İyi Parti Düzce İl Teşkilatı, cezaevi personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda hazırladığı çalışmayı, TBMM’ye sunulmak üzere İyi Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu’na teslim etti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, şunları kaydetti: “Ülke olarak zor günler geçirdiğimiz şu günlerde, toplum için en büyük fedakarlığı yapan insanlardan olan infaz koruma memurlarını görünmez kahramanlar olarak nitelendiriyor, memleketim adına özellikle korona virüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde yapmakta oldukları fedakarlıklar için tekrar teşekkür ediyorum. İnfaz düzenlemesi görüşmeleri esnasında İyi Parti Düzce Teşkilatı tarafından İstanbul Milletvekili Sayın Hayrettin Nuhoğlu kanalı ile ilgili komisyona iletilen ve yıllardır söylenen cezaevi personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunu tekrar gündeme getirmek istedik. Bilindiği üzere, İnfaz Koruma Memurları, ülkemizdeki kolluk kuvvetlerine benzer bir görev üstlenmelerine rağmen emniyet ve güvenlik hizmetleri sınıfında görev yapmamalarından da kaynaklı özlük haklarında önemli eksiklik bulunmakta ve bu nedenle ciddi sorun yaşamaktadırlar."  

“İnfaz ve koruma memurları güç şartlar altında çalışmaktadır”

Er açıklamasını şöyle sürdürdü: “İnfaz ve koruma memurları, ceza ve tutukevlerinde asayişi sağlayan görevlilerdir. Genellikle şehir merkezine uzakta kurulan ceza ve tutukevlerinde, bu kurumların zorlayıcı şartlarına göre çalışmaktadır. Örneğin, kapalı bir cezaevinde görev yapan infaz koruma memuru, telefon taşıyamaz, iletişim hakkından mahrumdur. Ceza ve tutukevlerine giriş çıkışları herhangi bir devlet kurumuna giriş çıkış şartlarına tabi değildir. Bayram tatili izinleri yoktur. Ücret ve özlük hakları emniyet sınıfına mensup memur görevlilerden farklıdır. İnfaz ve koruma memurları, ceza ve tutukevlerinde emniyet sınıfına mensup memurlar ile aynı şartlarda görev yapmaktadır. Ceza ve tutukevlerindeki asayiş ve güvenliğin sağlanmasından, mahkûm ve tutukluların korunmasından ceza ve tutukevleri çatısı altında ve sınırlarına tabi açık alanlarda her türlü güvenlikten, ceza ve tutukevlerinde görev yapan emniyet sınıfına mensup diğer kamu görevlileriyle eşit olarak sorumludur. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki infaz ve koruma memurları güç şartlar altında çalışmaktadır. Güvenlik personeli koşullarında çalışmalarına rağmen sosyal ve ekonomik açıdan karşılaştırıldığında bu personele göre özlük hakları oldukça yetersizdir. Virüs ile mücadele kapsamında yapılan son düzenleme ile cezaevi çalışanlarının 15. gün ailesinden ayrı karantinada kalması daha sonra 15 gün ceza infaz kurumunda çalışması uygulamasına geçilmiştir. Ceza infaz Kurumu çalışanlarının emniyet hizmetleri sınıfına alınması, yıpranma hakkının tam olarak verilmesi, yeşil pasaport hakkı ve 3600 ek gösterge den yararlandırılması konusunun infaz düzenleme yasasında düzenleme ile birlikte hayata geçirilmesi için İyi Parti Düzce Teşkilatı olarak hazırladığımız ve ilgili komisyona iletilen çalışmanın yeni infaz yasasında da yer alacağını umuyor, tüm cezaevi personeline yaptıkları fedakarlık ve gösterdikleri özveri için teşekkür ediyoruz.”