CHP Düzce Merkez İlçe Başkanı Alaattin Duran, Anayasa Değişikliği Referandumu’na sayılı günler kalan yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmalarının ülkenin yönetim şekline dair dillendirdiği öneriler üzerinden iktidarı eleştirdi ve teklifte yer alan değişiklikle eyalet sisteminin önünün açılacağını öne sürdü.

“Yaşananlar endişelerimizi güçlendiriyor”
Duran, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Referandum ile halk oylamasına sunulacak olan yeni anayasa teklifinin 123. maddesinde yer alan değişiklik ile “Kamu tüzel kişiliğinin Kanunla veya Cumhurbaşkanlığı ile kararnamesi ile düzenlenir” maddesi hususunda defalarca açıklama yaptık. Düzenleme şeklinin ülkemizin üniter yapısını bozabilecek ve eyalet sistemine açık hale getirebileceğini hep savunduk. Yaşananlar endişelerimizi güçlendiriyor. Cumhurbaşkanının yerel yönetimlerden sorumlu başdanışmanı Şükrü Karatepe yazdığı bir makalede nüfusun arttığını gerekçe göstererek Çin’i örnek alıyor ve “Şehir yönetimlerini yeni hükümet sistemine uyumlu hale getirmek için bir kimlik kazandırılması yönünde düzenlemeler yapılmalıdır.” diyor. Üstelik bu kişi anayasa değişikliği çalışmalarında yer alan birisi. Daha öncesinde ise yine Cumhurbaşkanının başdanışmanlarından olan Adnan Tanrıverdi’nin açıkça; “Eyalet sistemi getirilmelidir, Türkiye Cumhuriyeti’nin taşra teşkilatı ve devletin yönetim şekli yeniden düzenlenmelidir, Kürtler’in ve diğer etnik grupların özerklik istekleri karşılanmalıdır.” şeklinde açıklamaları mevcuttur.”

“Anayasa teklifinde maddelerden başka her şey tartışıldı”
Anayasa teklifinde maddelerden başka her şeyin tartışıldığını savunan Duran, yıllardır AK Parti iktidarının dilinden düşürmediği ve gelinen noktada kimin yazdığı belli olmayan bir anayasa teklifi ile karşı karşıya olunduğunu belirtti. CHP Merkez İlçe Başkanı Alaattin Duran, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Çünkü uygulamaya sokulması halinde çıkacak problemler için kimse sorumluluk almayacak. Referandum sürecinde anayasa maddeleri terör yaftalarının ardında kaldı. Neden maddeler masaya yatırılmadı ve referanduma kısa süre kalmasına rağmen neden vatandaşa tam olarak anlatılmadı? Hep dedik ki bir şeyler mi gizleniyor; işte örneklerini veriyoruz. Vatandaşlarımız uyanık olsun, başka Türkiye yok.”