Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayınıyla ilgi ile takip edilen, Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu Kitabın Ortasından programının son bölümüne, İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er konuk oldu. Programda, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yü söz verdiği bazı projeleri hayata geçirememekle eleştiren Er ve AK Partili Düzce Belediye Meclis Üyesi Ekonomist Mali Müşavir Bayram Ali Kubilay arasında, ‘Abdest’ tartışması yaşandı.

Tartışma böyle başladı

Programın Facebook canlı yayının altına “81 projenin olduğu bir belediyeden bahsederken, abdestli olmak gerekiyor. Abdestli iken yalan yanlış konuşulmaz diye biliyorum. Üç yılda 18 ay gibi kısa çalışmanın olduğunu hatırlatsam yerinde olur mu?” yorumunda bulunan AK Partili Kubilay’a, İYİ Partili Er’den serzeniş dolu cevap geldi.

“Abdestliyim: Parkı park yapmak mı proje oluyor!”

Ünsal tarafından okunan Kubilay’ın paylaşımı sonrası Er, şu ifadeleri kullandı:  “Ben abdestliyim. Nasıl bir ifade anlamadım, ama şuanda abdestliyim. Yalan-yanlış ifadeler hoş ifadeler değil, Bayram Ali beye yakışmaz. Kendisi bizim büyüğümüz, biz yine sesimizi çıkarmayalım. Buyursun kendisi paylaşsın bakalım, hangi projeleri başlatmışlar hangi projeleri bitirmişler. Proje lansmanı yapıp, duvarlara yansıtma ile bu işler oluyor mu, olmuyor mu? Kamuoyu da öğrensin. Sizin kadar, yerel gündemi takip eden biri var mı? Ben size de sordum siz de söyleyemediniz. Millet Bahçesi zaten parktı. Parkı park yapmak mı proje oluyor! İstanbul Caddesi de önceden trafiğe kapalıydı sonra açıldı sonra tekrar kapandı oda benim için bir proje değildir. İtfaiye binasına katılırım ama o daha bitmedi, bitsin. Hatırlarsanız ben şunu söyledim Ak Parti iktidarının yerelde de genelde de bu müjdeleri bitmiyor zaten ama biz bu müjdelerden daha somut bir noktaya getirmek istediğimizi düşünüyorum. Bayram Ali Bey’e teessüf ederim. O ifadesi doğru bir ifade değil. İade ederim demek istemiyorum ama lütfen kelimeleri biraz daha dikkatli kullanalım.”

“Bu kadar hızlı değişen ekipten başarılı sonuçlar beklemek hayalcilik oluyor”

Düzce Belediyesi’nde yaşanan yönetim değişikliklerinde de değinen Er,  “Ben hepsini aradım. Başarılar diledim. Biri de Hasan Gündem beydir. Bu vesile ile tekrar kendilerine başarılar diliyorum çünkü onların üretecekleri doğru hizmetler memlekete fayda sağlayacaktır. Kendilerine karşı ne parti olarak ne kişisel olarak bir önyargı da taşımıyorum. Ama bu kadar hızlı değişen bir ekipten başarılı sonuçlar beklemek biraz hayalcilik oluyor. Kaç birim müdürü değişti saymayı unuttum. Bu bana ekibin doğru kurgulanmadığını gösteriyor. Belki bu verimsiz geçen 3-3,5 yıllık dönem bunun sebebi.” şeklinde konuştu.

“Ekibinizi doğru kuramazsanız bu sonuçlara katlanırsınız”

İYİ Parti İl Başkanı Er, sözlerine şöyle devam etti: “Ekibinizi doğru kuramazsanız bu sonuçlara katlanırsınız. Bundan sonra da bu değişimin devam edeceğini düşünüyorum açıkçası. Başkanın son 2 senesi kaldı son 6 ayda seçim süreci olacağı için 1,5 senesi kaldığını düşünürsek bir gün herkes belediyede belediye başkan yardımcısı olabilir. Umutlarını kaybetmesinler. Bir şey üretmek ve ekibin bir parçası olmak da güven isteyen bir şey. Beraber çalıştığı insanlara başkanına biraz güvenmesi lazım. Bu güveni kişisel algılamasınlar lütfen. Yaptığı işlerin arkasında duran bir ekip bir başkan olursa her ne noktada olursa olsun daha verimli hizmet üretebilirler. İsterseniz beraber sayalım. Bu kadar değişimi siz normal karşılıyor musunuz?”  

