Düzce Belediye Meclisi'nin son iki toplantısı bol önergeli geçti. 2019'un son birleşimi ile 2020'nin ilk birleşiminde MHP ve İYİ Parti Grubu otopark sorunu başta olmak üzere Düzce şehir hayatını olumsuz yönde etkileyen unsurları önergeler halinde meclis başkanlığına sundu.



İYİ Partili meclis üyeleri tarafından verilen önergelerde şunlar kaydedildi:
"1) Düzce Belediyesi tarafından Rusya’ya bazalt madeni satışı yapılacağı duyurulmuş ve parti olarak bizim de mutluluk duyduğumuz bu hadise konu başlığı olarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bununla beraber, ilgili satışın tonunun kaç liradan olacağı, yıllara sair kaç tonluk satış anlaşması yapıldığı ve nakliye detayları paylaşılmamıştır. Bu bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.
2) Düzce ilimizin özellikle merkezde otopark sorunu yaşadığı bilinen bir gerçektir. Belediye tarafından toplanan otopark ücretlerinin de ayrı bir hesapta tutulmasi kanunen zaruri iken toplanan bu paralar başka yerde kullanılıp belediye tarafından hukuki bir suç islenmekte midir? İlgili hesapta bu paralar toplansa idi ve hukuka riayet edilse idi oluşacak olan faiz geliri de para harcandığı için kamu zararı şeklinde görülmektedir. Bu kamu zararı oluşmuş mudur, oluştu ise ne tutarda bir kamu zararı mevcuttur.
3) Evsel atık ücretleri ilgili kanun maddesi uyarınca katı atık hizmetleri dışında kullanılamaz. Hecinler bölgesindeki tesisin varlığı sebep gösterilerek, bilindiği üzere, tüm Düzceli vatandaşlarımızın faturalarına evsel atık bedeli yansıtılmaktadır. Oysaki bu tesis mahkeme kararı ile kapatılmıştır, aktif değildir. Düzce’de vahşi depolama yöntemi ile çöpler depolanmaktadır. Katı atık tesisi bulunmamasına rağmen, Düzce Belediyesi'nin vatandaşın ödediği faturalara katı atık bedeli yansıtması hukuki değildir. Hukuki bir gerekçe olmadan toplanan bu bedeller yine kanuna göre başka hizmetler için kullanılamaz ki kullanılıyorsa da bu ayrı bir suçtur. Bu toplanan evsel atık bedelleri ayrı bir banka hesabında tutulmakta mıdır? Toplanan bu evsel atık bedelleri başka bir hizmet kaleminde harcanmakta mıdır? Hecinler yöresindeki tesisin kapatıldığı tarihten itibaren Düzce Belediyesi’nin ilgili kalemden yapmış olduğu tahsilat bedeli ne kadardır?
4) İnönü Parkı Kiralama Sözleşmesi ile alakalı olarak 2016 yılında 372 sayılı meclis kararı ile İnönü parkının kullanım süresi uzatılmıştır. Sayıştaya göre yetkisiz bir uygulama olmasına rağmen yapılan 2. ihalede Dursun Ay’ın yetkisini kullanıp iptal ettiği bu ihalede, sayıştay raporuna rağmen sözleşme süresi dolan bu parkı müstecir 2013’te yıkım kararı bulunmasına rağmen 2019 senesine kadar sözleşme nasıl uzatılarak kullanmıştır. Son yapılan ihale bedeline nazaran, 10 bin TL’lik bir bedel ile müstecirin kullandığı parkta, göreceli bir kamu zararı oluşmuş mudur ki iptal edilen ihale sonrası valilik tarafından konulan şerhlerde de bu kamu zararı tespit edilebilmektedir. Oluşan bu kamu zararı ile alakalı Düzce Belediyesi dönemin idareci ve yöneticileri hakkında adli ve idari takip yapmakla yükümlüdür. Bu konu ile alakalı gerekli inceleme ve araştırmanın yapılıp, işlemlerin başlatılarak tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz."
HABER:C.ÜSTÜNER