Türkiye'nin 39. partisi olarak, 14 Ağustos 2001'de siyasi hayattaki yerini alan ve 3 Kasım 2002 seçimleri ile 22 Temmuz 2007 seçimlerinde tek başına iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ASKİ Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek kongresi saat 10.00'da başlayacak. Kongre nedeniyle Düzce’den de 9 otobüs kaldırılacak. Ak Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, yarınki kongrede görevli olduklarını belirterek, kongrenin sağlıklı geçebilmesi için çalıştıklarını söyledi. Parti olarak kongreye kilitlendiklerini belirten Kaşıkoğlu, kongrenin ardından Düzce’nin sorunları ile ilgili mecliste hızlı bir çalışma temposu içerisine gireceklerini söyledi. Kaşıkoğlu oluşacak Merkez Karar ve Yönetim kurulunda Düzce’den herhangi bir ismin olup olmayacağı konusunda ise bilgi sahibi olmadığını ve listelerin son ana kadar netlik kazanmasının beklenmediğini söyledi.
Yarın yapılacak Kongrede, yoklama ve açılışın ardından divan oluşturulacak. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra, isteğe bağlı olarak yurt dışından gelen konuklar konuşma yapacak
Kongreye, aralarında başbakanların bulunduğu 80 kadar yabancı konuğun katılması bekleniyor.
AK Parti 3. Olağan Kongresi'nde daha sonra Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partililere seslenecek. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından Faaliyet Raporu ile Gelir-Gider ve Kesin Hesap Raporları okunarak bunların müzakeresi yapılacak.
Gelecek dönem tahmini bütçesinin okunup, müzakere edilip, oylanmasının ardından Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun (MKYK) ibrasının oylanması gerçekleştirilecek. Daha sonra Tüzük Değişikliği Komisyonu raporunun okunması, müzakeresi ve oylanması yapılacak.
Kongrede, dilek ve temennilerin okunmasının ardından da seçimlere geçilecek. Bu bölümünde Genel başkan, MKYK, Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Kurulu üyeleri seçilecek.
Başbakan Erdoğan'ın, kongreye tek genel başkan adayı olarak katılması bekleniyor.