İYİ Parti İl Başkanı Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, hafta içi her sabah Öncü TV ve Öncü Radyo ortak yayınıyla Düzceliler ile buluşan Canan Üstüner ile Güne Merhaba programında salgından olumsuz etkilenen esnafın durumundan oda başkanlarına sunduğu marka günleri önerisine, İBB'nin Düzce Peyzaj A.Ş. yatırımından Düzce Belediyesi'ne kadar birçok önemli konu başlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Siyasetin odalara, odaların siyasete müdahalesini doğru bulmuyorum”

Koronavirüs salgınının devam ettiği şu günlerde Düzce esnafı zor günler yaşarken, Düzcespor yararına Anıtpark Meydanı’nda kermes açılması ile ilgili soruya İYİ Parti İl Başkanı Er, şöyle yanıt verdi: “Onu içeriğini tam bilmiyorum. Ne kadarı Düzcespor’a gidiyor, nasıl bir anlaşma yapıldığını bilmiyorum. Şimdi su var Mustafa Keskin’in ikili sohbetimizde daha doğrusu İl Başkanları toplantısında vurguladığı benimde gönülden iştirak ettiğim bir konu var. Herkesin kendi işini yapması lazım bu memlekette. Bizim memleketimizde Düzce’yi kastediyorum. Siyasetçi siyaset yapmalı, oda başkanları da STK başkanlığı olduğu bilinciyle, oda başkanlığı yapmalı. Siyasetin odalara müdahalesini, odaların siyasete müdahalesini ben çok doğru bulmuyorum. Dolayısıyla bu konu esnaf odasıyla, esnaflarımızla, belediye, yerel yönetim, Düzce Valiliği ve Düzcespor’un arasında çözmesi gereken bir konu.” diye konuştu.

“Marka günleri önerime odalardan geril dönüş olmadı”

Daha önce kendisinin Düzce esnafları ile ilgili bir öneride bulunduğunu hatırlatan Er, “Esnaflarla alakalı da bir öneri yapmıştım. Büyükşehirlerde yapılan alışveriş günleri, marka günleri düzenlenebilirdi burada. Sürekli işi kermesle, pazarla çözmekten ziyade biliyorsunuz alışveriş günleri belirlenip markalarda belirli ürünlerde çok ciddi indirimlerle insanlar alışverişe teşvik ediliyor. Onu da önerdim ama ne ticaret odasından ne esnaf odasından bu konuda müspet bir cevap alamadım.” şeklinde konuştu.

“Şimdi konuşmayacaksan ne zaman konuşacaksın?”

Pandemi nedeniyle esnafların büyük bir sıkıntı yaşadığını hatırlatan Er, “Şu anda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı kıymetli Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun çıkıp konuşacağı zaman değil mi? Şimdi konuşmayacaksan ne zaman konuşacaksın yani, esnaf kan ağlıyor, zamlar üst üste gelmiş, vergi yüküyle boğuşuyor. İnsanların yapılandırmalarına bakıyorsunuz hibe kredisinden ziyade faizli yapılandırmalar, erteleniyor ertelemede de üstüne faiz konarak artık temerrüde düşmek üzere insanlar bu noktaya gelmiş ama Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız çıkıp bir açıklama yapmıyor. Ben bekliyorum mesela kendisinden.

İYİ Parti’nin Düzce Belediyesi ile İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) arasında kurduğu diyalog köprüsü hakkında da değerlendirmeler yapan İl Başkanı Er, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“İSKİ ile yerel yönetim ve vatandaşlar arasında bir iletişim kopukluğu vardı. Yani bir sorun var fakat sorunun kime ait olduğu belli değil. Ben hemen akabinde gidip sayın genel müdürümle (Raif Mermutlu) görüştüm. O tip problemleri çözmek için biz bir koordinasyon görevi üstlendik parti olarak. Burada İSKİ ile vatandaş arasında, İSKİ ile yerel yönetim arasında, İSKİ ile muhtarlar arasında koordinasyon sağlıyoruz biz.”

