Türkiye, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olarak adlandırılan başkanlık sistemine geçişi öngören Anayasa Değişikliği’ni oylamak için geçtiğimiz Pazar günü sandık başına gitti. Cumhuriyet tarihinin 7. anayasa referandumu, yönetim sistemi değişikliğiyle sonuçlandı. Anayasa değişikliği 2.8 puan farkla kabul edildi. Düzce ile birlikte komşu iller Bolu ve Sakarya’da açık ara farkla ‘Evet’ kararı çıktı.

DÜZCE: Referandum: %70.6 - 1 Kasım: %70.8
Düzce’de 70.6 ile yeni sisteme evet kararı çıkarken, sonuçlar 1 Kasım 2015 Seçimleri ile kıyaslandığında MHP’nin de desteğini almasına karşılık AK Parti’nin oylarında artış olmadı. AK Parti, 1 Kasım’da Düzce’deki oyların yüzde 70.8’ini alırken, MHP oyu ise yüzde 8.4’te kalmıştı. İki partinin yaklaşık olarak yüzde 80 oranında oy almasına bağlı olarak aynı iradenin referandumda da sandığa yansıyacağı beklentisi ise karşılık bulmadı. AK Parti son seçimlerde aldığı oyun 0.2 oranında gerisinde kaldı.

BOLU: Referandum: %62.2 - 1 Kasım: %62.8
Komşu illere bakıldığında ise Bolu’da Anayasa Değişikliği Halk Oylaması için sandığa giden vatandaşların yüzde 62.2’si ‘Evet’, yüzde 37.7’si ise ‘Hayır’ yönünde oy kullandı. 1 Kasım Seçimleri’nde AK Parti’nin yüzde 62.8 oranında oy aldığı Bolu’da MHP’nin oy ise yüzde 10.9 olmuştu. Burada da iki partinin oylarının referandumda kendisini göstereceği tahmin edilse de sonuç öyle olmadı. MHP’den gelen oylar da düşünüldüğünde AK Parti, son seçimdeki aldığı oya göre referandum yarışında yüzde 0.6 oranında bir artış elde etti.

SAKARYA: Referandum: %68 - 1 Kasım: %67.6
Diğer bir komşumuz Sakarya’da da durum farklı olmadı. AK Parti yine 1 Kasım 2015 seçimlerindeki oyuna yaklaşık bir değerle büyükşehirden “Evet” almayı bildi. Sakarya’da yaşayan vatandaşların yüzde 68’inin kararı ‘Evet’ olurken, yüzde 32’si sistem değişikliğine ‘Hayır’ dedi. Son genel seçimlerde Sakarya’daki oyların yüzde 67.6’sını alan AK Parti, yüzde 70’leri göremedi. MHP’nin 1 Kasım yüzde 12.2 olan oy oranı da hesaba katıldığında Sakarya’da yüzde 70’lerin üzerine çıkılacağı tahminleri sandıkta gerçeğe dönüşmedi.

Düzce ve komşu illerdeki AK Partili siyasilerin MHP’den ve diğer destek veren partilerden gelecek oylarla son seçimlerin çok üzerinde oy alınacağı hesapları referandumda tutmadı. AK Parti, 3 ilde de son seçimde aldığı oy oranını elde etti.