Türk siyasetinin önemli partilerinden olan Saadet Partisi, Pazar günü yapılacak olan 8. Olağan Düzce İl Kongresi’ne hazırlanıyor. Partide heyecan sürerken 20 yıldır Milli Görüş siyasetinin içinde olan ve son 8 yıldır da Saadet Partisi Düzce İl Başkanlığı görevini yürüten Birkan Mertol, kongrede aday olmama kararı aldığını duyurdu.

Mertol, konuyla ilgili veda ziyareti düzenlediği Öncü Haber’e konuştu. Adaylarının parti içinden gelen bir isim olmasına dikkat ettiklerini ve Adnan Tahir Çengel’in aday gösterildiği kaydeden Mertol, seçilecek yeni yönetime her türlü desteği vereceğini belirtti.

Düzce’de siyasi parti il başkanları arasında eşine az rastlanır bir seviyeli hukuk olduğunu kaydeden Mertol, bu güne kadar siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediye başkanlarının güzel işlerini desteklediklerini kaydetti.

‘Kavga gürültüyü savunmadık’

Mertol, “Ben 1991 yılında Refah Partisi’ne üye olarak fiili siyasete başladım. 2000 yılından beri de il yönetiminde beri de il yönetimindeyim. 13 yıl il başkan yardımcılığı, 8 yıldır da il başkanlığı görevini yürütmeye çalışıyorum. Hakkıyla bu görevi yapmaya çalıştık. Düzce’de teşkilat mensuplarımızla, basınla, bürokratlarla ve hemşehrilerimizle iyi ilişkiler içinde çalışmalar yaptık. Hiçbir zaman dostluğu geride bıraktık. Kavga gürültüyü savunmadık. Tüm siyasi partilerle, basın grupları ve STK’larla iyi bir ilişkimiz var. Bir dönemden sonra bırakmak lazım.” dedi.

‘Genel merkezin emrindeyim’

Yeni yönetime gereken desteği vereceğinin altını çizerek partisinin genel merkezde veya başka yerlerde vereceği her tülü görevi en iyi şekilde yapacağını kaydeden Mertol, “Saadet Partisi’ndeki birçok il teşkilatında genel merkezin yapmış olduğu çalışmalar sonucu il başkanları değişiyor. İl teşkilatındaki arkadaşlarımız bizim ricamızı kırmadılar. Genel merkez de olur verdi. Dedi ki ‘Yeter artık’. Saadet Partisi’nde teşkilatçılık ölesiye kadardır. Biz öldüğümüzde bizim Milli Görüşçülüğümüz biter. İl yönetimi için yeni bir liste yapıyoruz. Yeni arkadaşlar takviye geliyor. Biz de onlara abilik ve arkadaşlık yapacağız. Saadet Partisi’nde kimse boş bırakılmaz. Buradaki görev bitti, derler ki başkanım sen 2-3 ay dinlen. Sonra seni şuraya il sorumlusu yaptık, genel merkeze aldık veyahut Genel İdare Kurulu’na aldık derler. Bu tip şeyler olur. Bizim için illaki başkan olmak veya başka bir görev almak da önemli değil. Dediğim gibi ben genel merkezin emrindeyim. Nerede hangi görevi verirelerse başımla beraberdir. Biz biat etmişiz.” dedi.

İl Başkanı adayı Adnan Tahir Çengel

8. Olağan Düzce İl Kongresi’nin parti sözcüsü Birol Aydın’ın katılımıyla pazar günü şenlik havasında geçeceğini belirten Mertol, “Pazar günü saat 14.00’te basın sözcümüz sayın Birol Aydın beyin katılımıyla Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda 8. Olağan kongremizi yapacağız.  Adayımız Adnan Tahir Çengel. Saadet Partisi’nde aslolan teşkilatın içinden bir kardeşimizin gelmesidir. Benim de yıllarca savunduğum tez odur. Biz ondan ayrılmayacağız. Onu da zaten 2014’te belediye meclis üyesi olarak ben davet etmiştim. Can dostumdur. Biz ona her türlü desteği vermeye çalışacağız. Tabii ki il başkanının çok fazla yanında olursanız gölgede kalır. O da istenilen bir şey değildir. Ama ne zaman bizi çağırdıklarında yanında olacağız. Biz evde duramayız. O alışkanlık yok. Hanım bile niye geldin diye sorar. İl ve ilçelerde toplantılarda devam edeceğiz.” diye konuştu.

‘Erdoğan’ın aday olabilmesi için erken seçim şart’

Türkiye siyasetinin ana gündemlerinden olan erken seçim tartışmalarını da değerlendiren tecrübeli siyasetçi Mertol, “Yapılan anketlerde çok ciddi anlamda erken seçim isteniyor. Siyasi parti olarak bakıldığında AK Parti seçmeni de erken seçim istiyor. AK Parti seçmeni cumhurbaşkanlığı sisteminde aramış olduğunu maalesef ki bulamadı. Şu anda bir anayasa yapım süreci var. Sayın Cumhurbaşkanının söylemiş olduğu gibi bu meclisin çalışmasının sonuna doğru gündeme gelecek. Yeni anayasa da seçim kanunu vb. değişiklikler yapıldıktan ancak 1 yıl sonra yürürlüğe girdiği için 2021’in sonunda bu iş biterse en erken seçim 2022’in sonunda olur. Orada aslolan belirleyici nokta şudur. Sayın Cumhurbaşkanı’nın tekrardan aday olabilmesi için görev süresi bitmeden erken seçim kararı alması gerekiyor.  Şuan Türkiye'de siyasi partiler, muhalefetteki siyasi partilerin hepsinin bir an evvel erken seçim olması gerektiğini, kötüye giden ekonominin, işsizliğin, yolsuzluğun bir an evvel düzelmesi için hükümetin değişmesi gerektiğini zaten bas bas bağırıyorlar. Hatta rest çekiyorlar. Evet gaza gel de erken seçime gidelim diye.” ifadelerini kullandı.

