Türkiye, önce meclise ardından da halkın karar vermesi için referanduma götürülmesi planlanan yeni anayasa teklifine kilitlenmiş durumda... CHP'nin ısrarla karşı çıktığı "Cumhurbaşkanı" adıyla formüle edilen başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin AK Parti ile MHP arasında müzakereler bu hafta başlıyor. Bu süreçte AK Parti'den birbiri ardına önemli açıklamalar gelmeye devam ediyor.

VATANDAŞLARIMIZIN ÇOK NET ANLADIĞINI ANKETLERDEN GÖRÜYORUZ”

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin süreci değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun,

Başbakan Binali Yıldırım'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yeni anayasa üzerine görüştüğünü, uzak olmayan bir süreçte bu çalışmanın TBMM gündemine geleceğini, ardından da referanduma götürüleceğini aktardı. Bu teklifin 367 sayısının üzerinde geçmesi halinde bile, yine halka götürüleceğini vurgulayan Sorgun, AK Parti teşkilatlarının başkanlık sistemine yönelik hazırlığı bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Başkanlık sistemini vatandaşlarımızın çok net bir şekilde anladığını anketlerden görüyoruz. Başkanlığın konuşulduğu ilk günlerde halkın desteği yüzde 50'lerin epey altındaydı. Şimdi ise halkımızın bunu çok çok yüksek oranlarda benimsediğini görüyoruz. Önceden halkımız bu sistemi yeterince bilmediği halde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a olan güvenden, 'o bize yanlış şeyi dayatmaz ve önermez' düşüncesinden dolayı mutlaka 'bu milletin faydasınadır' görüşü vardı. Şimdi bu güvenin altının da bilgi olarak dolduğunu görmekteyiz. İllere göre farklılık arz etmesine rağmen büyük bir oranla başkanlık sisteminin kabul göreceğini ifade edebilirim."

"CHP ALGI OPERASYONU YAPIYOR"

AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin'den de Başkanlık Sistemi ile ilgili Öncü Haber'e özel değerlendirmeler aldık. İlk olarak sözlerine sisteme karşı çıkan CHP'yi eleştirerek başlayan Keskin, şöyle konuştu: "Başkanlık Sistemi için CHP’nin yaptığı bir algı operasyonu var. AK Parti’nin rejimi değiştirmek gibi bir düşüncesi oluştuğu yönünde algı oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin rejim problemi 1923’te kaldırıldı. 15 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti’nin zihinlerinde Türkiye’nin rejimini değiştirmek gibi bir anlayışımız yok. 15 yıldan beri isteydik bunu yapardık."

"ARKADAŞ, BU TERLİK BİZE İKİ NUMARA KÜÇÜK"

Mevcut yapının Türkiye’ye küçük geldiğini savunan Keskin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyanın en büyük devletlerinden bir tanesiyiz. Arkadaş, bu terlik bize iki numara küçük. Ülke bürokratik oligarşi ile yönetiliyor. Bürokrasiyle siyaset arasında çatışma var. Yerelde de bunu yaşıyoruz. Bürokratik oligarşinin kaldırılması için siyaseten biz hesap verici bir noktadayız. Bürokratların hiçbir şekilde hesap verme yetkileri yok. Türkiye’de asıl yapılmak istenen demokrasiyle, hukuk devletiyle, rejimiyle hiçbir sıkıntı yok ve olmayacak. Teminatı da AK Parti’dir. Her girdiğimiz seçimde milletin istediği oldu. Millet ne derse o olur. Biz onun üzerinde güç tanımıyoruz. Millet bize güveniyor. Bize CHP’nin güvenmesine zaten gerek yok. Biz onlarında teminatıyız. ‘AK Parti zaten ülkeyi yönetiyor buna ne gerek var.’ deniyor. Evet, biz ülkeyi yönetiyoruz. Ne kadar siyasi irade bu ülkeyi yönetse de 15 Temmuz’daki gibi darbe girişimlerinin olmasını istemiyoruz. Bürokrasinin siyasetin önüne geçmesini istemiyoruz. Darbelerin konuşulmasını istemiyoruz. Demokratik hukuk devletinin temellerinin daha sağlam olması için mücadele eden siyasi iradeyiz. Bu irade, tüm partilere gerekiyor."

"SİYASİ İRADENİN TEK ELDEN YÖNETİLMESİNİ İSTİYORUZ"

"Biz ülkenin tek elden değil, yönetime gelen siyasi irade tarafından yönetilmesini istiyoruz." diyen Keskin, şu şekilde devam etti: "Bütün mesele budur. Piyasada CHP maalesef şöyle bir algı oluşturmaya çalışıyor: ‘Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tek başına bir irade koyuyor.’ Hayır, biz öyle düşünmüyoruz. Siyasi iradenin tek elden yönetilmesini istiyoruz. Bilgi ve yönetim kargaşasının ortadan kalkmasını hesapladığımız ve düşündüğümüz için sistemi istiyoruz. Başkanlık Sistemi'nde irade, siyasi iradedir. Herkes ona tabiidir. Siyasi iradenin süresi dolduğunda gidip millete hesap veririz."

"TÜRKİYE’NİN DAHA GÜÇLÜ BİR DEVLET OLMASI BAŞKANLIK SİSTEMİYLE TAÇLANACAK"

MHP ile devam eden görüşmelere de değinen Keskin, "Başkanlık Sistemi geldiği gün inşallah MHP’li kardeşlerimiz ve MHP Lideri Sayın Bahçeli de şuanda bu yapının Türkiye’yi daha güçlü yapacağını genel başkanımızla görüştüklerini biliyoruz. Ama ayrıntılarla alakalı bilgi vermemiz doğru olmaz. Yetkililer ilerleyen günlerde açık bilgiler verecektir. Dünya konjonktüründe sözü itibarla anılan Türkiye’nin daha büyük ve güçlü bir devlet olması başkanlık sistemiyle sağlanacak ve bunu taçlandıracak. Bu siyasi irade koymak isteyen partilerin ve milletin faydasına olacak." dedi.