Ana muhalefet lideri, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart’ta gerçekleştireceği Düzce programı öncesinde hazırlıklar devam ederken çeşitli temaslarda bulunmak üzere kentte bulunan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP İl Başkanı Semih Cemşit ile beraber Öncü Medya Grubu’nu ziyaret etti. Vekil Durmaz ve Başkan Cemşit’i Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ile Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner ağırladı.

Kılıçdaroğlu’nun programının detayları belli oldu

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Düzce programının detaylarını anlatan Semih Cemşit, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Mart’ta Düzce’de olacak. Saat 10.30’da Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki salonda vatandaşlarımızla buluşacak. Öncesinde kanaat önderlerimizle buluşacak. Ardında kadınlarımız ve gençlerimizle buluşma düzenleyeceğiz. Genel Başkanımız katılımcılardan sorular alacak. Herkesin sorusuna tek tek cevaplayacak. Yaklaşık 2 buçuk saat sürecek.” dedi.

‘Genel Başkanımız tüm Düzceliler’in misafiri olacak’

Kılıçdaroğlu’nun teşkilatın değil tüm Düzceliler’in misafiri olacağını belirterek vatandaşları programa davet eden Cemşit, “Bu anlamda da sayın vekillerimiz bizlere destek olmak, misafirlerimizi buraya davet etmek adına Düzce’ye geldiler. Tüm STK’ları, tüm muhtarlarımızı davet ediyoruz. Artık genel başkanımızın ağırlanması bizden çıkacak. Genel Başkanımız tüm Düzceliler’in misafiri olacak. Bu anlamda da tüm Düzceli hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Vekil Durmaz: Düzce Türkiye’nin küçük bir ölçeği

Bir süredir kentte esnaf ve STK temsilcileri ve vatandaşlarla temas halinde olan CHP Tokat Milletvekili kadim Durmaz da kentteki tespitlerini ve gündeme dair değerlendirmelerini Öncü TV’ye anlattı. Sözlerine Düzce basınının amiral gemisi Öncü TV’nin 28. Kuruluş yıldönümünü kutlayarak başlayan Vekil Durmaz, Düzce’nin çok kültürlü yapısına dikkat çekerek, “Önce Türkiye’nin küçük bir ölçeği Düzce. O zenginlik mirasının en güzel örneklerinin olduğu bir il de Düzce. Cumhuriyet kurulduktan sonra ülkemizin her yanından, hatta Balkanlar’dan Atatürk’ün tanımıyla terk edilmiş toprakların aziz hatırası olan göçmenlerimiz de dahil çok çeşitli altkültürlere sahip insanların kardeşçe yaşadığı bir il. Bu anlamda da biz de Düzce’de olmaktan çok mutluyuz.” dedi.

‘Herkes katkı sunacağını söylüyor, bu çok kıymetli’

Vatandaşların ortada bir seçim yokken kendilerinin dinlenmesinden hoşnut olduğunu belirten Durmaz, “Şunu da gördüm. Düzce gerçekten demlenmiş bir şehir. STK’larıyla meslek odalarıyla, basınıyla ve bu ülkeye değer katan insanlarıyla bu güzelliği gördüm. Geçekten çok nahif, bu ülkenin geleceği noktasındaki endişelerini gördüm. Ülkemizde yaşanan olması gerekenler noktasında da hiçbir görüş ayrılığımızın olmadığını gördüm. STK’lar, ‘Misafir sayın il başkanının değil, Düzceli’nin, bizlerin misafiridir. Biz geleneklerimizin gereği değerli misafirimizi ağırlayacağız’ dediğini gördüm.  Bazı STK’lar da şunu söylüyor: ‘Demokrasilerde her şeyi iktidar hayata geçirmez. Muhalefetin doğru tespitleri olması gerekenler noktasında, ortada seçim yokken Düzce’yi önemseyerek bizi dinliyor olması bizim için şanstır. Biz de hazırladığımız raporlarla bu seyahate katkılar sunacağız’ Bu da bizim için kıymetli bir şey.” ifadelerini kullandı.

