Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nin ardından Milletvekili Osman Çakır, Öncü Ana Habere değerlendirmelerde bulundu. Bu paketin ne ilk ne de son olduğunu hatırlatan Çakır, herkesin farklılıklarını yaşayabilmesi adına açıklanan paketin önemli olduğunu belirtti.

 

BU NE İLK PAKET NE DE SON PAKET

 

Çakır, “Bu ne ilk paket ne de son paket. Burada özellikle üzerinde durulması gereken başbakanımızın söylediği “Son olmadığı ve keşke 11 yıl önce bunları yapabilseydik” sözü. Bunlar altı çizilmesi gereken konulardır. Türkiye’de herkesin farklılıkların yaşayabildiği bir ülke olmasını istiyoruz. Korkular üzerine kurulmuş bir devlet değil, herkesin kendi farklıklıklarını ifade edebileceği ötekileştirilmediği bir sistem istedik.” diye konuştu.

 

Pakette öne çıkan maddelerden biri olan kamuda türban serbestliği ile ilgili olarak Çakır, bu paketle türban mevzusunun siyaset malzemesi olmaktan çıkacağını savundu.

 

SİYASET GÜNDEMİ OLUŞTURAMAYACAK

 

Çakır, “Başını örtme mevzusunu biz hep tartıştık. Başını örten ya da örtmeyen diye sınıflandırılmasını çok doğru bulmuyorum. İnsanlara belli konularda dayatmalar doğru değil. Kişilerin kendi yaşam biçimini ötekine dokunmadan yaşayabileceği bir alan istiyoruz. Başörtüsü konusunda 1960'lardan bu yana çocuklarını okumasını isteyen ancak başlarını da örten ailelerin mücadelesiydi. Başörtüsü artık savunuyormuş ya da karşı geliyormuş gibi siyaset parçası olmayacak. Bundan sonraki süreçte siyaset gündemi oluşturamayacak.” dedi.

 

PAZARLIK SÖZ KONUSU DEĞİL

 

Demokratikleşme paketinin pazarlık olarak nitelendirilmesine ilişkin ise Çakır, şunları söyledi:
“Bir pazarlık söz konusu değil, hiçbir zaman olmadı da. Çözüm sürecinde de pazarlık söz konusu değildi. Pakete birilerinin ihanet demesi beni çok ilgilendirmiyor. Önümüzdeki süreçte bu adımların daha da ilerilere taşınarak bu ülkede insanları belli kalıplara sokmaya yer olmayacak. Herkes kendi farklılıkları yaşayabilecek. Devletin resmi dili Türkçe'dir. Yıllarca İngilizce, Almanca eğitim veren kurumlar vardı. Bunlar gibi eğitim verecektir. Bu dünya demokrasi standartlarına uygun. Bunlar yeterli değil, devamı gelecek. Demokratikleşme başlamıştır, hayırlı olsun.”

Haber: S. KAŞKIR