Öncü Ana Haber’e canlı telefon bağlantısıyla konuk olan AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, DEAŞ üyesi terörist baba tarafından Bağdat’a kaçırılan küçük Alparslan’ın kurtarılma süreci ve AK Parti İl Başkanlığı kongresine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Biz elimizden ne geliyorsa değerlendirelim dedik”
Anne Mehtap Kazancı’nın Eylül ayında kendisine ulaştığını kaydeden Keşir sözlerine şöyle başladı:

“Çocuğunun 4 yaşında kaçırıldığını ve 3 yıldır haber alamadığını. Birkaç ay görüşmüşler ama sonuçta sağlıklı bilgiler alamamış. Çocuğun ismi de değiştirilmiş, kimliği yok ve bu arada onun yanında olan babası Terör faaliyetinde ölmüş. Çocuk yalnız. Onun için çok zor bir konuydu. Mehtap hanım bana ulaştırdığında kendi dengince çok girişimlerde bulunmuş ama çok farklı değişik verilerdi. Yine de biz elimizden ne geliyorsa değerlendirelim dedik.”

“3 aşama söz konusu”
Annenin feryadını ilgili kurumlarla paylaştığını dile getiren Keşir şu ifadelerde bulundu:

“İlgili kurumlarla paylaştım. 3 aşama söz konusu, 1 çocuğun bulunabilmesi, 2 kimliğinin doğrulanabilmesi annenin teşhis etmesi, resmi diplomatik girişimler sonrası getirilebilmesi. Çok zor bir süreçti. Başbakanımıza arz ettiğimde konuyu çok etkilendi ve duygulandı. Tabii orada benzer durumda çocuklarımız daha var. Hiç olmazsa bu çocuğumuzla ilgili girişimlerimizle biraz ilerleme şansımız olmuştu. Bazı bilgilere ulaşmıştık. Başbakanımızın himayesiyle sahiplenmesiyle, öncelikle İbadi Türkiye’ye geldiğinde yüz yüze konuşmaların da gündemlerinden biri bu olmuştu. Akabinde yine bazı girişimler devam etti ve ikinci bir telefon görüşmesi oldu. Sayın Başbakanımız ve İbadi arasında.”

“Süreçleri çok ince takip ettik”
Yaklaşık 4 ay süren bir çalışma sonucunda ile Alparslan’ın Türkiye getirildiğini kaydeden Keşir şöyle devam etti:

“Benimle günde ikili üçlü telefonla danışma trafiği görüşme trafiğiyle ve ekiple çalıştı. Çalışan her bir arkadaşın bu süreçte emeği var. Yaklaşık 4 ay süren bir sürecin sonucunda çocuğumuzu getirebildik. Önce DEAŞ’tan kaçan ailelerle birlikte Irak’ta bir kampa verilmiş çocuğumuz orada bulduk. Akabinde yetimhaneye alınmış, oradan da naklini sağlayabildik. Tabii oradaki görüştüğü insanları anne baba biliyor. Ama burada 2 unsur var Türkiye’ye geldikten sonra bir güvenlik boyutu hala çok önemli bir konu, ikinci konu da çocuğun savaş mağduru ve travma yaşamış bir çocuk olması. Biz daha geliş tarihi belli olduğu tarihten itibaren psikolog uzmanlarıyla bir ön çalışma yapıldı. Yani nasıl karşılanacak, anne karşılarken ne diyecek. O kadar ince detayları var ki şimdi çocuğun kendi bildiği ortamdan hatırlayamadığı, çünkü Düzce’yi hatırlayamıyor çok. Hatırlayamadığı bir ortama getiriyoruz. Bu süreçleri çok ince takip ettik. Amacımız çocuğun eğitim hayatına başlaması arayı kapatması ve hayatı normalleşerek ailesiyle devam edebilmesi. Bu dönem içinde tabii tarih vermem yanlış olur bir özel çalışma da gerekiyor.”

“Çok duygusal çok sıcak bir an oldu”
Anne ile çocuğu arasında yaşanan ilk karşılaşmaya şahit olan Keşir şunları aktardı:

“Anne çocuğu nasıl karşılayacağını uzmanlarımızdan gerekli bilgiyi almışlardı. Çocuk uçağa ilk defa binmişti. Anne kendini tanıttı, ben senin annenim diye ve tanımak için bile izin istedi. Çünkü çocuk için yabancı birisi. Çok duygusal çok sıcak bir an oldu. Bir anne olarak bu olaya şahit olmak biraz da olsa çorbada tuzum olması çok güzel bir şey. Tabii önce birlikte zaman geçirdiler. Akabinde de Sayın Başbakanımıza teşekkür etmek istedi aile. Birlikte Başbakanımıza gittik ve aile teşekkürlerini iletti. Ailenin diğer üyeleriyle de tek tek tanışması bile planlandı. Çünkü hepsini birden tanıyabilmesi mümkün değil. Uzmanlarımızla çok titiz bir çalışma yürüttük. Bundan sonraki takvim de çok daha önemli.”

“Bu süreçler uzun; Cumhurbaşkanımız ve Başkanımız bu konuda çok hassas”
Türkiye’den çeşitli terör bölgelerine kaçırılan Alparslan gibi pek çok çocuk için gerekli çalışmaların Türkiye’ye getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını kaydeden Keşir şu ifadelerde bulundu:

“Sayın Başbakanımızın açıklaması esastır. Hem Cumhurbaşkanımız hem de Başbakanımız için çocuklar çok kıymetli. Aslında bunlar çocuk olmalarından dolayı DEAŞ’ın mağdurlarından biri. Ya anneleri ya babaları tarafından kaçırılarak götürülen çocuklar. Özellikle 12 yaş altı çocuklarımız bizim için çok kıymetli. Çocukların çoğunun ismi değiştirildiği için hangi çocuk, Türkiye’de ki ailesi kim, kimlik teşhisi bu süreçler uzun bir süreç. Cumhurbaşkanımız ve Başkanımızın bu konudaki hassasiyetlerini ve gayretlerini biliyoruz.”

“Hikmet Keskin Genel Merkezimizin onayladığı aday”
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 31 Aralık Kalıcı Konutlar Spor Salonu’nda yapılacak AK Parti Düzce İl Başkanlığı Kongresi’ne ilişkin de bir değerlendirmede bulunan AK Parti Milletekili Ayşe Keşir şöyle konuştu:

“Ben partimizin kuruluşundan itibaren tüm kongreleri çalışmış. Kongrelerimiz bizim düğün bayramımız, yenilenme sürecimiz. Diğer partilerde kongreler kavga dövüş sandalyeler havada uçuşurken, bizim kongrelerimiz düğün bayram havasında geçer. Tazelenir ve yenileniriz. Yenilenirken yeni dönemde görev almayan arkadaşlarımız arasında küskünlük dargınlık olmaz. Bu AK Parti’nin en önemli farklarından biri. Bana göre de AK Parti’yi 16 yıldır iktidarda tutan nedenlerden bir tanesi de kendini yenileyebilme gücü. Cumhurbaşkanımızın Düzce’ye olan teveccühünü biliyoruz. Düzceli hemşerilerimize çok güveniyor ve seviyor. Onun için Düzce kongresine inşallah Cumhurbaşkanımız gelecek. Güzel bir kongre olacak. Yenileneceğiz ve tazeleneceğiz.  Hikmet Keskin Genel Merkezimizin onayladığı aday, yenileme çalışması yapıyor. Onun hazırladığı bir listeyle inşallah yeni dönemde AK Parti daha da Düzce’de güçlenerek devam edecek.”

Haber: Ö.YILMAZ