Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı ve Düzce Eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş Öncü Tv’de Erol Tayhan'ın hazırlayıp sunduğu Manşet Programına konuk oldu. Belediyecilik ve genel sekreter yardımcılığı tecrübelerinden yola çıkarak Düzce'nin şuanki durumunu değerlendiren Keleş, kendi görev dönemi ile bugünkü durumunu konuştu.

DÜZCE SOKAKLARINDA BAŞIM DİK GEZEBİLİYORUM

Kendi başkanlık dönemimin ardından Düzce halkının kendine yaklaşımından memnun olduğunu ifade eden Keleş, "Tekrar belediye başkanı olmayabilirim. Siyaseten önüm tamemen kesilebilir önemli değil. Bugün Düzce sokaklarında özgürce anım açık başım dik gezebiliyorum. Bu benim için en büyük sermayedir. Bugün beni gören vatandaşlar "Düzce'nin makus tarhini sen değiştirdin, önünü sen açtın" diyebiliyorlar. Bu benim için en büyük mutluluk."diye konuştu.

ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUM "AK PARTİLİYİM"

siyaset kulislerinde MHP'den aday olacağı yönünde ismi geçen Keleş, net konuştu. Aday gösterilmediği için kendi partisine bir kırgınlığının olmadığının altını çizen Keleş, ne başka bir partiden teklif aldığını ne de başka bir partiden adaylık talebinin bulunmadığını söyledi.

YILLARDIR ÇİZGİMİ BOZMADIM, BOZMAYA DA NİYETİM YOK

"Benim partimden ayrılmamı gösterecek bir sebep yok. " Keleş, "Aday gösterilmedim diye küsüp partiyi terk edecek biri değilim. Bu bana yakışmaz. Başka partiden teklif almadım. MHP'den bahsediliyor. Abdullah Danışmaz bana gelip "aday olurmusuz" demedi, bende gidip aday olayım demedim. Üstüne basa basa söylüyorum "Ak partiliyim" Çünkü Başbakan Erdoğan'la çok yakın bir mesaimiz oldu. Tayyip erdoğan olmasaydı belki Ak Partili de olmazdım. Ben 1976 yılından bu yana bir çizgideyim. Bu çizgiyi bozmadım.Hiçbir zaman dünya görüşümden çizgimden taviz vermedim, vermeye de niyetim yok."dedi.

İSMAİL'LE, AHMET'LE MEHMET'LE İŞİM OLMAZ

Bugüne kadar var olan çizgisini değiştirmeyeceğini vurgulayan keleş, kendi döneminde Düzcede önemli hizmetler yaptığını belirtti. Keleş, " Düzce belediye başkanlığını amaç olarak görmem, memlekete hizmet etme aracı olarak görürüm. Bir çok alanda Düzce'nin önünü ve ufkunu açtığımı düşünüyorum. Bundan sonra görev verilirse kaldığım yerden devam etmeye başlarım. Ismail'le, Ahmet'le Mehmet'le işim olmaz. Ben iyi yaptım o kötü yaptı da olmaz."şeklinde konuştu.

PROJELER ÇÖPE ATILDI, YENİLERİ DE YAPILMADI

İmar planı, atık projeleri, terminal ve kentsel dönüşüm alanında kendi döneminde yapılan projelerin hiçbirinde bir aşama kaydedilemediğini savunan Keleş, projelerin neden ilerleyemediğinin halk tarafından sorgulanması gerektiğini söyledi.

Keleş, "Ben belediye başkanı olduğumda ilk gün gittik ve yeni bir imar planı konusunda çalışma başlattık. Hala Düzce bu imar planını bitiremedi. Bir alt yapı çalışması vardı sıvı atıklarla ilgili. Burada 103 trilyon bütçe belirlenmişti. Bir tanesi ben yaptırdım nerede diğer 3 tanesi. Nerede kollektörler. Hala daha dereden su içiyoruz. Bu projeler hiç konuşulmuyor, bahsedilmiyor. Doğalgazda yüzde 85-95'e varmıştık hala aynı duruyor. Hala doğalgazın olmadığı noktalar var. Neden bir ilerleme kaydedilmiyor. Projeler neden ilerlemiyor. İSKİ ve DSİ ile aramız neden bozuldu. Hani katı atık projesi? Bunların düşünülmesi lazım. Camikebir'de kentsel dönüşüm başlattık. Projenin maketini bile yaptım. Çöpe atıldı. Kentsel dönüşüm hala aynı noktada. 5 sene oldu hala kazma vurulmadı. Proje çöpe atıldığı gibi, yeni projede yapılmadı ve hala daha aynı noktada. Neden olmuyor bunlar onu sormak istiyorum, halk da sorgulamalı. Bir tane otogar yapamadık. Otogarı yapmak önemli değil, önce bağlantı yolu yapılmalı."dedi.

HALA BENİM PROJELERİM SAYILIYOR

Keleş, Düzce'de koordinasyon eksikliği olduğuna dikkat çekerek " düzce belediye başkanı tüm düzcenin belediye başkanı. Milletvekilleri , kamu kurumları ile koordineli olacaksınız. Düzceye vilayet tabeleası astık ama işler bir türlü yürümüyor. Iktidar olmamıza rağmen, birçok vilayet bizden fersah fersah ilerlerken biz ilerleymiyoruz bence bu koordinasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Hala daha benim dönemimdeki projeler sayılıyor."diye konuştu.