‘Bizim de bazı eksikliklerimiz vardı, bunları da gördük’

Düzceliler’i dinledikçe kendi eksiklerinin de farkına vardıkları öz eleştirisinde bulunan Durmaz, “Bu benim Düzce’ye 3. gelişim. Buradaki sorunları da çözümlerini de biliyoruz. Biz akademisyenlerle, burada eğitimini sürdüren genç üniversitelilerle, emeklileriyle, işçisiyle, memuruyla, bazen siftah dahi edemediğini söyleyen ama yüzünden o bu topraklardan gelen tebessümünü hiç eksik etmeyen küçük esnafı ve sanatkârıyla da görüştük. Bana göre bizim de bazı eksikliklerimiz vardı. Bunları da gördük. Birinci ağızdan kıymetli insanlardan bunu da aldık. Bu seyahat sayın genel başkanımız için de çok önemli. Düzceliler’den öğreneceğimiz çok şey var.” diye konuştu.

‘Düzce Ovası ilk 5’teydi’

Düzce’deki görüşmelerin ardından CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na sundukları rapordan da bahseden Durmaz, kentteki en önemli sorununun tarıma yeterli öneminin verilmemesi ve birinci sınıf verimli tarım arazilerinin sanayiye açılması olduğunu söyledi.

Öğretmenlik mesleğine başladığı yıllarda Düzce Ovası’nın Türkiye’de ilk 5’te bulunurken bugün gelinen noktasının çok acı olduğunu vurgulayan Durmaz, “Ben öğretmen kökenliyim. Hayat 1971 yılında öğretmen olarak başladım. Türkiye’nin kıymetli ovalarını sayarken Düzce Ovası ilk 5’te olan bir ovaydı. Bu ovada yaşadığımız pandemi süreci de gösteriyor ki doğru ve planlı bir tarım politikasıyla her geçen gün değerini arttıracak bir üretime geçilmesi lazım.” cümlelerini kullandı.

‘Verimli topraklar sanayiye heba edilmemeli’

1. OSB’nin bereketli toprakların üzerinde 4 katına çıkarılmasına dair projenin gelecek nesillere bir iyilik olmadığını kaydeden Durmaz, “Ben Düzce’nin ve bu kıymetli ovanın sanayiyle anılmasından çok mutlu olmayan bir milletvekiliyim. Düzce Ovası, hemen yanı başında İstanbul ve diğer tarafta Ankara’yla ürettiği kıymetli ürünleri katma değeri yüksek hale getirip, farklı illerde ve hatta yurt dışında satmasından yanayım. Biz burada ekilebilir tarım arazilerini OSB’ye dönüştürürsek gelecek nesillere iyilik etmeyiz. Bu ülkede birçok gıdada dışa bağımlıyız.  3 Trakya büyüklüğündeki tarım arazisi sürdürülebilir ve doğru bir tarım politikası olmadığından tarım dışında bırakılmış durumda.” diyerek hem Düzce’nin hem de ulusal bir yeniden tarımsal planına ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

‘İnsanlar da özeleştiri yapıyor’

Düzce’nin siyasetteki sağ eğilimine karşılık CHP’ye bakış açısı sorulduğundaysa Vekil Durmaz, insanların artık özeleştiri yapabildiğini söyledi. 6 muhalefet liderinin iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem için bir araya gelmesinin sahada da yansımalarının olduğunu belirten Durmaz, “Eskiden STK’larla, meslek odaları ve sokaktaki esnafla bir araya geldiğinizde dışarıdan gelmiş misafir diye sizinle siyaset dahi konuşmuyordu. Şu anda gelecekleri ve çocuklarına iyi bir ülke bırakamama noktasında endişeliler. Bazen de öz eleştiri yapan insanları görüyoruz. Bu son derece doğru bir şey. Şu anda genel başkanımız bu ülkede ideolojileri bir kenara bırakıp, başta gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları dedelerimiz gibi ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruat’ deyip bütün örneklerin bir araya gelerek 6 liderin bir yuvarlak masada buluştuğu bir rota belirlendi.” dedi.

‘İktidarın kredi limitesi bitti’

Erken seçim isteği ve Cumhur İttifakı’nın seçim kanundaki değişikliğe yönelik teklifini de değerlendiren Durmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Bunların hepsini biz görüyoruz. Hakem aziz millettir. Biz iktidara erken seçim söyledik. Eğer azizi millet sizi tercih ederse kredi kartınızı yenilersiniz. Yok, vatandaş tercihini Millet İttifakı’ndan yana kullanırsa buna saygı duyun. Sandıktan ve halktan korkmamak lazım. Kaçmamak lazım. Bana göre iktidarın kredi limitesi bitmiştir. Şu anda bir seçim kanunu getirmek istiyorlar. Şunu bilsinler ki seçim kanunuyla oynayan iktidarların son oynadığı kanun olmuştur.”