31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nin üzerinden 1 yıl geçti. Bir önceki yerel seçimlerde AK Parti’nin 10’da 10 yaptığı belediyelerin 5’i Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye giderken, bir vekillikten sonra 5 başkanlık koltuğunun da kaptırılması iktidar partisinde adeta soğuk duş etkisi yaptı.

Düzce, Çilimli, Gölyaka, Boğaziçi ve Beyköy belediyeleri AK Parti’de kalırken, Düzce’de oy potansiyelini önemli ölçüde arttıran MHP, Düzce’nin en büyük ilçesi Akçakoca başta olmak üzere Yığılca, Cumayeri, Gümüşova ve Kaynaşlı belediyelerini kazandı.

Muhsin Yavuz, Osman Kılıç, İbrahim Ercan

Düzce'nin Çilimli ilçesinde 3 dönemdir rekor oyla belediye başkanı seçilen ve halka dokunan icraatları ile sık sık adından söz ettiren Muhsin Yavuz, beldede halkın sesine kulak vermesi ve Ankara nezdindeki girişimleri ile “çalışkan başkan” olarak anılan Boğaziçi Belediye Başkanı İbrahim Ercan ile MHP’den AK Parti’ye geçen isimlerden olan ve yine vatandaş odaklı hizmeti benimseyen Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç tekrar başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazanan yerel yöneticiler oldu.

Mustafa Koloğlu

Daha önce AK Parti’den 1 dönem Cumayeri Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Koloğlu, 2019 seçimlerinde MHP saflarında seçime girerek ilçenin yönetiminde tekrar söz sahibi oldu. Cumayeri Belediyesi’nin verimini ve performansını arttırmaya odaklanan Başkan Koloğlu, bu doğrultuda belediye ekiplerini sahada yoğun tempoda çalıştırıyor.

Muharrem Tozan

Yine Gümüşova'da 1999-2009 yıllarında kesintisiz 10 yıl belediye başkanlığı yapan Muharrem Tozan da AK Parti’yi bırakıp Cumhur İttifakı ortağına geçerek yeniden belediye başkanı seçildi ve ilçede 3. Tozan dönemini başlattı. Düzce eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in bacanağı olan Tozan, Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tecrübesinin ardından tekrar dönüş yaptığı yerel yöneticilikte hedefini ‘Gümüşova’yı her alanda hak ettiği noktaya ulaştırmak’ olarak belirledi.

Yakup Demircan

Gölyaka’da ise teşkilatla arasında soğuk rüzgarlar esen Bekir Akbulut’la başkanlık için yollarını ayıran  AK Parti, ilçenin sevilen iş insanlarından olan eski eğitimci Yakup Demircan ile girdiği seçim yarışını kazandı. Henüz başkanlık koltuğunda 1 yılı doldurmasına ve heyelanlar başta olmak üzere yaşanan acı olaylara karşılık Başkan Demircan, özverili çalışmaları ve Gölyaka’yı her alanda kalkındırmak için Ankara nezdinde yaptığı çalışmalarla takdir topluyor.

Okan Yanmaz

Henüz seçim sürecinde ağlaması ile hafızalara kazınan bir isim olan Okan Yanmaz da bugünlere kolay gelmedi. Akçakoca’nın eski belediye başkanlarından olan merhum Hüseyin Yanmaz’ın oğlu olan Okan Yanmaz, yıllarca babasının üstlendiği misyona ulaşabilmek için adeta canla başla çalıştı. Her girdiği yerel seçimlerde milyonlar akıttı ve sonunda 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nden zaferle çıkarak muradına erdi. Henüz başkanlığının ilk aylarında Akçakoca’yı vuran sel felaketi birçok projesini askıya almasına neden olsa da hızla girilen toparlanma sürecinin ardından kenti turizmde parmakla gösterilecek merkezlerden biri haline getirmek için kolları sıvadı.

