İYİ Partili Ender Çakar’ın Aydınpınar Caddesi'nde bulunan belediyeye ait arsanın LPG tahsisi konarak ihale yoluyla satışa çıkarılmak istenmesi konusundaki "İhale şartları birinin lehine oluşturulamaz" çıkışına yanıt veren Düzce Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Hasan Günden, mart ayında meclisten geçen talebin yapılan itirazlar üzerine oy birliği ile iptal edildiğini anımsatarak, “Mahkeme kararına baktığımızda bu arsanın ticari alan yapılması uygun değil. Biz gecikmiş olan mahkeme kararını uygulamış olduk.” dedi. Yine İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Ender Çakar’ın AK Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi İlknur Bahar’ın Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan sosyal tesislerde kendisine özel bir makam odası yaptığı iddiasına da cevap veren Günden, “Makam odası falan değil üçüncü bir özel eğitim sınıfı yapılacak.” diye konuştu.

Çakar: İhale şartları birinin lehine oluşturulamaz

Bilindiği gibi Düzce merkez Aydınpınar Caddesi'nde bulunan belediyeye ait arsanın LPG tahsisi konarak satışa çıkarılmak istenmesi belediye meclisinde tartışmaları da beraberinde getirmiş, gündeme geldiği mart ayındaki toplantıda geçen karar, yapılan itirazlar üzerine iptal edilmişti. Aydınpınar Caddesi'ndeki arsa satışının belediye meclisi tarafından oy birliği ile iptal edilmesinin ardından oluşan karmaşık durumun aydınlatılması gerektiği yönünde bir açıklama yapan Düzce Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Ender Çakar ise "Her ne olursa olsun satışa çıkacak arsanın üzerine LPG tahsisi konması satışta rekabeti ortadan kaldıracak bir durumdur, hukuki geçmişi bir yana ihale şartlarını birinin lehine oluşturmak kabul edilebilir değildir.” ifadesini kullanmıştı.

“Aynı anda satış ve tahsis değişikliği gibi bir durum olmaz”

Bu konuyla ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Günden, AK Parti Düzce Belediye meclis üyeleri olarak, her zaman kamu yararını düşündüklerini kaydetti.

Günden, “Bu konu bizim meclis gündemimize ilk geldiği zaman biz bu olayın plandaki durumuna baktık. Plandaki durumu ticari alan vasıflıydı. İmar planıydı. Bu durumda yol boştaydı yani tapusuz bir alandı. Ticari bir alandı. Yol boşlukları imar planlarında ilk başta tapusu başka bir mahkeme kararıyla ya da herhangi bir uygulama ile gelmiyorsa belediye adına çıkar tapusu belediyede tescil ettikten sonra ikinci aşamada isterse satar isterse kendisi kullanır yani yol boşluklarının tapusu belediyeye çıkacağından biz bunu şöyle değerlendirdik. Burası imar planında ticari alan, boşlukta bir alan ama planda Aydınpınar Caddesi’nin girişinde hava alınabilen, caddenin nefes aldığı bir boşluk alanı, ticari alan olarak değerlendirilirse bir iki metre çekme ile bina yapılabilir ve bu durum Aydınpınar Caddesi’nin girişini bozabilecek bir durum. Hazır dedik böyle bir talep var bu talep akaryakıt istasyonunun konulma talebi, satış bir sonraki mesele ve satış toplantısında bu konu toplantıya gelir ve ihaleye çıkar yani aynı anda satış ve tahsis değişikliği gibi bir durum olmaz.” dedi

“Karar meclisten oy çokluğu ile geçti”

Aydınpınar Caddesi'ndeki belediyeye ait arsanın LPG tahsisi konarak satışa çıkarılmak istenmesine yönelik talebin geçtiğimiz mart ayında AK Partili üyelerin oylarıyla meclisten geçtiğini anımsatan Günden, “Bize gelen sadece tahsis değişikliği ile alakalı bir durum. Komisyonumuz ile bu durumu değerlendirdik oranın açık kalması adına ve oraya ticari olarak bir bina yapılmaması adına, yapılaşma koşullarını da petrol istasyonuna çekme mesafelerinden dolayı bir şey yapamayacağından belediyemiz adına bir gelir kazanmış oluruz hem de alan açık kalmış olur. Komisyonumuz ile bu durumu uygun bulduk. Rahmetli Kemal Günaydın ile Ertan Dinçer Bey ret oyu verdi, bizim AK Parti üyemiz kabul verdi sonra meclisten de tabii oy çokluğu ile geçti. AK Parti Belediye Meclis Üyemiz Ergin Çelikağ bir itirazda bulundu. Sonra itirazı incelediğimizde baktık ki bunun bir mahkeme kararı ile oranın tescilinin iptal edildiğini yani yol boşluğu olduğunu bir mahkeme kararı söz konusu olduğunu gördük. Tabii biz bunu belediye meclisi olarak da bilmiyorduk. Grup toplantısında da bilmiyorduk. Hatta Engin Bey de bunu grup toplantısında bilmiyordu. Daha sonra kendi çabamızla yaptığımız araştırma sonucun bu durumun böyle olduğunu gördük sonra itiraz dilekçesini verdik. İtiraz dilekçesini hukuki bir durum olduğu için hem grup komisyonuz ile hem imar komisyonuz ile oybirliği sonucu meclisten de oy çokluğu sonucu itiraz talebi ret aldı. Buranın ticari alan olarak satılması da uygun değil. Medyaya şöyle düştü, belediyenin bir mülkü ticari alan yapılıp ihale ile satılması gerekirken ihalesiz bir satış söz konusu oldu. Mahkeme kararına baktığımızda ticari alan yapılması da uygun değil. Bizim komisyonumuz sağ olsunlar iyi çalıştılar ve mahkeme kararı ile uygulama durumu ile biz ikinci itiraz talebini ilettik. Daha doğrusu gecikmiş olan mahkeme kararını uygulamış olduk.” diye konuştu.

