Ekonomik bunalımdan etkilenen ekmek, artan hammadde fiyatlarıyla Düzce’de geçtiğimiz eylül ayından bu yana yüzde 78,5 oranında zamlandı. Dar gelirli kesimlerin ucuza ekmek yiyebilmesi için halk ekmek kurulmasıyla ilgili ilk açıklamanın 21 Eylül’de yapıldığı Düzce Belediyesi tarafından şehrin 10 yerine koyulacak büfelerin artık inşaatı aşamasına geçilirken ekmekler, anlaşmalı fırıncılar tarafından üretilerek yakın zamanda bu noktalarda satışa çıkarılacak. 

‘1.5 yıl önce önerdik’

Konuya ilişkin İYİ Parti’den yeni bir açıklama ve öneri geldi. İYİ Partili Düzce Belediye Meclis Üyesi Ender Çakar, yaptığı yazılı değerlendirmede 1.5 sene önce, çevre illerde olduğu gibi Düzceliler’e daha ucuza ekmek seçeneği sunulmasını önerdiklerini kaydederek, “Geç de olsa belediyenin bir adım atmış olması en azından hemşehrilerimiz açısında umut vericidir” ifadelerini kullandı.

‘Büfelerin giderleri göz önüne alınmalı’

Detayların kendileri ile paylaşılmadığını ve basından takip ettiği kadarıyla büfelerin kurulduğunu belirten Çakar, büfelerin imalat giderleri, personel giderleri, aydınlatma-ısıtma-soğutma giderleri, kaldırım işgali yapacak olması ve ekmeğin dağıtım giderleri gibi konular göz önüne alınması gerektiğini savundu.

Ucuz ekmek için ‘indirim kuponu’

Hem belediyenin hem der vatandaşın kazanacağı bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Çakar, büfeler kurulması yerine dar gelirli vatandaşlara belediye eliyle dağıtılmak üzere ‘indirim kuponu’ sistemini önerdi. Çakar, “Ekmekte indirim kuponu sistemi tercih edilmeli. Çözümden tüm taraflar kazanç sağlamalıdır. Büfe uygulamasında ısrarcı olmak uzun ve orta vadede verimsiz olacaktır.” diyerek, Düzce Belediyesi’ni  indirim kuponu uygulamasını tercih etmeye davet etti.