2009 Martında yapılacak olan ve belediye başkanlığı için aday olacakların kulis faaliyetlerini sürdürdüğü yerel seçimler için geri sayım sürerken, siyasetçiler hazırlıklarını kamuoyunun gözünden uzak bir şekilde yürütmeye çalışıyor.

Adalet ve kalkınma partisi'nden adaylığı söz konusu olan isimlerle ilgili teyit almak mümkün olmazken, iktidar partisi adayları kapatma davasının sonucuna göre tavır almayı tercih ettiği için kamuoyunun gözünden uzak kalmaya gayret ediyor. Ak Parti Düzce İl Başkanı Fevai Arslan, adaylıkları söz konusu olan kişiler ile ilgili olarak bir açıklama yapmazken, şu an için partilerine ulaşan bir başvuru olmadığını ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin aday çalışmalarının büyük bölümünü tamamladığı bilinmesine rağmen, Akçakoca'da Fikret Albayrak ve Yığılca'da Bünyamin Şahin dışında kesinleşen aday olduğuna dair bilgi yok. CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan ise daha önceden mayısın son haftasında, ardından da Haziran ayının ilk haftasında adaylarının belli olacağını açıklamasına rağmen, kapatma davasının neden olduğu belirsizlik nedeniyle adaylarının tanıtımını yapmayı ilerideki bir tarihe erteledi.

MHP ise tam bir kapalı kutu, MHP'den de Gümüşova ve Gölyaka'da adayların belli olduğu duyumları gelirken, bu iki ilçede kamu görevlilerinin aday gösterilme olasılığından bahsediliyor. Ancak MHP İl Başkanı Kenan Ilgaz, daha en baştan adaylarını erkenden açıklamayı siyaset olarak uygun bulmadığını belirtmiş, kapatma davasının adaylık sürecini doğrudan etkileyebileceğini dile getirmişti.

Partilerin hepsinin kapatma davasına endeksli olarak hazırlıklarını sürdürmesi, davanın gölgesinin siyaset üzerine düştüğü şeklinde yorumlanıyor.