Üreticinin beklentisinin altında kalan fındık fiyatlarına dikkat çekmek için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından düzenlenen ‘Fındık için Adalet’ yürüyüşüne katılmak üzere Ordu’ya gidecek olan CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan parti binasında basın açıklaması düzenledi.

Fındığın maliyeti çok büyük
Fındık üreticisi olduğu için partisinin diğer il başkanlarından farkı olduğunu belirten Tozan, ‘Bu yıl 10 bin 500 kilo fındığım oldu’ diyerek şunları kaydetti:

“60 bin lira işçilik ücreti ödedim. Fındığın maliyeti çok büyük. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba fındıkla ilgili tüm konulara çok hakim. Konuyu bu kadar iyi bilen bir bakanın sorunun çözmemesi soru işaretlerine neden oluyor. Fakıbaba ‘fındığın kilogram başına 2 lira destek verdik’ diyor. Ben ürettiğim 10 ton fındığa yaklaşık 10 bin lira civarında bir destek aldım. Yani kilogram başına devletin verdiği destek 1 liradır. Kamuoyuna verilen yanlış bilginin düzeltilmesini istiyorum.”

Sonuç olarak zengin toprakların fakir köylüleri olduk
Sözü Fakıbaba’nın ‘üreticinin tüm fındığını alacağız’ açıklamasına getiren Tozan, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 10,5 liradan fiyat açtı. Kesintilerle birlikte ancak 9 liraya alındığını görüyoruz. Bakanın ‘Elde kalan bütün fındığı alacağız’ demek arz fazlası fındığı alacağı anlamına gelir. Elde kalan fındığı az ve zamana yayarak almak sadece yurt dışındaki tekellerin işine yarar. Para sorununun olmadığı söyleniyor. Arz fazlası fındık Eylül ayı içerisinde alınmış olsaydı. Bugün fındık 15 liranın altına düşmeyecekti. Sonuç olarak zengin toprakların fakir köylüleri olduk.” dedi.

TMO’nun yanı sıra Fiskobirlik devlet eliyle yeniden canlandırılmalıdır
CHP’nin çözüm önerilerini aktaran Tozan, “Arz fazlası fındık devlet eliyle çabuk bir şekilde alınmalıdır. Bunu yaparken TMO’nun yanı sıra Fiskobirlik devlet eliyle yeniden canlandırılmalıdır. Arz fazlası fındık ihtiyacı olan ailelere gerekirse yağa çevrilip dağıtılacak. Fındığın borsası Karadeniz’de olacak. Lisanslı depoculuk geliştirilecek. Üretici fındığını evinde ya da tüccarda değil lisanslı depoda bekleterek fındığının değeri verdiği fiyattan aşağıya düşmemesi sağlanacak.” şeklinde konuştu.

Son olarak fındıktaki Amerikan Beyaz Kelebeği sorununa değinen Tozan, tehlikenin ciddi olduğunu vurgulayarak,  “Amerikan Beyaz Kelebeği AK Parti’nin tarım politikası kadar tehlikelidir.” İfadelerini kullandı.

Haber:Y.SEVER