“İtfaiye arazisinin satışı söz konusu değildi”

Konuşmasında, pandemi döneminde olağanüstü yapılan toplantıda, İYİ Partili Oğuz Özyiğit ve kendisini karşı karşıya getiren Azmimilli Mahallesinde bulunan İtfaiye Müdürlüğü arazisi satışı iddialarına da değinen Günden, şu ifadelere yer verdi:

“Tabii o durum pandemi sürecinde olan toplantımızda gündeme gelmişti. Orada da şöyle bir yanlış anlaşılma oldu. Şimdi 6 tane satış var 6 parsel ile alakalı 2 tanesi şu anda bizim belediyenin tahsis ettiği İstanbul Caddesi üzerindeki Hanımlar Lokali’nin daire olarak mülk olarak diğerleri de parsel değil. Yani itfaiye binasının olduğu yerin satışı ile alakalı bir satış zaten gelmemiştir o da 1 ay önceki toplantıda itfaiye binasının olduğu yer daha resmi kurum alanıdır. Bir yeri satabilmeniz için alan insanın kullanılabileceği bir yer olması lazım. Yani ya konut alanı ya da ticari alan olmalıdır. Resmi kurum alanını satışa çıkartamazsınız. Bir önceki toplantıda resmi kurum olarak plan tadilatı yapılması ile gündeme geldi biz onu plan tadilatı için uygun bulduk ticari alan olarak ama onun askı süreci daha dolmamış yani hem askı süresi dolacak ondan sonra meclise gelecek. Oğuz Bey ile aramızda ufak bir oldu o toplantıda zaten itfaiyenin yeri o gündem içerisinde bile yoktu. İtfaiyenin yeri ile alakalı gündem bu geçtiğimiz Haziran içerisinde yapılmış olağan meclis toplantısında ancak askı süresi doldu ondan sonra bizim gündemimize geldi. Zaten itfaiye oradan kalkıyor ve itfaiyeyi bizim Bulvar Caddesi üzerinde Çoban mevkiinde Düzce’nin hemen hemen her noktaya 5 veya 6 dakikada maksimum ulaşılabileceği eski otogarı taşıyınca bir yerimiz açığa çıktı. İtfaiyeyi oraya taşıyacağız inşallah. Tabi bunun bir maliyeti olacak. Bunun bir inşaat maliyeti olacak. Bu inşaat maliyetini de karşılayabilmek için itfaiyenin olduğu yeri satarız oradan gelen para ile ya hepsini ya bir kısmını en azından itfaiyenin inşaatını karşılamış oluruz. İtfaiyenin satışı ile alakalı olan durum da budur.”

“Makam odası iddiası dedikodudan ibaret”

Yine İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Ender Çakar’ın AK Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi İlknur Bahar’ın Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan sosyal tesislerde kendisine özel bir makam odası yaptığı iddiasına da cevap veren Günden, şöyle devam etti:

“Biz belediye meclis üyeleri olarak belediyenin faaliyetlerini, icraatlarını, yapılanları tabii ki takip etmek zorundayız. Halkımızın bize vermiş olduğu yetki ile bu belediyenin hem yapacağı işleri, yapmak üzere olduğu işleri, yaptıklarını denetlemeyi de görev olarak üstleniyoruz. Fakat bunu yaparken de sokaktan duyduğumuz dedikodulara göre değil de bizzat meclis üyesi olarak bunu meclise getirirken önce bunu gidip yerinde bir görmeniz icap eder. Bu haber doğru mudur yanlış mıdır diye. Çünkü sokakta duyduğunuz şeyi sokakta başka bir arkadaşınıza söylemiyorsunuz, mecliste gündeme getiriyorsunuz. Meclisin bir ağırlığı var, meclisin gündemine getirdiğiniz şeyi de dedikoduya değil de direkt birebir somut detaya dayalı olması lazım. İddia şuydu, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bizim belediyemizin sosyal tesislerinde çocuklara yönelik sınıflar var. Bu sınıflardan birini bozup daha doğrusu koridoru bozup makam odası yapmayla ilgili bir iddia öne sürülmüştü. Keşke gidilip görülseydi. İlknur Hanım da böyle bir şey olmadığı ile alakalı “gelin görün” ama orada biraz tepki gösterildi. Niye gelelim niye görelim diye. Bence böyle davranmaya gerek yok. Ben kendimi gidip gördüm. Orada bir sınıf vardı normalde öğrenciler ile alakalı koridorun sol uzantısının camı dışarıya doğru bakıyor şimdi o koridoru kapatıp bir sınıf elde etmek istiyoruz. Makam odası falan değil üçüncü bir özel eğitim sınıfı elde edeceğiz. Miniklerimiz, yavrularımız için çok da güzel oldu.”

“Mecliste MHP’li üyeler ile uyum içinde çalışıyoruz”

Düzce Belediye Meclisi’nde AK Parti Grubu olarak, MHP’li meclis üyeleri ile Cumhur İttifakı’nın ruhuna yakışır bir şekilde çalıştıklarını sözlerine ekleyen Günden, “Tabii Cumhur İttifakı ile mecliste gayet uyumlu gözüküyoruz. Sağ olsunlar ittifaka yakışır şekilde davranıyorlar. Biz de ittifaka yakışır şekilde davranıyoruz. Hem Millet İttifakı hem Cumhur İttifakı kendilerine yakışır davranıyor.” ifadelerini kullandı.