CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla, 24 Temmuz’da Taksim Meydanı’nda gerçekleşen Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ni değerlendirdi. Düzce’den 5 otobüsün gittiği mitinge 19 ilden 200 otobüsün kalktığını söyleyen Tozan, İstanbul halkının ve her siyasi görüşten insanın da mitinge ve demokrasiye sahip çıktığını ve alanı tamamen doldurduklarını söyledi.

“Her siyasi görüşten insan gelmişti”

Tozan, “Katılım çok güzeldi. Biz İstanbul dışında 19 il olarak 200 otobüsle destek verdik. Bunu şunun için söylüyorum, meydan tamamen doluydu. Bariyerlerin dışında, binaların gölgelerinde insanlar doluydu. Alana giren insanların yarısı kadar da dışarıda insan vardı. İstanbul halkı da gelmişti. Her siyasi görüşten insan gelmişti. Orada peçeli bir hanımefendi de gördük elinde Türk Bayrağıyla gelmişti. Çeşitli demokratik kitle örgütleri vardı. Haziran Hareketi’ni gördük, Halk Evleri’ni gördük. KESK vardı, Tabipler Birliği vardı. Buradaki ortak amaç demokrasiye sahip çıkmaktı.”

“ Miting emeline kesinlikle ulaştı”

Mitingin amacına ulaştığını söyleyen CHP Düzce İl Başkanı Tozan, bundan sonra Türkiye’de darbelerin konuşulacağına inanmadığını ve halkın bunun bilincine vardığını ifade etti.

Tozan, “ Miting emeline kesinlikle ulaştı. Ben bundan sonra Türkiye’de darbelerin konuşulacağına ve yaşanacağına inanmıyorum. Halkımız bu işe ciddi anlamda bir dur dedi. Her ne kadar biz bu hükümeti beğenmesek de, biz bu hükümeti eleştirebiliyoruz değil mi? Ama darbe tarihlerine bakıldığında gazeteler kapatıldı, siyasi il başkanlarından başlayarak milletvekillerine ve bütün parlementer sistemler hapsedildi, eleştirinin “e” si olmadı. Demokrasi kesintiye uğradı, ekonomi kötüye gitti. Bu bilinç artık Türkiye’de oluşmuş, biz bugün onu gördük.”ifadelerini kullandı.   

Siyasetin germeden yapılmasının gerektiğini söyleyen Tozan,  darbenin halkın iradesine yapılmaya çalışıldığını ve iktidar tarafından birtakım beklentilerinin dikkate alınması, kutuplaşmanın bitirilmesini istediklerini söyledi.

“kutuplaşmanın artık bitmesi gerekiyor”

CHP Düzce İl Başkanı Tozan, “ Siyaseti germeden yapmak gerekiyor, gergin siyasetle bir yere varamayacağımızı gördük. Bugün, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın çağrısına uyan Sayın Genel Başkanımız Beştepe’ye gidiyor. Bu güne kadarki söylemlerinde asla gitmeyi düşünmediği bir yerdi. Ama darbe sadece Sayın Erdoğan’a yapılmadı, darbe Cumhuriyet Halk Partisi’ne de yapıldı, darbe MHP’ye de yapıldı. Darbe halkın iradesine yapıldı. Bizim iktidardan bir beklentimiz var, bir başkanlık sistemi ya da tek adamlık değil, parlamenter sistemin daha da güçlendirilerek, daha ileri demokrasiyle devam etmesi noktasındaki isteğimizin iktidar tarafından artık dikkate alınmasını istiyoruz. Toplumdaki bu kutuplaşmanın artık bitmesi gerekiyor. Ülkeyi bölmeye, germeye gerek yok, bu gün hep beraber meydanlardayız. Demokrasiye sahip çıkıyoruz, parlamentoya sahip çıkıyoruz, millet iradesine sahip çıkıyoruz. Millet iradesi hükümet iradesinden ibaret değildir. Hükümet kendisine oy vermeyen yüzde ellinin de hükümetidir. Sayın Cumhurbaşkanı, kendisine oy vermeyen yüzde kırk dokuz buçuğun da cumhurbaşkanıdır. Eğer yürütmeyi ele aldıysanız bütün insanların isteklerini dikkate alarak yöneteceksiniz. Toplumu germeden yöneteceksiniz.

Yereldeki anlayışlarının değişeceğini söyleyen Tozan, meselenin Düzce meselesi olduğunda Ak Parti’ye gidip eksikleri söyleyeceklerini ve nelerin yapılmasını istediklerini bildireceklerini söyledi ve “ortak amacımız Düzce” dedi.

HABER;s.kaşkıR