Dün akşam düzenlenen belediye meclisinde resmi olarak belediyenin borcunu açıklayan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, borçları en aza indirmek için izleyeceği yol haritasını ile ilgili haber ekibimize özel açıklamalarda bulundu. Öncelikle duruma karamsar bakmadığını söyleyen Keleş, oluşturacakları ödeme periyotları bu yükü hafifleteceklerini kaydetti.


KARAMSAR DEĞİLİM


Keleş, “Bu borçların içinde acil olanların yanı sıra aciliyet gerektirmeyenlerde, Zaman içinde ödenmesi gerekenler var. Hak edişe Bağlı ödenmesi gerekenlerde var. Bu borcun içinde otogar inşaatı ve katı atık tesisi inşaat borçları bedelleri de yok. Ağır bir borç bedeli olduğunu kabul ediyoruz. Geçmişi sorgulayıp “neden böyle oldu kim bu borçları ödeyecek, borçlar yüzünden hizmet yapılamayacak” gibisinden düşüncemizde olmayacak. Bunu bilerek ve daha iyi yapacağımızı düşündüğümüzden geldik. Ödeme periyodu çıkararak kısa, orta ve uzun vadede yol haritası belirleyeceğiz. Hizmet için kaynak üretmemiz lazım. Kaynak üretimi için bir takım çalışmalarımız olacağız. Birçok fondan nasıl gelir elde edebiliriz ve İstanbul belediyesinin nasıl katkısı olabilir gibi imkanların peşinden koşacağız. Karamsar değilim. Bu borca karşı hizmet üretebileceğimizi düşünüyorum.” dedi.


Keleş ayrıca YEYPAŞ ve İNTAŞ’daki müdür değişikliklerinin tedbir amaçlı olmadığını yönetimdekilerin kendi istekleri ile ayrıldığına dikkat çekti.


KATI ATIK TESİSİNİN KASASINDA PARA YOK

 

Dün belediye meclis üyeleri ile Esentepe bölgesinde yapımı başlayan Katı atık tesisini inceleyen Keleş, bir dönem tarihi eser bulduğu nedeniyle çalışmaların durduğu söylenen tesisin yapımının ara vermeden devam edildiğini belirtti. Tesisle ilgili farklı bir noktaya dikkat çeken Keleş, bugüne kadar yapılan tüm çalışmaların bedelsiz olduğunu ve katı atık birliği kasasında tesis yapımı için toplanmış bir bedel olmadığını dile getirdi.


Keleş, “Çalışma son hızla devam ediyor. Maalesef yapılan ihalenin karşılığında bir hizmet yok. İhalenin yaklaşık 15 milyon gibi bir bedeli var. Katı atık tesisinin kasasında böyle bir para yok. Belediyelerin oraya bir bütçe artırımı söz konusu değil. Herhangi bir kredi söz konusu değil. Şuana kadar yapılmış 4 buçuk milyonluk iş var ortada para ödenmemiş. Şimdi hemen oranın bakanlık payının yapılması noktasında çalışmamız olacağız. Belediyeler olarak katkı paylarımızı ortaya çıkaracağız. Önemli olan işin bitirilmesi. Müteahhide benim söylediğim ben parayı bulurum sen işi durdurtma! Bu şehrin acilen katı atık tesisine ihtiyacı var.” dedi.


YER KİRALIK DEĞİL


Katı atık tesisin yüksek kira bedeline ilişkin olarak ise Keleş, şunları söyledi:

 


“Yer kiralık değil. Arazi olarak katı atık birliğine mal edilmiş. Daha önceden maden arama sahası olarak birisi almış. Onun haklarının devri ile alakalı o vatandaşa bedel ödenmiş. Orası katı atık birliğine aittir. Kira ile alakalı hadise şuanda düzce belediyesinin başlattığı geçici deponi sahasındaki aylık ödenen miktardır.”

 

 

 

Öte yandan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ilçe ve belde belediye başkanları ile yemekli bir toplantıda bir araya geldi. Keleş, Tüm belediyelerin Ak Partili olmasının daha uyumlu çalışılmasını sağlayacağını bir kez daha vurguladı. Bugün ilki düzenlenen toplantının her ay rutin hale getireceklerini dile getiren Keleş, toplantıların tecrübe paylaşımı sağlayacağını belirtti. Keleş belediye başkanları arasında kırmızı hat oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Haber;S.Kaşkır