“Keleş ve Tozan Düzce siyasetinde marka olmuş isimler”

Düzce Belediyesi eski Başkanı Mehmet Keleş ve Gümüşova Belediye Başkanı Muharrem Tozan’ın İYİ Parti’de siyaset yapacakları iddialarını değerlendiren Er,  “Bu iddialar kamuoyunda konuşuluyor ama ben Mehmet Keleş ile hiç konuşmadım. Uzun sohbetlerimizde de kısa sohbetlerimizde de bu konu hiç gündeme gelmedi. Bizim farklı bir perspektifimiz var açık açık söyleyeyim. Mehmet Keleş aurası yüksek bir isim, Düzce de tabanı olan popüler bir isim, ama bizim parti olarak perspektifimiz biraz daha farklı. Tabii bu siyasettir zaman neyi getirir neyi götürür ben de bilmiyorum. Yönetim kurulu arkadaşlarımızla parti üyesi arkadaşlarımızla zamanı geldiği zaman en doğru kararı veririz. Ama Muharrem beyle alakalı söylediğim gibi Mehmet beyle de aynısını söylerim. Bunlar isim yapmış insanlardır, siyaset bazında marka olmuş insanlardır. Bu tür insanlara bir şey dikte etmek, bu tür insanları itibarsızlaştırmak bence doğru olmaz. Dolayasıyla bekleyelim ve görelim, ama İYİ Parti Düzce Teşkilatı’nın daha farklı bir perspektifi var, zaman neyi gösterecek hep birlikte göreceğiz.” diye konuştu. 

“Şirketlerin sermayelerini tüketmesi, iflas sebebidir”

Sözü, İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Kefeli’nin Düzce Belediyesi iştiraki şirketlerin denetim raporları ile ilgili açıklamalarına getiren Er, “O açıklama öncesi Sayın Erdoğan Kefeli ile birlikte çalıştık. Meclis üyeleri ile alakalı kısmında da meclis üyelerimiz ile konuştuk. ‘Belediye şirketleri zarar ediyor veya etmiyor.’ diyemeyiz, çünkü bilançolarına ulaşamıyoruz. Ben mütemadiyen belediye başkanımıza çağrıda bulunurum, derim ki; ‘Şu şirketlerin bilançolarını bir paylaşın.’ Çünkü seçimler esnasında şeffaf yönetim ilkelerinden bahsetmişti sayın Faruk Özlü. Ben bu prensiplere de açık olduğunu düşünüyorum açıkçası. Ama bir türlü belediye şirketlerinin kar mı yoksa zarar mı ettiğini bilmiyoruz. Dolayısıyla, Erdoğan beyin açıklamaları ‘Belediye şirketleri zarar ediyor.’ şeklinde değil de, ‘Belediye şirketleri zarar mı ediyor?’ tarzından bir açıklamaydı. Bir belediye şirketi yöneticisinin de, sermaye artırımıyla alakalı, sermayenin tükendiği şeklinde bir açıklaması olmuştu. Orada da ben bir ifade de bulundum. Yani şirketlerin sermayelerini tüketmesi, iflas sebebidir. Sermayeniz tükendiği zaman, iflas etmiştir şirketiniz. Borca batık gelmesinin sebeplerinden bir tanesidir. Ben de bu şekilde bu konuyu gündeme getirdim. Ama düz ticaret mantığı ile konuya baktığımız zaman, bir şirketin veya birkaç şirketin sürekli sermaye artırıyor olması, şirketin çok kar etmediğini gösterir yani. Sürekli sermaye artırımıyla meclise geliyor şirketler. Erdoğan Bey o konu ile alakalı açıklamalar yaptı. Bugün de kendisi ile görüştüm, tabii belediye meclis grubumuzun takdiridir bu. Önümüzdeki ay belediye meclis toplantısından önce ya da sonra, uygun görülen bir dille kamuoyunun bilgileri ile paylaşmaya devam edecek. Bu da çok normal, çünkü bir denetim komisyonu aylarca çalıştı ve toplandı. Belediyenin bir yıllık dönemini değerlendirdi. Buradan da çıkardığı sonuçları kamuoyu ile paylaşması kadar da doğal bir şey yok. Ama bu paylaşımın sonrasında gelen tepkiyi de ben çok doğru bulmadım açıkçası. Yani her muhalif söylemi yalancılıkla suçlamak, her muhalif söylemi haram – helal söylemi ile karşılamak, her muhalif söylemi iftira noktasına taşımanın da bir anlamı yoktur. Doğru bildiğiniz bir şey varsa paylaşırsınız. Onun dışında söylenen şeylerin benim nazarımda pek anlamı yok. Çünkü ben çalışmam da gördüm ki, Erdoğan beyin açıkladığı bütün hususların bilgisi ve belgesi var.” ifadelerini kullandı. 

