İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Kefeli, üyesi olduğu Düzce Belediye Meclisi Denetim Komisyonu’nun hazırladığı rapora yansıyan belediyenin mali tablosundaki dikkat çeken noktalara temas ettiği yazılı açıklamasında, üst yönetimi eleştirdi.

Düzce Belediyesi tarafından üyesi olduğu denetim komisyonuna iletilen bilgi ve belgeler üzerinde yaptıkları incelemeleri paylaşan Kefeli, Düzce Belediyesi’nin toplam tahakkuk eden kira gelirinin sadece yüzde 11,01’inin tahsil edebildiğini vurgulayarak, bunun sebeplerinin Düzce Belediyesi yetkilileri tarafından kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirtti.

“Sosyal alanlardan hiçbir kira bedeli alınmamış”

Düzce Belediyesi’nin belediye şirketlerine kiraladığı hiçbir işletmeden kira geliri almamasını sorgulayan Kefeli, “Düzce Belediyesi tarafından orman işletmesi ve milli parklardan kiralanarak bedeli ilgili kurumlara ödenen, Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Aydınpınar Şelaleleri Tabiat Parkı, Düzce Kasrı (Mutfak Sanatları Merkezi) Sosyal Tesisleri, Erguvan Sosyal Tesisleri belediye iştiraki şirketlere kiraya verilmiş ancak hiçbir kira bedeli henüz alınmamıştır.” açıklamasında bulundu

“BELTAŞ belediyeden kiraladığı şantiyeyi firmaya kiraladı”

Asfalt şantiyesinin BELTAŞ üzerinden bir firmaya kiralandığını belirten Kefeli, evraklara yansıyan hiçbir kira gelirleri olmadığını şöyle aktardı: “Düzce Belediyesi Asfalt Şantiyesi’nde bulunan asfalt plent tesisi de belediyenin BELTAŞ şirketine kiraya verilmiş, BELTAŞ’ın da bu tesisi bir başka firmaya kiraladığı görülmüştür. BELTAŞ’ın kiraladığı firmadan kira geliri alıp almadığı bilinmemekle birlikte, BELTAŞ tarafından belediyeye kira bedeli olarak hiçbir ödeme yapmadığı gibi verdiği hizmetle ilgili olarak kira karşılığı mahsupta hazırlanan bütçe ve bilançolarda görülmemektedir.”

“7 büfe henüz hiç kira ödememiş”

Akıllı bisiklet ve akıllı scooter ihalesini alan ve Düzce’nin çeşitli noktalarına 7 büfe koyan firmadan da herhangi bir kira bedeli alınmadığını kaydeden Kefeli, şu ifadeleri kullandı: “İşin ihaledeki niteliği kira olan 300 adet akıllı bisiklet, 200 adet elektrikli akıllı scooter ve idari şartnameye koyulmayarak teknik şartnamede önümüze çıkan 7 adet büfe ile sosyalleşme alanı adı altında işgal ettikleri kaldırımlar için ihaleyi alan firmanın 2021 yılı için hala daha hiçbir kira bedeli ödemediği tespit edilmiştir. Bu büfelerden kira değildi cirodan pay üzerinden tahsilat yapıldı ise bunun da Düzceliler tarafından bilinmesi gerekmektedir.”

“Kira bedelini alamadığı yerlerin elektrik faturasını belediye ödüyor”

Düzce Belediyesi’nin kira tahsil edemediği yerlerde işletmecilerin elektrik faturalarını ödediğini dikkat çeken Kefeli, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bir diğer konu da belediyeye ait Melen Su Park içinde bulunan düğün salonu ve stantlar ile Millet Bahçesi’ndeki kıraathane ve büfelerin elektrik sayaçlarının belediyeye ait olması nedeniyle ödemeler hala belediye tarafından yapılmakta ancak tahsilatları kiracılarından tahsil edilememektedir. Bırakın belediyenin kira almasını, belediye kiraya verdiği yerlerdeki elektrik faturalarını öder hale gelmiştir.”  

Kira alacağı 19 milyona dayandı

Tüm bu sebeplerden ötürü belediyenin kira alacağının 19 milyon TL’ye dayandığını açıklayan Kefeli, “Ekonomik olarak sıkıntıda olduğu için belediye meclisinden defalarca kredi talebinde bulunan Düzce Belediyesi’nin 2022 yılına devreden toplam kira bedeli alacağı 18 milyon 775 bin 551 TL’dir. Bu rakam neden bugüne kadar tahsil edilmemiştir. Sebebi nedir?” diye sordu.

“Şirketler kar mı yoksa zarar mı ediyor, neden açıklamıyorsunuz?”

Kiralarını dahi ödeyemeyen belediye şirketlerinin ekonomik durumlarının kamuoyuyla paylaşılması gerektiği üzerinde duran Kefeli, “Belediye iştiraki şirketlerin bir yandan sermaye artırımına giderken bir yandan da kiralarını dahi ödemedikleri görülmektedir. O halde sorulacak soru belediyeye bağlı bu şirketlerin ekonomik durumlarının nasıl olduğudur. Tüm taleplerimize rağmen neden belediyeye bağlı şirketlerin bilançoları kamuoyu ile paylaşılmamaktadır? Şirketler kar mı yoksa zarar mı etmektedir? Kiralarını dahi ödememelerinin sebebi faaliyetlerinden veya bir başka sebepten doğan zararlarından mi kaynaklanmaktadır?” dedi.

“Ya kapatın ya da eş-dost yönetiminden kurtarın”

İYİ Parti olarak bu şirketlerin ya kapatılmasını ya da profesyonel bir ekiple yönetilmesini tavsiye ettiklerini belirten İYİ Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Kefeli, “Önerimiz şudur, belediye şirketleri, ekonomik olarak bu kiraları ödeyemeyecek kadar kötü durumda ise bir an önce ya kapatılmalı ya da siyasi müdahaleden veya eş-dost yönetiminden kurtarılıp profesyonel bir ekiple yönetilmelidir. Aksi halde bu şirketler maaş ve huzur hakları ile sadece belli bir kitlenin mutlu edileceği ama külfetin tüm Düzceliler’in sırtına yükleneceği yerler olmaktan öteye geçemeyecektir.”  ifadelerini kullandı.