Karadeniz genelinde 8 milyon insanın ekmek yediği fındık, bu sene üreticisinin yüzünü güldürmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 50 randıman kabuklu fındığın kilogram fiyatı levant kalite için 26 lira 50 kuruş olarak açıklansa da TMO’nun alım kotası ve sert koşullar koşması nedeniyle üreticinin mecburu istikameti serbest piyasa oldu. Bunu fırsat bilen tekel firma İtalyan Ferrero, piyasada istediği gibi at koşturmaya başladı.

Öte yandan dolar kuruna bağlı olarak her şeye zam geldiği bir dönemde, açıklandığı tarihte 3 dolar 8 cente denk gelen fındığın kilogram fiyatı 2 dolar 30 cente kadar geriledi. Üreticinin fiyatlarda revizyon beklentisi ve TMO’nun piyasayı dengeleme rolünü daha iyi oynaması yönündeki beklentileriyse henüz karşılığını bulamadı.

“FINDIĞIN FİYATINI TÜRKİYE BELİRLEMELİ”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, serbest piyasada 23 TL’ye kadar gerilen fındık fiyatları ve hükümetin fındık politikasıyla ilgili konuştu. Karamollaoğlu, “Dünya fındık üretiminin yüzde 70-75’i Türkiye’de ama iktidar, dolarda hızlı bir yükseliş olmasına rağmen fındık alım fiyatlarını dolar seviyesinde bile tutamıyor. Böyle bir gariplik olmaz. Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini Türkiye karşılıyorsa bunu Türkiye belirlemeli. Neden yabancı bir firma belirliyor? Nerde FİSKOBİRLİK? Neden FİSKOBİRLİK elimine edildi? Bunları sorunca ‘TMO ilgileniyor’ diyorlar. Buğday ile ilgilenen bir kuruma ‘sen fındık ile ilgilen’ demek mantıklı mı? Ne anlar TMO fındıktan.” dedi.

“HÜKÜMET FINDIK ÜRETİCİSİNİ DOLAR KARŞISINDA KORUMALI”

Hükümetin fındık üreticisini korumak için adım atması gerektiği çağrısında bulunan Karamollaoğlu, “Fındık fiyatlarının açıklandığı tarihte 1 kilo fındık 3,08 dolar idi şimdi 2,77’ye düştü. Garibanın sırtından para kazanmaya kim tevessül edebilir. Bir hükümet nasıl olur da kendi üreticisini korumak için adım atamaz. Bundan dolayı yetkililere sesleniyorum. Fındık üreticisinin hakkını değişen dolar kuru karşısında koruyun. Fındık üreticisinin sırtından para kazanmaya kalkmayın.” diye konuştu.

“ERDOĞAN, ‘FINDIK ÜRETİCİSİ MEMNUN’ DEDİ”

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin detaylarını Sözcü'den Saygı Öztürk'e anlatan Karamollaoğlu, sohbette fındık fiyatlarının da gündeme geldiğini söyledi. Erdoğan’a fındık üreticisinin, ihracatın dolar bazındaki değerinin altında ücret almasının makul olmadığını söylediğini belirten Karamollaoğlu, Erdoğan’ın ‘Hayır, fındık üreticisi çok memnun' cevabını aldığını söyledi. Karamollaoğlu, ‘Ben de ‘Bu kanaat biraz size yanlış aktarılıyor' dedim.’ diye konuştu.

HABER: Mehmet GÜNESEN