“Türkiye’de ve Düzce’de oyunu en fazla arttıran partiyiz”

Türkiye genelinde olduğu gibi Düzce’de de oyunu en fazla arttıran partinin İYİ Parti olduğunu belirten Er,  “İnsanlarımızın problemi çok net bir şekilde anlaması lazım. Ben birlikte sohbet ettiğimiz, istişare ettiğimiz her insana aynısını söylüyorum. Problemleri oluşturan insanlarla, problemleri çözemezsiniz. Yani problemin oluşmasına sebep olan insanlar, o problemleri çözemezler. Biz burada elimizden geldiği kadar bütün gücümüz ve kudretimizle değişimi halkın gündemine taşıyoruz. Bu toplumun, Düzce’nin gerek siyasi, gerek ekonomi konusunda çok ciddi manada değişime ihtiyacı var. Biz bu değişimi sağlayabilecek dinamiklere İYİ Parti teşkilatı olarak sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Ülke genel siyasetinde de bizim partimize çok yoğun bir teveccüh olduğunu görüyoruz. Türkiye bazında da, Düzce bazında da yapılan anket çalışmalarında oyunu en fazla artıran parti İYİ Parti. Demek ki, vatandaşa bazı şeyler verebilmişiz. Bu bir ekip çalışmasıdır. Bakın ben bu teşkilatın lideri falan değilim yani. Ben bu teşkilatın ekibinin bir parçasıyım. Çok iyi bir ekiple yola çıkıyoruz, çok dinamik ve güzel insanlarla yola çıkıyoruz. Bu insan odaklı olduğu zaman, bu insanın başarısı ile başlıyor ve insanın başarısı ile bitiyor.” ifadelerine yer verdi.  

“Bayram Ali Kubilay benden özür dilemeli”

Programın ilk dakikalarında AK Partili Meclis Üyesi Bayram Ali Kubilay ile yaşadığı ‘Abdest’ gerginliği  ile ilgili “Bayram Ali Kubilay’dan abdest ile alakalı söylediği ile ilgili bir özür bekliyorum.” diyen Er, “Bu yüzden bu sorusuna cevap vermem. Ama siz sorarsanız, size cevap veririm. Çünkü o doğru değil, çok da yakışıksız bir ifade o. Ben Bayram Ali beye istediğimi söylerim, ben aklıma geleni söylerim. Eğer siz bunu delillendirebiliyorsanız, delillendirirsiniz bunu medeni ortamda tartışırız. Ama siyasetin seviyesini düşürmenin pek de bir manası yok. Bahsettiği Bahçeşehir ile alakalı konferanslarına katıldım, Bahçeşehir’deki çalışmalarında ülke bazına baktığımızda son derece olumlu olduğunu söyleyebilirim. Ama Ulaşım A.Ş ile alakalı aynı kanaatte değilim. Ulaşım A.Ş.’deki arkadaşlarımız son derece yoğun bir şekilde efor sarf ediyorlar. Bu sistemi ayakta tutan tek şey ise, arkadaşların gösterdiği, çalışanların gösterdiği çok büyük efor. Ama siz öyle bir iş yapıyorsunuz ki, herkes mutsuz. Bakın Ulaşım A.Ş. ile alakalı sizce araç sahipleri mutlu mu acaba? Bakın sebebin ne olduğu çok önemli değil. Vatandaş da mutlu değil. Bu benim kendi kanaatim, belediye de mutlu değil bu işten. Ulaşım A.Ş.’den önce yani uğur böcekleri denilen otobüslerden önce de Kalıcı Konutlar’dan Düzce’ye vatandaşlar at arabası ile gelmiyordu. O zaman da bir toplu taşıma vardı. Bir projenin başarılı olup, olmadığını kıyaslayabilmemiz için öncesi ve sonrasını kıyaslayabilmemiz gerekiyor. Eski projenin belediyeye yükü ne kadardı, yeni projenin belediyeye yükü ne kadar? Rakamları döksünler, ortaya buyursunlar konuşalım. Yani bir projenin yapılmış olması, projeyi başarılı kılmaz.” açıklamalarında bulundu.  

Programın tamamını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz:

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7Ctcf2MzbN0