Manşet programında darbe Girişiminin olduğu 15 Temmuz akşamında yaşadıklarını anlatan Ak Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan ve MHP İl Başkanı Ümit Yılmaz, demokrasiye karşı yapılan bu hareketin kabul edilemez olduğunu vurguladı.Öncü Tv’deki manşet programı Anıtpark’taki miting alanından da canlı yayınlandı.

Keskin: “mesele vatan olunca hem fikir olabiliyoruz”

AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, halk tarafından püskürtülen 15 Temmuz darbe girişiminin demokrasi zaferi olarak nitelendirdi. Keskin, “Milli iradenin karşısında hiçbir güç olamayacağı bilincinin ülkemizde yerleşmesi sevindirici ancak bu yüzyılda hala darbe düşüncesiyle hareket edilmesi ve milletin üzerinde güç oluşturulmaya çalışılması üzücü. Türk milletinin özelliği vatan, bayrak, millet olunca birleşebiliyoruz. Zor günlerde bir araya gelip sımsıkı sarılabiliyoruz. Bunu Çanakkale zaferinde, kurtuluş savaşında, afetlerde gördük.  Hepimiz aynı babanın evlatlarıyız, ama herkes aynı düşüncede olamaz.  Mesele vatan olunca hem fikir olabiliyoruz.  Sıkıntı geçmiş gözüküyor vatandaşlarımız müsterih olsun.” dedi.

Keskin, darbenin girişim aşamasında kalmasında  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sokağa çıkın çağrısının ve siyasi parti  temsilcilerinin darbeye karşı duruş sergilemesinin önemli olduğunun altını çizdi.Keskin, iktidarların hatalarının olabileceğini ancak siyasette hesap sormanın yerinin sandık olduğunu vurguladı.

Tozan: “ Bunun savunulacak hiçbir yeri yok”

CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan ise artık siyasette her şeyin değiştiğine dikkat çekti. Tozan, “ görüşlerimiz farklı olabilir ama bir araya gelebiliyoruz. Ulus bilinci oluştu. Zaten amacımız ülkeyi daha iyi yönetmek. Demokrasiye saygı duyuyoruz. Geçmişte darbelerden halkımız çok çekti.  Yıllardır en büyük bütçeyi ayırdığımız silahlar bizim halkımıza doğrultuldu. Bunun savunulacak hiçbir yeri yok.  TBMM silahlar atıldı, izahı yok. “dedi.

CHP İl Başkanı Tozan, iktidar ve muhalefetin biraraya gelerek  ordunun duracağı yeri yeniden belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bütün suçluların yargılanması gerektiğini belirten Tozan,  CHP olarak bu sürece katkı vermek istediklerini ancak OHAL kanunları çerçevesinde bunun mümkün olmaması nedeniyle mecliste parti olarak red oyu kullandıklarını dile getirdi. Tozan, kurumlardaki tasfiye sürecinde mağdur olunmaması için yargılama aşamasında dikkatli olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yılmaz, “ darbe sadece siyaset kurumuna yapılmadı”

MHP İl Başkanı Ümit Yılmaz ise darbe akşamı MHP liderinin gösterdiği tavrın gurur verici olduğunu vurguladı. Yılmaz, “ genel başkanımızın vermiş olduğu  ilk tepki demokrasinin kurtulmasında  sebep oldu. Geçmiş darbelerden çok çektik. Allah bir daha o günleri göstermesin. 15 Temmuz darbe girişiminde üniforma giymiş terör örgütü mensupları, bunu bir siyaset kurumuna değil Türkiye cumhuriyetine ve Türk silahlı kuvvetlerinin onuruna yapılmıştır.  Mantık yürütülür bir şey değil. Allah bir daha göstermesin. Burada siyasi tavrın payı çok türk milletinin en büyük siyasi kademesinden, en alttaki bir çocuğa kadar herkes darbeye karşı  göğsünü siper etti. Allah hepsinde razı olsun” ifadelerini kullandı.

MHP İl Başkanı Yılmaz’da darbe girişiminde şehit olanları hatırlatarak, “bu bir demokrasi şöleni olduğu kadar da demokrasi matemidir de…cuntacılara karşı göğsünü siper edenler birbirini de kırmayacaktır.”diye konuştu.

Ilımlı siyaset devam etmeli

Darbe girişiminin ardından siyasette oluşan ılımlı havaya dikkat çeken İl Başkanları, bu anlayışın devam edilmesi gerektiğini vurguladı.Ak Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, “ ılımlı siyaset içinde olmak istiyoruz. Eleştiriye açığız.  Bu bilincin hem bizim hem diğer siyasi partilerde devam etmesini diliyorum. Özlediğimiz bir tablo var..  biz ak parti olarak bu anlayışın devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.  Biz siyasetçiler hata yaparsak milet sandıkta ders versin.  Darbecilere karşıyız.  Dalgalı bir denizdeyiz. Bu gemi hasar aldı. Bir şekilde bu gemiyi limana yanaştırmalıyız”dedi.


TBMM'de yaşadıklarını anlattılar

 Manşet programına darbe girişiminde bombalanan TBMM'de olan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök,MHP Grup Başkan vekili Erkan Akçay ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir de telefon bağlantısıyla katılarak yaşadıklarını anlattı.

Haber,S.KAŞKIR