“Proje tamamlandığında 500 ila bin kişi istihdam edilecek”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Düzce’ye kuracağı ve işsizlere istihdam sağlayacağı Peyzaj A.Ş’nin kendi çabaları sonucunda kurulduğunun altını çizen Er, şu ifadelere yer verdi:

“Basının karşısına geçip muhalefeti suçlamak gayet kolay. Bakın somut bir öneri getirdim. Somut bir proje getirdim. Bu daha önce hiçbir belediyenin yapmadığı bir iş yani kendi bu kadar büyük bir yatırımı kendi ili dışında yapmış bir belediye yok. Bunu biz aldık ve Düzce’ye aldık kendimize aldık. Biz üretici ile tüketiciyi bir araya getirmeye çalışıyoruz. İtama ediyorlar ya proje getiriyorsun peki İYİ Parti size proje getirdiğinde siz ne yapmışsınız yani onlarda ona cevap versinler bakalım. Yapmışlar mı bir şey? Peyzaj A.Ş Bu bizim 2.5 senedir üzerinde çalıştığımız bir konu. Biz bu projeyi aldık, projeyi alıp arazi ile alakalı tahsislere giriştik. Bazı arazilerde problem çıkıyor ama önemli olan burada projeyi almak. Biz bu projeyi Düzce’ye aldık. Eğer aksilik olmazsa bu sene içerisinde bu proje başlayacak diye düşünüyorum. Proje tamamlandığında 500 ila bin kişinin istihdam edileceği, benim şartımdı çalışanlar Düzce’den olacak."

"Düzce'ye özel hastane getireceğiz"

Düzce’de sağlığın kalitesini yükseltmenin iyi doktordan geçtiğini belirten Er, konuya şöyle açıklık getirdi:

“Özel hastane projesi var. Özel hastane getireceğiz buraya. Buradaki sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek için bundan sonra ona da başlayacağım onu da yapacağım. Türkiye’nin genelinde sağlık politikası her ne kadar güzel binalar, yüksek katlı yapılar, şık ofislerden ibaret görülse de aslında öyle değil. Genel manada sağlık politikamızda çok ciddi bir sorun var. Mesela Düzce açısından bakarsanız ben konuya yanlış taraftan yaklaşıldığını düşünüyorum. Yetkililerle de konuştum. Rektör hocamızla da konuştum. Ben bu problemin çözümünün sağlık sektörünün ana aktörleri olan doktorlar kanalıyla yapılabileceğini düşünüyorum."

"Biz her şeye çok rahat para buluyoruz"

Er, sözlerine şöyle devam etti: "Bakın o kadar enteresan bir durum var ki Düzce’de. Düzce bir bütün ama ısrarla bütün yerel yönetimlerimiz yatırımlarını hep Düzce merkeze yapıyorlar. Mesela İstanbul Caddesi’ne her gelen belediye başkanı mutlaka bir dokunuyor. Biz mevcut bir parkı, park yapmakla övünüyoruz. Ya zaten Avni Akyol Parkı İnönü Parkı zaten parktı oralar. Yanlış bilmiyorsam 15 milyonluk bir muhammen bir bedel vardı. Parkı park yapıyoruz başka bir şeye dönüştürmüyoruz. Eskiden ismi parktı, şimdi Millet Bahçesi oldu. Biz her şeye çok rahat para buluyoruz. İstanbul Caddesi’nin, kente estetik dokunuş yapıyoruz. Kamu binalarının, valiliğin dış giydirmesine 2 milyon kaynak bulabiliyoruz ama köylerimizde çöp konteynırı sıkıntısı var. Köylerin isimlerini tek tek zikrederim ama muhtarlarımız zor durumda kalmasın. Hepsine çöp konteynırlarını göndereceğim. Ben bu noktada başkanın ilk senesini çok olumlu bulmuştum. Şu manada konuyu yaklaşımını çok doğru buluyordum."

“Başkan Özlü siyasetçi mantığıyla hareket etmeye başladı”

İYİ Partili Er, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü hakkında ise şu dikkat çeken tespitleri paylaştı: “Bizim başkanımız günden güne siyasetçi oluyor. Başladığında bürokratik tecrübesiyle, devlet adamlığı birikimiyle çok doğru adımlar attı ilk bir senede. Ama herhalde siyasetin havasından mıdır suyundan mıdır artık bilmiyorum başkanımız günden güne siyasetçi mantığıyla hareket etmeye başladı bu benim şahsi kanaatim yanılıyor da olabilirim. Yanındakilerin de bunda etkili olduğunu düşünüyorum. Yakın çevresi başkanı siyasetçi gibi hareket etmeye yönlendiriyor olabilir."

"Erken seçim tüpten çıkmış macun gibidir"

Yeniden gündemin ilk sırasına yerleşen erken seçim hakkında 'Ülke açısından doğru olmadığını düşünüyorum.' görüşünü paylaşan Er, "Gerekli midir bugünkü konjektörde hakikaten gerekli mi? Erken seçim tüpten çıkmış macun gibidir. Bir kere konuşulmaya başladığında ardı arkası gelmez. Fakat yaşanan ekonomik sorunlar yaşanan çözümsüzlükler halkta böyle bir gündem oluşturdu. Benim kanaatimi sorarsanız ben bundan sonraki seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini düşünüyorum.”