Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, Öncü TV'nin Günlük programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Gazeteci Erol Tayhan'ın sorularını yanıtlayan Sönmez, ilk olarak

TÜRKİYE'NİN BÜYÜK BİR UÇURUMDAN KURTULDU

15 Temmuz günü yaşanan hain kalkışmada şehit olanlara Allah rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da şifalar diledi. Türkiye'nin büyük bir uçurumdan kurtulduğunu kaydeden Sönmez, “Tüm milletimize ve düzce halkına geçmiş olsun diyorum. Belki o darbe girişimi gerçekleşseydi ve biz yaşıyor olsaydık şimdi 10 binlerin ölümden bahseder olacaktık. Bu bir gerçektir. Bunu başarabilselerdi kaos ve iç savaş çıkacaktı.”

ASKER DÜŞMANLIĞI YAPILMASIN

“Ordu ile halk bir araya gelirse devrimdir, ordu ile emperyalizm bir araya gelirse bir darbedir.” diyen Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müthiş bir psikolojik savaş yürüttüler en başta bunu iyi görmek lazım. Asker düşmanlığı yapılıyor. Buradan uyaracağız; silahlı kuvvetlerin kuvvet komutanları teşebbüse katılmadı. Esas direnç askerden geldi. Halkın sokağa çıkması elbette güzel bir şey ama senin Balıkesir'den gelen uçaklarının Akıncılar'ın pistlerini bombalamadığı, kahraman astsubayın darbecinin alnına kurşunu çaktığı unutulmamalı. Kaç tane kuvvet komutanı bu girişime katılmadı.”

SIZMALARDA İKTİDARIN DA GÜNAHI VAR

15 Temmuz Kalkışmasından Amerika'nın parmağı olduğunu savunan Vatan Partisi İl Başkanı Sönmez, şunları kaydetti: “Bunlar tamamen Amerika’ya organik bağ olmuş, ruhunu, beynini satmış, hipnoz olmuş insanlardır. Halkın üzerine nasıl silah sıkarsın, nasıl tankla gidersin? Bu ancak düşman askerinin yapacağı şeylerdir. Bunlar düşman askeridir. Askerler bizim göz bebeğimizdir. Savaşımız devam ediyor, her gün şehit veriyoruz. Burada bir avuç Fetullah Gülen Çetesi askeri okullardan soru çalmış oradan diğer öğrencileri işkence ile uzaklaştırmış, soruşturmayla göndermiş, sinsi sinsi buralara gelmiştir. Burada iktidarın da günahı var. Sadece AK Parti iktidarının döneminde değil Fetullah Gülen'in örgütlenmesi 70'lere dayanıyor. Belki daha eskiye dayanan örgütlenmeleri vardır. Bunlara “Türk askeri” diyemeyiz. Bunlar Amerikan askeridir.”

EMİR KOMUTA ZİNCİRİNİ KALDIRIRSA SEÇMENLER ONLARI ÇİĞNER

Darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki yeni yapılanmayı de eleştiren Sönmez, emir-komuta zincirine dikkati çekti. Sönmez şöyle  konuştu: “Hükümet “Emir komuta zincirini kaldıracağız” diyor. Emir komuta olmayınca asker savaşır mı? Öyle bir şey olur mu? Ne saçmalıyor bunlar. AK Parti böyle şeyler yaparsa o AK Parti’li şeçmenler onları çiğner gider. Bolu’daki komando tugayının önüne çöp kamyonlarını dizerek ne yapıyorsunuz. Askerler Şırnak’ta savaşıyor. Şehit veriyor. Asker senin çöp kamyonunu kağıt gibi yırtar atar. Askerin saygınlığnı zedeliyorsun. Bir avuç askerin hainliğini bahane ederek bu yapılır mı? Asker bizim gözbebeğimiz. Bizi kim koruyacak?”

KAHRAMANLARIMIZIN ELBİSESİNİ GİYİP BİZE TUZAK KURMUŞLAR

Ordunun önemine yönelik ise şu ifadeleri kullandı: “Ordu; bizim ordumuz, darbeci değil. Bizim ordumuz, bizim uşaklarımız Türk'ün evlatları... Türk askeri kendi halkına kurşun atmaz, bomba atmaz. Ama ihmal etmişiz, engelleyememişiz, başaramamışız; sızmışlar ordumuzun içine... Bu yılanlar, bizim askerimizin, kahramanlarımızın elbisesini giymiş ve bize tuzak kurmuş. Ordu, bizim ordumuz, ordusuz kalmak felakettir.”

KELEŞ PARANIN PEŞİNDE

Yerel gündeme ilişkin de soruları yanıtlayan Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, Düzce Belediyesi'ni hedef aldı. 20 köyün mücavir alana dahil edilmesine tepki gösteren Sönmez, şunları söyledi: “Belediye “İller idaresinden para alacağım” diyor, köyleri mahalle yapıyor. O köylüler de diyor ki “Köyken arsamın dönümü 10 bin liraydı, şimdi 50 bin liraya çıkar." Ya buraya kim nereden ev yapacak? Böyle bir şey yok. Önümüzdeki dönemlerde bütünşehir, büyükşehirler kaldırılacak. Bu projeler Avrupa özerklik şartı ve Kürt açılımının bölünme projelerinin alt yapılarıydı. Bunlar bir ihtiyaçtan doğan şeyler değil. Belediye başkanı diyor ki “Şurayı da alırsak iller bankasından şu kadar para alırız.” O, onun peşinde... Yol yok, kanalizasyon yok, paran yok. “10 lira gelirimiz var, 12 lira harcıyoruz” diyorsunuz. Bunları sonra konuşuruz.”

Haber; C. ÜSTÜNER