Öncü TV ekranlarında cuma akşamları ilgiyle izlenen Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sunduğu ‘Kitabın Ortasından’ programının bu haftaki konuğu Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Haluk Kadri Demir oldu. Düzce’nin güncel konularının ve sorunlarının masaya yatırıldığı programda, Hecinler’e inşa edilen geri dönüşüm özellikle katı atık tesisi ile ilgili görüşlerini aktaran Demir, “Projeyi çok beğendim, bu proje Düzce için büyük bir kazanım. Bu projeye neden karşı çıkayım?” şeklinde konuştu. 

“Bu projeye asla muhalefet etmem”

Sinek ve koku yüzünden kapı-pencere açamayan yöre halkının ilk başlardaki tepkisi üzerine CHP’nin köylülere sahip çıktığını anımsatan Demir, Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun bölgeye gelerek köylülerin yanında yer aldığını hatırlattı. Buna rağmen son genel seçimlerde CHP’ye köyden 22 oy çıktığının altını çizen Demir, şu ifadeleri kullandı:

“İl başkanı oldum ve Hecinler Çöp Dönüşüm Tesisi ile ilgili olarak 2 yaşlı amca geldi, bir de aralarında gazeteci var, o onları gaza getiriyor. ‘Burada tekrar çöp tesisi yapılacak, geçen sefer durdurmuştunuz şimdi de durdurun’ dediler. Getirin bakalım, Hecinler’in oy durumunu; 300 civarında oyları var. Bizim genel başkan gelmiş yatmış, gecelemiş… Bizim milletvekilleri gelmiş, Mahmut Tanal filan gelmiş gecelemişler çamur içerisinde filan… Bize çıkmış 22 tane oy! Arkadaş benim sana yardımcı olabilmem için beni güçlendirmen gerekir. İkincisi, ‘Çöp tesisini istemiyoruz’ diye halka lanse ettiler, ancak öyle değil. Şu var, Düzce’nin hiçbir tarafında su havzası olduğundan çöp tesisi yapamazsınız. Yer olarak orası seçilmiş. Önemli olan, yapım şeklidir. Daha önceki Belediye Başkanı döneminde vahşi depolama şeklinde bir çöp tesisi yapılacaktı. CHP yere değil tesisin sistemine, yapım şekline karşıydı ve başarılı oldular. Bu konu gündeme geldiğinde Faruk Özlü’nün projesini gördüm. Hüdaver Gösterişli de onun yardımcısıdır. Onunla konuştum ve iyi bir proje olduğu için muhalefet etmeyeceğimi söyledim. Hakikatten ülkemizde yapılan çöp tesisleri arasında en iyi düzeyde olan çöp tesisi, bu işi bilen arkadaşlarla da inceledik, çok iyi ağırlandık. Her şey anlatıldı, ben buna şimdi nasıl karşı çıkayım!  Akçakoca hariç, tüm ilçelerden ve hatta diğer illerin çöpünün gelmesi gerektiğini anlattı, bizden yardım bile istedi. Düzce için mükemmel bir şey ve ben buna nasıl muhalefet edeyim! Sonuçta her şeye hayır demiyoruz ki.”

“Fabrikalara girmek için iktidar partisinden vize almak gerekiyor”

Özellikle kış aylarında artan ve Düzce’nin en büyük sorunları arasında gösterilen hava kirliliğine de değinen Demir, bu konuda olumlu adımların atılması gerektiğini dile getirdi. Kirliliğin bir nebze önüne geçilmesi için özellikle dar gelirli vatandaşlara doğalgaz teşviği verilmesi gerektiğini aktaran Demir, şöyle konuştu:

 “Faruk bey ne diyor; fabrikalardan rica ediyoruz bacalarına filtre taksınlar. Peki, ama ruhsat aşamasında da takibini yapacak olan valiliktir. Eğer bunlar takip edilmeyip, fabrikaların bacasından zehir saçılıyorsa yapılacak en büyük kötülüktür. Fabrikalara girmek için iktidar partisinden vize almak gerekiyor. Herkes bazı fabrikalara giremiyor. İstediğiniz adamları soktuktan sonra o fabrikalara karşı boynunuz bükük mü kalıyor yoksa? Diğer bir konu krediler veriliyor, faizsiz kredi verilen yerler var, malı götüren iş adamları var, alıp borcunu ödemeyenler var. Şuradaki 16 bin 500 aboneye kredi açılsa, bir iki sene ödemeli yapılsa, evlerine doğal gaz bağlasalar son derece basit bir iş, kaç para olabilir bunun maliyeti? Adamın evinde zaten doğal gaz var, doğal gazı kapatıp pencereden boru çıkartıp kömür yakmaya çalışan adam var. Doğal gaz yakmak kolay mı? Sen doğalgaz bağlayın diyorsun, ama nasıl yakacak adam para mı var? 500-600 TL doğal gaz faturası ödeyebilecek kaç kişi var, kolay mı bu işler?”

“Hava kirliliği sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor”

Küçük Sanayi Sitesi’nin arka bölgesinde bulunan Hurdacılar Sitesi’nde özellikle akşam saatlerinde hurda lastiklerin yakıldığı yönünde duyumlar aldıklarını anlatan Demir, şunlara değindi:

“Galiba onlara küçük sanayinin arka tarafında bir yer vermişler. Şimdi, eski lastikleri yakarak hava kirliliğine sebebiyet veriliyor deniyor. Gece vakti yakıyorlarmış ve ciddi bir kirlilik oluşturduğu duyumu geldi bana. Şimdi bunun takibini kim yapacak, ben mi yapacağım? Zabıtanın yapması gerekiyor. Hava kirliliği ile ilgili sıkıntıların çözülmesi gerekiyor. Hava kirliliği fakir, zengin ayrımı yapmıyor, herkesi öldürüyor. Bu konular pankartla, söylemekle çözülmez, bunu çözecek insanlar parası olan insanlardır. Sözünü dinlettirecek olan insanlardır.”

Programın tamamını izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=pb5O1KetDzc&t=65s

HABER: Savaş ARI