Yığılca ilçesine bağlı Karakaş Köyü’nde bal kovanlarına dadanan, ancak yöre halkı tarafından ‘Acı bal’ veya, ‘deli bal’ olarak adlandırılan orman gülü balının dozunu fazla kaçırınca komaya giren yavru boz ayının görüntülerdeki halleri, tüm dünyada viral olmuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı anket sonucunda ‘Balkız’ adı verilen sevimli minik ayının görüntülerine, dünya medyası da geniş yer verdi.

“Bu serüvenin böyle bitmemesi için harekete geçilmelidir”

Türkiye Değişim Partisi İl Başkanı Sezgin Aktaş’ta sevimli minik ayının Düzce’nin simgesi haline getirilmesini istedi. Balkız’ın tüm dünyanın sempatisini topladığının altını çizen Aktaş, “Düzcemiz’in adını Dünya'ya duyuran Balkız isimli boz ayı Düzce'nin simgelerinden birisi haline gelmelidir. Bu çerçevede halk arasında acı bal olarak bilinen orman gülü balını yiyerek baygınlık geçiren ve hareketleri ile tüm Dünya'nın sempatisini toplayan Balkız isimli boz ayı tedavisinin ardından doğal hayatına geri dönmüş ve serüven bitmiştir. Ancak bu serüvenin böyle bitmemesi için harekete geçilmesi gerekir” diye konuştu.

“Milyonlarca lira harcansa Düzce’nin bu denli reklamı olmazdı”

Sevimli ayının Düzce’nin ve Yığılca’da üretilen acı balının tanıtımına önemli katkı sağladığını kaydeden Aktaş, “Hem Düzce halkının vahşi de olsa hayvanseverliğini vurgulamak, hem Düzce balının kalitesini duyurmak, hem de simge haline gelen Balkız isimli ayıyı Düzce'ye mal etmek için gerekiyorsa patent alınmalı, gerekiyorsa bir doğal yaşam parkına adı verilmelidir. Aksi halde bir kaç gün konuşulan Balkız unutulup gidecektir. Bu fırsat ele kolay geçmez. Milyonlarca lira harcansa Düzce'nin bu denli reklamı olamazdı. Bu anlamda ayıyı bulan ve şefkatle yaklaşan Yığılca halkına, ayının bakımını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine, Balkızın Dünya markası olmasını sağlayan ve her anını haberleştiren yerel basınımıza ve ulusal haber ajansı temsilcisi arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Ve tekrar vurgulamak isterim ki böyle bir fırsatı kaçırmamak için tüm girişimlerin yanında olacağız” açıklamalarında bulundu.