Rasim Çam

Belediye başkanlığı şoförlüğünden başkanlığa uzanan yolda ‘Güvenilir’ ve ‘Sevilen’ kişiliği Rasim Çam’ın MHP’den seçimi kazanmasında etkin rol oynadı. Yıllarca çalışan olduğu belediyeye 1 Nisan 2019 tarihinde belediye başkanı olarak giren Çam, özellikle mütevaziliği ile takdir topluyor. İlçenin çehresini güzelleştirmek için henüz görevinin ilk günlerinde başarılı çalışmalara imza atan Başkan Çam, Düzce’nin merkeze en uzak ilçesi olması nedeniyle sanayi ve turizm yatırımlarından yoksun kalan Yığılca’nın kalkınması ve gelişmesi için uğraş veriyor.

Birol Şahin

Kuşkusuz Düzce’nin en tartışmalı bir o kadar da destek gören belediye başkanı Birol Şahin… AK Parti’nin Düzce’deki kurucuları arasında yer alan ve uzun yıllar AK Parti Kaynaşlı İlçe Başkanlığı yapan Birol Şahin, 2011 yılında partisi ile yollarını ayırdı. 2019 Yerel Seçimleri için MHP’den gelen ‘Bizimle ol’ çağrısını dünya görüşleri yakın olduğu için kabul eden Şahin, sandıktan zaferle çıkması sonrası sahada yürüttüğü yoğun çalışma ve halktan kopmaması ile ‘Koltuğun değil halkın başkanı’ sloganıyla takdir topluyor. Geçtiğimiz haftalarda sosyal medya hesabı üzerinden Voleybol Milli Takımı ile ilgili yaptığı paylaşım nedeniyle MHP’den ihraç edilen Şahin, eski partisi AK Parti olmak üzere birçok partiden birlikte yola devam etme tekliflerine sıcak bakmıyor. Şahin yoluna şimdilik bağımsız olarak devam ediyor.

Faruk Özlü

Düzce kamuoyu onun ismini ilk kez 2011 yılında duydu. 2011 Genel Seçimleri'nde AK Parti Düzce milletvekili aday adayı olan fakat meclise giremeyen Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Faruk Özlü, hiçbir partinin iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamadığı Haziran 2015 genel seçimleri'nde AK Parti Düzce milletvekili olarak meclise girdi. Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri'nde tekrar AK Parti Düzce milletvekili olarak meclise girdi.  Ahmet Davutoğlu'nun 22 Mayıs 2016 tarihinde Başbakanlık görevinden istifa etmesinin ardından 2. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağanüstü Kongresi'nde AK Parti Genel Başkanlığı görevine seçilen Binali Yıldırım tarafından 24 Mayıs 2016 tarihinde kurulan 65. Hükümet’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görevlendirilen Özlü’nün bakanlık görevi 10 Temmuz 2018 tarihine kadar sürdü.

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde partisi tarafından memleketi Düzce'de belediye başkanlığına aday gösterilen Özlü, yüzde 47,14 oy oranıyla Düzce Belediye Başkanı oldu. Görevinin ilk aylarında Düzce Belediyesi’nin mali durumunu düzeltmeye ağırlık veren Başkan Özlü, eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş döneminde yerleştirilen saat kulesi ile Rabia heykelini kaldırması ve İstanbul Caddesi’nde uyguladığı sil baştan proje ile günlerce konuşuldu. Yine otobüs saatlerinde yaptığı revizyon ve toplu ulaşımı özelleştirmesi ile de dikkatleri üzerine çeken Başkan Özlü, merkezdeki belediye binasından birçok müdürlüğü taşıyarak farklı bir yapılandırmaya gitti. 2020 yılını icraat yılı olarak addeden Özlü, koronavirüs salgını nedeniyle kritik günlerden geçtiğimiz bu sürecin aşılması sonrası projelerinin hızla hayata geçirilmesine odaklanacak. Özellikle Düzce’nin çöp sorununu çözmek ve eski sanayi çarşısı kentsel dönüşümü önemli uygulamalar olarak önünde duruyor.

Vaat çok, süre 4 yıl

Çoğu yerel yönetimde tecrübeli olan Düzce’deki belediye başkanları görev sürelerinde 12 ayı geride bırakırken, vaatlerinin henüz yüzde 20’lik bölümünü gerçekleştirebildi. Önlerinde 4 yıl olan başkanlar, ilk yıl meydana gelen doğal afetler ve ekonomik darboğaz nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşasa da başarı karnelerinde zayıf olmaması ve Düzce’ye hizmet için artık koşar adım çalışmaları gerekiyor.