Fındık sezonunun başlamasıyla gözler fındık fiyatlarının belirleneceği fiyata çevrilmişti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yeniden Refah Partisi Düzce İl Başkanı Nezir Merttürk fındık fiyatlarının açıklanmasından hemen önce yaptığı basın açıklamasında fındıkta bu sezonki en üst talebi dile getirerek “Fındık fiyatının 50 TL olmasını istiyoruz” dedi.

Çikolata sektöründe fındığın kilit önemine dikkat çeken Merttürk, “Üreticilerimizin kazasız belasız bir şekilde hasat dönemini geçmesini cenabı Allah'tan niyaz ediyorum. Fındık stratejik bir üründür. Çikolata ve şekerleme sektörünün yıllık cirosu 102 milyar dolardır. Çikolatanın en önemli hammaddesi olan fındığın mutlaka korumaya alınması gerekmektedir. Fiskobirlik revize edilerek devlet desteği ile fındık güvence altına alınmalıdır. Yapılacak olan çalışmalarla tüketiciye ulaşacak ürünlerin üretilmesi konusunda öncülük yapmalıdır. 728 bin hektar alanı kaplayan fındık üretiminden üreticimizin cirosu 2 milyar dolar civarında olup 3/2 masrafa gidiyor. 700 milyon dolar civarında kazancı olan bir ürüne bu kadar büyük alanın ayrılması halkımızın takdirine sunuyorum.” diye konuştu.

Merttürk şöyle devam etti:

“Çikolata firmalarının cirolarını halkımıza sunarak fındığın ne kadar değerli bir ürün olduğunu anlamamıza yardımcı olacaktır. İsviçre’nin MARS firmasının yıllık cirosu 16,5milyar dolar, Nestle’ nin 11,393 milyar dolar, İtalyan Ferrero Nutella’nın 10,5 MİLYAR Euro ve Belçika'nın 3 milyar Euro ve100 milyon dolar ve daha düşük cirosu olan firmaları bu listeye almadık.

Dünya ekonomisinde çok önemli payı olan stratejik ürünümüzün tam anlamıyla değerlendirilememesi bizlerde soru işaretlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Altın değerinde bir ürüne sahip olduğumuzu anladığımızı umuyorum. Fındık fiyatının en az 50 TL olarak belirlenmesini istiyoruz. Hasat dönemi başlamasına rağmen fiyatların açıklanmaması cumhurbaşkanımızın iki dudağı arasına bırakılması kabul edilemez. Yeniden Refah Partisi iktidarında fındığın tam anlamıyla diğerini bulması için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Bu fındık bizde değil de İsrail' de yetişmiş olsaydı eczanelerde taneyle alırdınız"