Yerel siyasetin aktörleri, mart ayında gerçekleşecek olan mahalli seçimlerde ortaya çıkacak tablonun alacağı şekil konusunda çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da özellikle Ak Parti içindeki dengeleri ölçmeye çalışıyor. Kulislerin neredeyse tamamı, adayların belirlenmesi sürecinde milletvekillerinin ağırlığını kabul ederken, milletvekilleri de günü geldiği zaman müdahale edeceklerini açıklamaktan geri durmuyorlar.

Yerel siyasete daha hakim olmalarına rağmen Metin Kaşıkoğlu ve Celal Erbay'ın aday belirleme sürecinde etkinliğinin Yaşar Yakış'a nazaran daha sınırlı kalacağı değerlendirmeleri siyasi kulislerde konuşuluyor. Genel merkezin konu ile ilgili olarak partinin kurucuları arasında yer alan ve .büyük diplomasi deneyimi olan Yakış'ın yaklaşımını daha belirleyici olarak algılayacağı düşünülüyor.

Yakış'ın defalarca bir sorun olmadığını açıklamasına rağmen, geçtiğimiz aylarda Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile Bağlantı Yolu'nun genişliği ile ilgili girdiği polemiğin işaret ettiği sorunlar giderek daha sık konuşuluyor. Kulisler, Yaşar Yakış'ın kafasındaki belediyecilik anlayışına yakın biri ile çalışmak isteyeceği, genel merkezin de Düzce'ile ilgili olarak alacağı kararlar ile ilgili olarak Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı'nın görüşünü almasının doğal olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Milletvekilleri Kaşıkoğlu ve Erbay'ın da yerel siyasetin aktörlerinin mahalli seçimlerdeki pozisyonunu belirlemek için Yakış'ın desteğini aradıkları da ifade ediliyor.