AK Parti'de 27 Ağustos'ta gerçekleştirilecek kongre hazırlıkları devam ediyor. 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ni ilk turda kazanarak Başbakan ve Parti Lideri Erdoğan'ı Köşk'e gönderen partide şimdi gözler yeni liderin seçileceği kongreye çevrildi.

Erdoğan'sız seçimde oylar düşer mi?

Bu kongre partinin yeni dönemi için büyük önem taşıyor. Güçlü bir lider olan Recep Tayyip Erdoğan'dan koltuğu devralacak olan isim, 2015 Genel Seçimleri'nden başarıyla çıkmak için meydanlarda olacak. Her seçimde Türkiye'deki oyların büyük çoğunluğunu alarak rakiplerine fark atan partinin Erdoğan'sız bir seçim sınavını nasıl vereceği merak ediliyor. Bazı kesimler Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'nın oyların gerilemesine neden olacağı görüşünü savunurken, gerekçe olarak ise partiden çok Erdoğan'a olan destek gösteriliyor. Tüm bu tahminler ve tartışmalarında gölgesinde birinci olağanüstü kongreye gidecek olan AK Parti, şimdi kongreden güçlü bir şekilde çıkmayı hedefliyor.

"2. vizeyi rahat alamayacak"

13 yıldır iktidarda olan AK Parti, yeni genel başkan ve başbakanını seçmesinin ardından bir başka önemli seçim maratonuna girecek. Erdoğan olmadan ilk seçim olan 2015 Genel Seçimleri'nde yeni genel başkan ve tüm teşkilatlar meclisteki koltuk sayısını düşürmemek adına yoğun bir çalışma içerisine girecek. Düzce Milletvekilleri İbrahim Korkmaz, Fevai Arslan ve Osman Çakır da tekrar aday gösterilmenin mücadelesine girecek. Geçtiğimiz 4 yılda uyumlu bir çalışma sergiledikleri imajı yaratan ancak son aylarda Çakır-Korkmaz çekişmesinin gün yüzüne çıkması ile aralarında çatlak olduğu ortaya çıkan milletvekilleri genel merkez nezdinde destek arayacak. Aday belirleme sürecinde uyumlu çalışma ve teşkilatla olan diyaloğun da etkili olması vekillerin 2. vizeyi rahat alamayacakları yorumuna neden oluyor. Yine Çakır-Korkmaz ikilisinin Metin Kaşıkoğlu yönetimindeki il teşkilatı ile aralarının serin olduğu da biliniyor. Vekil Fevai Arslan ise tartışmaların uzağında kalma yolunu seçiyor. 2 dönem milletvekilliği yapmış bir isim olan Kaşıkoğlu'nun da gönlünde vekillik yatması rekabetin kızışacağını gösteriyor. AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek'in icraatlar, parti içi faaliyetler, anayasa ve seçim çalışmalarında hiçbir zaman disiplini elden bırakmadığını ifade etmesi ve bu şekilde milletin teveccühünü kazanarak 13 yıldır iktidarda olduklarını vurgulaması ise yine titizlikle girilecek bir seçim olacağını ortaya koyuyor.

Şu günlerde kongre için ter döken vekiller ve il başkanı arasından yeni genel başkanla girilecek genel seçimlerde kimin aday gösterilme başarısını elde edeceği ise merak konusu...