,99 faiz oranı ile vatandaşımıza bir imkan sunuldu.  Enerji verimliliği alanında yapılan yatırımlar ortalama 5 yıl içerisinde geri dönüyor. Bunu ister evinizde deneyin, ister iş yerinizde deneyin. Bu kısa süreli geri dönüşleri görüyoruz. Tabii biz enerjiyi verimli kullanmayla ilgili uygulamalarımıza ve vatandaşımızı bilinçlendirme çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Önümüzde 2023’ün çok kritik önemi de var. Bir seçim yaklaşıyor, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına giriyoruz. İnşallah Türkiye’mizin yüzyılı olacak” şeklinde konuştu.

Ünsal: “Biz burada hava kirliliğinden ölüyoruz”

Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sorduğu “Sayın Bakanım biliyorsunuz Düzce Türkiye’nin en kirli havasına sahip bir il. Doğalgaz konusunda köylerde çok büyük bir sıkıntı var. Ne kadar tedbir alınırsa alınsın, coğrafyamız böyle. Peki bizim Coğrafyamıza özel bir çalışma olamaz mı? Sayın Kılıçdaroğlu ‘Burada ölüyorsunuz’ dedi ve bu bir polemik konusu oldu. Kış yaklaşıyor Sayın Bakanım biz burada ölüyoruz hava kirliliğinden. Bunun yaşanmaması adına, bu coğrafyada doğalgazın teşvik edilmesi özel bir kanunla bu mümkün olabilir mi? sorusuna Bakan Dönmez, şu cevabı verdi:

“Bizim doğalgazı götürebileceğimiz yerler, doğalgaz kanununda çerçevesi çizilmiş durumda. Şehirlerimize öncelik verilmesi öngörülüyor. Öncelikle belediyelerimize yakın yerlerdeki köylerimiz, mahallelerimiz, belediye mücavir alanına dahil edilirse, bu sorunu çok daha rahat aşarız. Onun dışında belediyeye daha uzak olan yerler için de bir kanun değişikliği gerekir. O hususta ancak meclisimizin takdirinde.”

Bakan Dönmez ve beraberindekiler AK Parti’deki basın toplantısının ardından, Düzce esnaflarını ziyaret ettiler.