İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay, fındığını bekleten üreticilerin mağdur olduğunu belirterek başta AK Parti Düzce Milletvekili olmak üzere oda ve borsa temsilcilerini ‘fındığınızı bekletin’ çağrısı yaptıkları gerekçesiyle eleştirdi.

‘ÇAKIR BEKLETİN DEDİ’

2021 fındık sezonuna yaklaştığımız şu günlerde, üreticilerin mağduriyetinin artarak devam ettiğini belirten Er, “Geçtiğimiz sene Düzce Milletvekilimiz Sayın Fahri Çakır katıldığı bir televizyon programında Fındık üzerinde doktora yazacak bilgi ve tecrübeye sahibim. Üretici emeğinin karşılığını kesinlikle almalı, fiyat bu sene geçen senenin altına kesinlikle düşmeyecek. Üreticiye önerim ne olur emanete vermesinler, tüccara fındıklarını satmasınlar, ellerinde bekletsinler demiştir.

‘ODA VE BORSA TEMSİLCİLERİ ÜRETİCİYİ UMUTLANDIRDI’

Düzce dışındaki oda ve borsa temsilcileri "Stoklarda da hiç fındık yok. Her ne kadar fiyat yüksek görünse de piyasa Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatının üzerine çıkabilir. Bu olasılıkları göz önüne alarak fındığınızı ihtiyacınız kadar satın ve emanete fındık vermeyin. “Üreticilerimiz paniğe kapılıp fındığını satmasın, bekletsin. Piyasanın fındığa ihtiyacı var ve fiyatlar yakında üreticinin istediği noktaya gelecektir” tarzında açıklamalar yapmıştır” ifadelerini kullandı.

‘ÜRETİCİ CİDDİ BİR ZARAR UĞRADI’

Fındığı elinde tutan üreticinin zarar ettiğini aktaran Er, “Özetle üreticiye’ fındığınızı pazara erken indirmeyin, emanete vermeyin yani kendi elinizde ambarınızda tutun’ denmiştir. Bu söylemlere güvenen ve fındık fiyatının artacağına inanan fındık üreticisi fındığını satmamış, bugünkü güncel fiyatla zarar etmiştir. Geçtiğimiz dönem 24 TL olan fiyat 21 TL ye gerilemiş, enflasyon ve artan gıda maliyetleri baz alındığında üretici ciddi bir zarara uğramıştır. Devletin üreticiyi koruma adına adımlar atması gerekmekte, zararın önüne geçilmesi zaruri görünmektedir” cümlelerini kullandı.

‘REKOLTE İÇİN RESMİ BİR AÇIKLAMA KANALI OLMALI’

Yeni sezonun yaklaşmasıyla fındıkta oluşan tekel yapının fındık fiyatını manipüle etme çalışmalarının başladığını savunan Er, “Özellikle rekolte ile alakalı yıllardır söylediğimiz üzere ‘ resmi’ bir açıklama kanalı geliştirilmeli, üretici rekolte ile alakalı olarak önünü görebilmelidir. Rekolte ile Spekülasyonların oluşturduğu zarar ortadadır. Çözüm beklenmektedir” sözleriyle yetkililere seslendi.

BAKANLIĞA ‘GÜBRE FİYATLARINI DESTEKLEYİN’ ÇAĞRISI

Son olarak gübre fiyatlarındaki artışın üreticiler üzerinde oluşturduğu yükün taşınamaz boyutlara geldiğini belirten Er, “ Örnek olarak Gübretaş 26, çiftçi dostu diye bilinen TMO’da bir aydan kısa bir zaman içerisinde 102 TL’den 110 TL’ye yükselmiştir ki üreticiyi mağdur etmeme adına Tarım Bakanlığı yetkililerini fiyat kontrolleri ile alakalı olarak da göreve çağırıyoruz” dedi.