29 Mart'ta yapılacak olan Yerel Seçimler'e girecek olan siyasi partiler dün belediye ve il genel meclis adaylarını İl Seçim Kurulu'na teslim etti. Ancak listelerin teslim edilmesine az bir süre kala bir çok aday listedeki yerini beğenmediği için parti yönetimleri ile tartıştı ve bazı listeler ise son dakikada değiştirildi.

Tartışmalara ve tepkilere rağmen seçimlere girecek tüm partiler mesai saati bitimine kadar listelerini İl Seçim Kurulu'na teslim etmeyi başardı. Çoğu partinin aday listelerine bakıldığında kadınların ilk sıralarda yer almaması dikkatlerden kaçmadı. Düzce'de kariyer sahibi ve deneyimli bir çok kadın olmasına karşın çoğu parti listesinde genç kadın adaylara yer verdi. Özellikle iktidar partisinin belediye meclis üyelerini belirleme aşamasında bu görevi üstlenecek kabiliyette olan kişilere teklif götürmek yerine partiye gelen başvuruları değerlendirdiği gözlendi.

İşte bazı partilerin kadın aday sıralaması:

AKP'de ilk bayan 4. sırada, diğer bayan adaylar ise 8,12,16, 20, 25 ve 28. sırada yer alıyor.

CHP de ise İlk bayan aday 8. sırada diğerleri 10, 15, 19, 20, 21 ve 22. sırada bulunuyor.

MHP'de ise ilki 6. sırada sonrakiler ise 9, 25, 27 ve 28. yani zor yerdeler

SP de ise 7. ve 8. sırada 2 bayan aday bulunuyor.

Partiler arasında sadece Demokrat Parti'nin 11 kişilik meclis adayı listesinde birinci sırasında bayan adaya yer verdiği gözlendi.

Düzce'deki partilerin il genel meclis adayları arasında ise hiç bayan aday bulunmuyor. Mecliste hiç kadın üye olmaması dikkate alındığında partilerin İGM'de görev alabilecek bir kadın adaya yer vermemeleri dikkat çekti.

Yerel seçimlerde belediye başkanlarına seçilmeleri halinde tanınan 3 kişiyi meclise atama hakkı kapsamında başkan adaylarının kontenjanlarına bakıldığında da bir tek bayan adına rastlanmıyor.