KİMİN PARASI İLE KİMİ GEZDİRİYORUNUZ

Belediyenin yaptığı sosyal projeleri de eleştiren Keleş, " Iftar programları, irfan meclisleri, inanç turları yaparak sosyal bir belediyeyiz derseniz gülerler. Halkın gerçekten sosyalitesini arttıracak, yada ekonomik durumunu düzeltecek bir proje ortaya koy. Hem kimin parası ile kimi gezdiriyorunuz. Ihtiyaçları önceliklerinizi belirleyeceksiniz. Eğer siz belediye işçilerinin maaşlarını ödemeden birilerini İstanbul'a geziye gönderirseniz size birileri güler. Insanlara yemek de götürüsünüz ama öncelikle hizmeti götüreceksiniz."dedi.

HİÇBİR ZAMAN TEKERİNE ÇOMAK SOKMAM

"İsmail Bayram sizden sonraki açığı giderebildi mi" şeklindeki soruya ise Keleş ," Ben İsmail beyin icraatlarını eleştirmem. Eksiktir fazladır da demem. Sadece kendi yapmayı planladığım ve olma ihtimali olan şeyleri söyledim. İsmail Bayram'ında kendine göre projeleri olmuştur. Onun belediye başkanı olması konusunda eksi fikirde söylemem. Bana sorsalar İsmail Bayram tekrar belediye başkanı olsun mu olmasınmı nötr kalırım. olmasın demem. İsmail Bayram yeniden görevlendirilirse başımızın üzerinde yeri olur. Hiçbir zamanda tekerine çomak sokmaya çalışmam. Ama eksiklikleri söylemesem de Düzce halkına mahcup olurum."şeklinde konuştu.

"YAPILMASIN" DİYE UĞRAŞILDI

Çöp sorununa değinen Keleş, "Düzce halkına çöp hadisesi yanlış gösterildi. Sanki çöp dağları oluşacak gibi algılandı. Yapılamasın diye uğraşıldı. Türkiye bu konuda ilk 5 proje arasındaydı. Hala yapılamaması içler acısı bir durum. Biran önce düzenli depolama sistemine geçilmeli. Suçlu aramaktan çok teknik anlamda bilgisi olan insanlara itibar etmek lazım. Onların gösterdiği yoldan gitmek lazım."dedi.

Keleş ayrıca kendi döneminde yapılan hizmetlere de saygı gösterilmedini savunararak " Bazen şaşırıyorum bir insan başkasının yaptığı hizmete bu kadar saygısız olabilir. Herşeyi hor kullanıyorunuz olmadı yapamıyoruz dediler. Şu derenin içindeki incir ağaçları meyve verdi. Bu kadar mı zor kesmek. Illa "bu dereyi Mehmet Keleş yaptı çok pis" mi denilsin diye uğraşılıyor." şeklinde sitemde bulundu.

"Düzce halkı eğer takdir ederse yeniden belediye başkanı olurum." diyen Keleş, çok fazla geçmişe takılmamak gerektiğini vurgularak önemli olanın halkın takdiri olduğunu söyledi.

BEN BAŞKANLIKTAN, O MİLLETVEKİLLİĞİNDEN OLDU

Başkanlığının son günlerinde dönemin Milletvekili Metin Kaşıkoğlu ile arasında geçenlere de değinen Keleş, "Halkın Takdirini ortaya çıkarmazsanız , dedikodu palavra ile iş yütürüseniz bu noktaya gelirsiniz. Geçmişte bazı siyasi kavgalar olabilir. Çok fazla geçmişe takılamamak lazım. Eğer doğruyu gizlerseniz bir gün gelir size dayanır. Düzcede geçmişte sizinle yaptığımız kavganın bugün kime faydası oldu diye Metin Bey'e sormak isterim. Ben belediye başkanlığımdan metin bey milletvekilliğinden oldu. Şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz lazım. Kendi şahsi menfaatlerimizi ön plana çıkartmak varken, toplumun menfaatlerimi ön plana çıkartırsak geçmişi değil geleceği hatırlarler. Bu döneme kara dönem olarak bakmazlar."şeklinde konuştu.

ADAY OLURSAM TARİHİ BİR OYLA SEÇİM KAZANILIR

Halk anketlerinde vatandaşların kendisine desteğin büyük olduğunu söyleyen Keleş iddalı konuştu.

Keleş, "Ben siyasette belli bir büyüklüğe erişmiş birisiyim. Sıfırdan başladım. Tek tek anlattım. Siyasette kaybedersiniz ama o bir tortu bırakır. Belediye başkanlığım döneminde 5 anket yapıldı. Hepsini de gördüm. Beni istemeyenlerin oranı % 7.5'un üzerine çıkmadı. Telefon anketi yaptırdım. 20.000 aile ye telefon açıldı benimle alakalı. %55'e yakın destek olduğunu biliyorum. Düzce'de Mehmet Keleş ismini bulursunuz. Çünkü biz hizmet yapmak için varız. Başka bir amacımız yok. İl Yönetiminden nasıl karar çıkarsa başımızın üstünde yeri var buyursun devam etsin. Düzce'de AK Parti'nin adayı Mehmet Keleş olursa AK Parti Düzce'de tarihi bir oyla seçimi kazanır. Geçmişte yapılan siyasi hataların hepsi de normale döner. "dedi.

 

Haber: S. KAŞKIR