İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, gündemdeki erken seçim tartışmaları ve ittifak konusuyla ilgili Öncü Haber’e konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’ne geçilirken halka verilen en temel taahhüdün artık seçimlerin zamanında yapılacağı ve bu ülkenin koalisyonlardan kurtulacağı olduğunu söyleyen Er, “Oluşturulan bir algı da bu milletin, bu devletin koalisyonlardan çok çektiği, yıllarca istikrarsızlığa sürüklendiği baz alınarak servis edilen bir yapıydı bu sistem. Dolayısıyla anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçildiği andan itibaren biz zannediyorduk ki artık seçimler zamanında yapılacak, ülke koalisyonlardan kurtulacak ve istikrar olacak.” dedi.

“KOALİSYONLAR ‘İTTİFAK’ ÇATISI ALTINDA FİİLEN DEVAM EDİYOR”

Tüm bu vaatlere rağmen seçimlerden sonra eskiye göre çok fazla değişiklik olmadığını belirten Er şöyle devam etti: “Koalisyonlar resmen olmasa da fiilen ittifakların çerçevesinde yapılmaya devam ettiğini gördük. Erken seçim tahayyüllerinin de sistemden ziyade toplumun hükümete ve yönetime bakış açısıyla alakalı olduğunu gördüm. Özellikle bu ekonomik krizde ben erken seçimin dillendirilmesinin çok doğru olmadığını düşünüyorum.”

“ÜLKE İYİ YÖNETİLMİYOR”

Türkiye’de iki konuyu tüpten çıkan macuna benzeten İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, “Bunlar konuşulmaya başlandığı zaman pek geri dönüşü olmayan iki unsurdur. Bunlardan birincisi af konusu. Çok yakın zamanda da ceza indirimi adı altında yapılan bir afla karşı karşıya kaldık. İkincisi de erken seçimdir. Erken seçimin sıkça dillendirilmesinin sebebi de toplumda yönetime karşı olan güven unsurundaki azalma, toplumun hızlı bir şekilde istikrarsızlığa evrilmesi ve ekonomik sıkıntıların artık halk nazarında had safhaya ulaşmasıdır. Hepimiz şuna çok inanıyoruz ki ben parti kimliğimden ayrı bir vatandaş olarak söylüyorum bunu ülkenin iyi yönetilmediğini, yönetilemediğini düşünüyorum. Parlamenter demokrasinin Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’ne evrilirken ön hazırlığın yeterince yapılamadığını düşünüyorum. Çok ciddi sancılar çekildiğini görmekteyiz. Bunun en yakın örneğini illere atanan valilerle yaşıyoruz. Eskiden belli birikime ve altyapıya sahip olan valiler yine kararname ile atanıyordu ama en azından üçlü kararname ile atanıyordu.” ifadelerini kullandı.

“ERKEN SEÇİM TARAFTARI DEĞİLİM”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ekonomik sıkıntılarla beraber bir yönetim krizine neden olduğunu belirten Er, “Bu yönetim sistemi ister istemez yaşanan ekonomik sıkıntıların büyüklüğü paralelinde bir yönetim krizi, bir istikrarsız oluşturmaya başladı en azından insanların algılarında. Ben erken seçim taraftarı değilim.” diyerek erken seçim konusundaki tavrını ortaya koydu.

“DÜZCE İYİ PARTİ HER SEÇİME TEŞKİLATLARIYLA BERABER HAZIRDIR”

Tüm bunlara rağmen zamanında önce bir seçim için gerek siyasi partilerin gerekse vatandaşların hazırlık içinde olduğunu gördüğünü ifade eden Er, “Erken seçimin ekonomik manada sıkıntı yaşatacağını düşünüyorum. Ama İYİ Parti gerek 81 vilayetteki teşkilatlarıyla gerekse de Düzce İYİ Parti Teşkilatı yapılacak her seçime teşkilatlarıyla beraber hazırdır.” sözleriyle de her olasılığa hazır olduklarının altını çizdi.

“İTTİFAK GENEL MERKEZİN ALACAĞI BİR KARAR”

Gündemdeki ittifak konusuna da değinen Er, “Bizim il teşkilatı olarak bu konuda bir tasarrufumuzun olması çok doğru olmaz. Biz genel merkezimizin ve sayın genel başkanımızın ekibiyle alacağı bütün kararların arkasındayız. Emir telakki eder ve uygularız.” sözleriyle bu konunun genel merkezlerin vereceği bir karar olduğunu söyledi.

“GENİŞ YELPAZELİ BİR İTTİFAK”

Ancak ülkede yaşanan kutuplaşmanın ittifakı zaruri kıldığını belirten İl Başkanı Er, sözlerine şöyle devam etti: “Fakat şu görünen bir gerçek ki ülkedeki yıllardır uygulanan ve bence yanlış politikalar neticesinde yaşanan kutuplaşma zaten bunu zaruri kılıyor. Keşke toplum bu derece kutuplaşmasıydı. Hakikaten toplumun her kesimi mecliste kendini rahatlıkla ifade edebilseydi. Ben seçimlerde baraj kavramına karşı olan ve demokratik katılım taraftarı olan bir insanım.” dedi. Bu konuda şahsi kanaatini de dile getiren Er, geniş yelpazeli bir ittifakın gerçekleşeceği kanaatinde olduğunu söyledi.

“VİLDAN HANIMLA ÇALIŞMAKTAN KEYİF ALIRIM”

Öte yandan geçtiğimiz hafta sonu basına verilen bir kahvaltıyla Düzce’deki teşkilatlanma çalışmalarını tamamladığını duyuran eski Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi’yle ilgili de Er, “Ben kendi adıma gerek Gelecek Partisi Düzce Yönetimi ile gerekse de İl Başkanı Vildan Hanım ile çalışmaktan büyük keyif alacağımı ifade etmek isterim. İnşallah kısmet olur. Ama neticede bu genel merkezlerin alacağı bir karar.” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN