Yeniden Refah Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, geçtiğimiz günlerde NATO zirvesinde gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden görüşmesini yazılı açıklama ile değerlendirdi. Türkiye açısından hiçbir kazanım elde edilemedi 

Erbakan konu ile ilgili şunları söyledi:   

"Aylardır dillerden düşmeyen, özellikle iktidara yakın medyanın büyüttükçe büyüttüğü “Erdoğan-Biden görüşmesi” sonunda gerçekleşti. Brüksel’deki NATO zirvesinde iki devlet başkanı arasında toplam 40 dakikalık bir görüşme oldu, tercümanlı bir görüşme olduğu için bu sadece 20 dakikalık bir görüşme manasına gelir. Bu görüşmede Türkiye açısından hiçbir kazanım elde edilememiştir. ABD F-35’leri bize vermiyor, F-35’ler için ödediğimiz parayı da geri vermiyor, S-400’ler konusunda geri adım atmıyorlar. CAATSA yaptırımları devam edecek, ABD Suriye’de YPG’ye destek vermeye devam edecek, Biden sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıması konusunda da geri adım atmadı, hatta Cumhurbaşkanı’nın da ifade ettiği gibi bu konu gündeme bile getirilmedi." 

'Türkiye'yi Afganistan'da riskli bir görev bekliyor' 

Bu görüşmede tarafların mutabık kaldığı tek hususun Afganistan konusu olduğunu hatırlatan Erbakan, "ABD askerleri Eylül ayına kadar Afganistan’dan tamamen çekilecek, onlar çekildikten sonra Türkiye gönüllü bir şekilde ABD askerlerinin bıraktığı yerleri, özellikle de Kabil Havaalanı’nı koruma görevi yapacak. Türkiye’nin böyle riskli bir göreve talip olduğunu daha Brüksel’deki zirveden önce Milli Savunma Bakanı açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Biden ile görüşmesinde Afganistan konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı ve o da Milli Savunma Bakanı gibi bu görev karşılığında ABD’nin sağlayacağı siyasi, mali ve lojistik desteğin önemini vurguladı. Hem Milli Savunma Bakanı Akar’ın hem de Cumhurbaşkanı’nın ABD’nin mali ve siyasi desteğine vurgu yapması, bizlere George Soros’un “Türkiye’nin en iyi ihraç ürünü askeridir” sözünü hatırlatmaktadır. Yine bu olay bize, 70 sene önce yaşadığımız Kore macerasını, Kore’de ABD’ye destek olmak ve NATO’ya kabul edilmek adına kaybettiğimiz 720 Mehmetçiğimizi hatırlatmaktadır." şeklinde konuştu. 

Mehmetçiğimizi Afganistan'da ateşe atmayın! 

'Hele bir de Taliban’ın yaptığı açıklama dikkate alındığında durumun vahameti daha açık şekilde ortaya çıkmaktadır.' diyen Erbakan, " Böyle bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değildir! Taliban tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; “Eğer Afganistan’dan çıkmazlarsa, işgalci NATO’nun bir parçası olan Türk askerlerini de düşman olarak görürüz, hedef alırız” denildi. ABD askerleri çekildikten sonra Mehmetçiği hala daha orada nöbetçi olarak bırakmak, muhtemel Taliban saldırılarıyla askerimizi baş başa bırakmak manasını taşır. Bizim Mehmetçiğimizin Batı’nın, ABD’nin bekçiliğini yapmasını, tabir caizse Amerikan ordusunun arkasını toplamasını asla kabul edemeyiz. 10 senedir uğraştığı halde bölgede kontrolü sağlayamayan Amerikan askerleri oradan çıkıp kendini kurtarırken, biz Mehmetçiğimizi onların yerine ateşe atamayız.  Burada Merhum Erbakan Hocamız’ın meşhur ve ibretlik sözünü hatırlamamız gerekir; “Bir damla Mehmetçik kanını bütün ABD bütçesine değişmeyiz” Burada Türkiye’ye düşen, tarihten gelen misyonu ve Afgan Halkı’nın gönlündeki müstesna yeri dolayısıyla, İstanbul’da bir ‘Barış Zirvesi’ organize ederek, Afganistan’daki bütün tarafları bir araya toplaması ve kalıcı barış ve istikrar için diplomatik yolla çözüm ortaya koymasıdır." ifadelerini kullandı.