Fındık sezonunun başlamasına kısa bir süre kala, fiyatlardaki belirsizliği İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er gündemine aldı. Fındık ürününü tekelinde tutan bazı çevrelerin bu yıl yeniden fındık rekoltesini düşük gösterme çabası içerisinde olduklarını öne süren Er tüm siyasileri, Karadeniz Bölgesinin en önemli gelir kaynaklarından olan fındık ürününe sahip çıkmaya davet etti.

 Fındık hasadı öncesinde halen fiyatın açıklanmadığına dikkat çeken Er, “Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri koordinasyonunda ziraat odaları, İhracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, üniversiteler, Fiskobirlik, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Fındık Konseyi temsilcilerinden oluşan fındık rekolte tespit heyetinin günlerce sahada çalışıp 2021 fındık rekolte tahminini 650 bin ton olarak belirlediğini hepimiz biliyoruz.  Bu veriler bakanlığa ulaştıktan sonra, rekolteyi adeta inandırıcı bulmayan İhracatçılar ve fındığın en büyük alıcısı ve ihracatçısı Ferrero’nun harekete geçmesi acaba yeni bir rekolte oyunu mu sahneye konulmaktadır sorusunu akıllara getirdi.  Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin rekolte tahmin heyetinde olmasına rağmen, belirlenen rekolteyi kabul etmeyerek masa başında yeni rekolteyi 815 bin 336 ton olacağı ilan etmesi ve bakanlığa baskı yaparak yeni bir rekolte tahmini yaptırmak istemesi akıllardaki soruların doğruluğunu teyit eder niteliktedir. Keza Bakanlık da gönderdiği yazıda 27 temmuza kadar rekolte tahminlerini bildirilmesini istemiştir” diye konuştu.

“Rekolte düşük gösteriliyor”

Giresun ve Ordu’da yaşanan don olayları nedeniyle rekoltenin tahminden az olabileceğini belirten Er, “Türkiye genelinde olmasa da Giresun ve Ordu’da en az yüzde 50 don olayı zararı var olduğu üreticiler tarafından dillendirilmektedir. Bu da rekoltenin 650.000 tona bile ulaşamayacağının bizce açık bir göstergesidir. Fiyat açıklanması öncesi rekolteyi yüksek tutularak fiyatların düşürülmeye çalışıldığı açıktır. Artık millet bu oyunları öğrenmiştir. Devletimiz üreticisine sahip çıkmalı, 3 tane şirketin çıkarlarına üreticinin emeğini heba etmemelidir” diye konuştu.

“Düzce’de fındık OSB Kurulmalı”

Düzce’ye fındık organize sanayi bölgesi kurulması gerektiğini savunan Er,  “Bugünden sonra yapılacak olan bir an evvel TMO destekleme fiyatlarını açıklamak ve alıma yıl boyu devam edeceğini belirtmek olmalıdır. Yeterince depo mevcuttur. Dolayısı ile TMO Bir yandan alırken bir yandan da ihracat için satışa devam etmelidir. Fındık için bundan sonra yapılacak olan ilçelere lisanslı depolar yapmak ve sayın genel başkanım Meral Akşener’in geçen hafta grup konuşmasında belirttiği Düzce’nin merkez olması için çalıştığımız şekli ile Fındık Organize Sanayii kurmaktır. Fındığın geleceği açısından ve de fındıktaki geliri 2 milyar dolardan 10 milyar dolarlara çıkarmak için mutlak surette Fındık Organize Sanayii kurmalıyız. Organize sanayii bölgelerindeki teşvikten fındıkçıların da yararlandırılması sağlanarak fındığa katma değer katıp ihracat yapılmalıdır. Fındık, aynı zamanda bir sanayi ürünümüz. O nedenle, Ar-Ge çalışmalarının yapılabilmesi, işlenmesi ve mamul haline getirilerek ihraç edilebilmesi için, yani katma değerli ihracat için, Düzce’de, Fındık Organize Sanayi Bölgesi kurmak için ön çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Fındık gıda sanayii ve fındık makinaları sanayii ile fındığın ihracatının 15 milyar dolara çıkarılması mümkündür. Böylece üreticimiz de 3 tane şirkete mahkûm olmaktan kurtulacaktır. Tüm siyasetçileri de bu proje ile alakalı çalışmalarımıza ortak olmaya davet ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI