Yerel seçimlere üç gün kala Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Kenan Ilgaz, şok etkisi yaratacak açıklamalarda bulundu. Ilgaz, Yığılca'nın Yağcılar köyünde bulunan taş ocağına şartlar uygun olmadığı için Eski Düzce Valisi Ercan Topaca tarafından verilmeyen ruhsatın Vali Bülent Kılınç tarafından verildiğini öne sürdü ve Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu'na çarpıcı iddiaları içeren 8 soru yöneltti.

Ilgaz, Yığılca'nın Yağcılar köyünde bulunan Ereğli Demir Çelik Fabrikası'na tahsisli ocağın kurulacağı alan ruhsat için gereken şartları taşımadığı için uzun yıllar işletme ruhsatı alamadığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

ÇED raporu nasıl çıktı?

“Demir çelik özelleştikten sonra bu taş ocağını işletmeye açmak için işletme ihalesi açar. Bu ihale şartnamesinde dünyada ve Türkiye’de bir benzeri daha olmayan “ÇED raporu alacak firmaya ihale verilecektir” maddesi konulmuş olması gerçekten garip bir durumdu. Önce Düzce'de bulunan kamu kurumlarından bu ruhsatı almak için uğraşırlar ancak il çevre orman müdürlüğü şartların uygun olmadığını için kendilerinden çevre bakanlığından ÇED raporu istemiştir. Ankara’da siyasi nüfuslarını kullanarak ve usulsüz olarak, yerin koordinatlarını kaydırmak sureti ile hile yaparak ÇED raporunu alırlar. Ancak zamanın Düzce Valisi sayın Ercan Topaca ruhsatı usulsüz olduğu için imzalamaz ve dosyayı rafa kaldırır. Sırf bu gerekçe ile Sayın Vali Ercan Topaca'yı göreve asaleten atanalı daha 8 ay olmuş olmasına rağmen 2008 Ocak ayında görevden alarak yerine Vali Bülent Kılınç'ın ataması yapılır. Sayın Vali Bülent Kılınç, 18 Şubat 2008 günü görevine resmen başlar. Göreve başladığının 4. gününde dosyayı raftan indirir ve Ereğli Demir Çelik Fabrikası'nın, Yığılca Yağcılar köyü yakınlarında bulunan taş ocağını usulsüz ÇED raporu ile birlikte 22 Şubat 2008 gün ve 5 sayı ile ruhsatlandırır.”

Bu ruhsatın alımı sırasında AKP Konya Milletvekili Özkan Öksüz'ün defalarca Düzce'ye geldiğini ve bürokratlara baskı yaptığını öne süren Ilgaz, ruhsatlandırılma sırasında Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu'nun da kendisine yardımcı olmak için her şeyi yaptığını belirtti.

Ruhsat alındıktan sonra bölgedeki 20 milyon TL'lik potansiyelin 10 milyon TL'si yeni ocağa kaydırıldığını kaydeden Ilgaz, “ Bu yıllık 3-4 milyon rant anlamına gelmektedir.” diye konuştu.

Taş ocağının bulunduğu alanın ruhsata uygun olmama sebeplerini de sıralayan Ilgaz, “ Ocağın bulunduğu alan. heyelan mıntıkası olduğu için. su kaynağına yakın olduğu için. 250 metrelik güven bandı oluşturulamadığı için. köyün yolu kamyon trafiğine uygun olmadığından köylüler istemediği için ruhsatlandırılması mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

Ilgaz'dan Kaşıkoğlu'na 8 önemli soru

Ilgaz ayrıca Mlletvekili Metin Kaşıkoğlu'na cevaplaması istemi ile şu soruları yöneltti:

- Sayın vekilin de Data Madenciliğe gayri resmi ortak olduğu iddia edilmektedir bu iddia doğru mudur?

- Ortaksa bu işten ne kadar rant sağlamıştır?

- Bu şirket tarafından kendisine Audi a8 marka bir araç verilmiş midir? Bu aracı sadece Ankara'da kullanıp Düzce'ye getiremediği doğru mudur?

- Ortaksa ya da değilse neden Düzceli'nin menfaatlerini savunmamıştır da AK Parti Konya Milletvekili ile bir olup bizim bürokrat ve kamyoncularımıza baskı yapmayı seçmiştir?

- Kendisi Düzce'nin kaynaklarını Konyalı'ya peşkeş çekmek, Düzce'mizin bürokrat ve nakliyecisini Konyalı'ya ezdirmek için mi yoksa Düzce'nin menfaatlerini savunmak için mi milletvekili olmuştur?

- Düzce Milletvekili olarak gelen 5 vali içinde gerçekten Düzce için canla başla çalışan, Düzce'ye çok büyük hizmetleri dokunan, tek vali olan sayın Vali Ercan Topaca'nın neden görevden alınmasını engellememiştir?

Sayın Kaşıkoğlu Mehmet Keleş'i kendi usulsüz işlerine ortak edemediği için mi aday göstermemiştir?

Sayın İsmail Bayram seçimleri kazandığı takdirde Düzce Belediyesi'nin imkanlarını böyle mi kullanacaktır?

Ilgaz AK Parti İl Başkanı Fevai Arslan'la ilgili olarakta AK Parti  İl Başkanı Fevai Arslan'a bazı sorular yöneltmiştim oda gitsin kurumdan alsın cevaplarını demişti. Gittim kamu kurumuna ekteki belgeleri aldım. Adı geçen işçilerin maaş makbuz fotokopisi ve işe gitmediklerini ispatlayan günlük imza föyü fotokopisi ekte sunulmuştur.

Birde yine ekte işveren tarafından işçilerin işten çıkarılması için verilen ancak kurum müdürü tarafından işleme konulmayıp yırtıp atılan dilekçe fotokopisi vardır. Bakalım sayın başkan şimdi ne cevap verecek. Düzce kamuoyuna saygılarımla arzolunur.

Ilgaz, helikopter kazası geçiren BBP Genel Başkanı sayın Muhsin Yazıcıoğlu’nun bu elim kazadan sağlimen kurtulması için duaların onunla olduğunu söyleyerek açıklamasını noktaladı.