‘Salgında gereken hassasiyeti göstermiyoruz’

Yeni tip koronavirüs salgınının tedbirsizlikle beraber yeniden yükselişe geçmesini de değerlendiren Mertol, “Maalesef son zamanlarda bu pandemi korona belası,  tekrardan aldı başını gidiyor. 200 binlere vaka sayısı geçiyor. Zaman zaman da kulislerden tekrardan kapanma gündeme geliyor. Maalesef ki o konuda gerekli hassasiyeti göstermiyoruz. Göstermediğimiz neticede de bu sıkıntı daha büyük boyutlara gidecek.” Diyerek vatandaşlara kurallara tam uyum çağrısı yaptı.

‘Gençler yurtdışına gitmek istiyor’

Ülkenin en büyük probleminin anayasal hakların olmaması olduğunu söyleyen Mertol, gençlerin ülkeden gitmek istediğini belirterek, “Şimdi şu var yani ülkede şu an en büyük problem özgürlüklerin anayasal hakların olmaması. Şöyle bir örnek vereyim. Şimdi zaman zaman televizyon kanallarında gençler üniversite öğrencileri lise öğrencileri arasında anket yapılıyor. Diyor ki Türkiye'de mi yaşamak istersin, yurtdışında mı yaşamak istersin. Yapılan anketlerin birçoğunda gençler, orta yaşlılar diyorlar ki yurt dışında yaşamak isteriz. Şimdi soruyorlar niçin yurt dışında yaşamak istersin. Tamamen olayı ekonomik meselelere endeksliyorlar.  Ordaysa aslında birinci sebep yurt dışında çalışmak için arzu edilen konunun ekonomik olmadığı, tamamen özgürlükten olduğu, ülkede ki ana yasal hakların olduğu ortaya çıkıyor. Hukuk olduğu çıkıyor.” dedi.

‘Düzce’de il başkanları birbirine saygılı’

Düzce’de siyasi parti il başkanları arasındaki hukukun çok iyi olduğunu kaydeden Mertol, “ Bugün cenazede Demokrat Parti Bolu İl Başkanıyla tanıştık.  Ona bunu anlattım dedim ya bizim Düzce'de il başkanları arasında korkunç derece bir hukuk vardır. Biz bir birimize korkunç derecede saygılıyız. Severiz, cemiyetlerimize, cenazelerimize hiç dedim yani olmamamız mümkün değil. O çok önemli. Oğuzhan Ağabey bize bir kaç yıldır hep şunu öğütlerdi. Derdi ki insanlar hata yapabilirler. İdareciler hata yapabilirler.  Onların yapmış oldukları hataları, usule uygun bir şekilde, uygun mekanlarda, uygun zamanlarda, uygun lisana halde kırmadan, dökmeden ikaz edin, ihtar edin, uyarın. Onun dışında da sizin dininizden olmasa bile, dilinizden olmasa bile, meşrebiniz farklı olsa bile, siyasi görüşünüz farklı olsa bile muarızlarımızın yapmış olduğu güzel işleri taktir edin, tebrik edin,  teşekkür edin.” dedi.

‘Ayrım gözetmeden iyi işleri tebrik ettim’

Siyasi parti ayrımı gözetmeksizin yapılan güzel işleri tebrik ettiğini kaydeden Mertol, “Ben il başkanı olduğum sürece Düzce'de MHP'lidir, Ak Parti'lidir hiç ayrım yapmaksızın ben her gün 10 sefer Öncü Haber’e girerim. 10 sefer Milli Gazete’nin internet sitesine girerim. Oradaki görmüş olduğum güzel çalışmaları, hemen sosyal medya hesaplarımdan paylaşırım ve teşekkür ederim. Sayın belediye başkanımıza ekibine, yapmış olduğu güzel çalışmalar dan dolayı, ayırmam Beyköy için de derim. Boğaziçi için de derim, Cumayeri için de derim, Gölyaka için de derim. O Belediye Başkanı arkadaşlarımız Düzce'de 5 yıllığına seçilmiştir, 4 yıllığına seçilmiştir, 3 yıllığına seçilmiştir her neyse o süre içerisinde ne kadar güzel hizmetler yaparsa bizim beldemiz kazanır. Onun için bize düşen ve bunu yaptım bu zamana kadar. Her zaman söylemişimdir. Ne konuda yardımcı olabiliriz. Yardımcı olalım. Yapmış oldukları hizmetler konusunda teşekkür edelim.” diye konuştu.

Son olarak yeni seçilecek il yönetimine başarılar dileyen Mertol, “Yeni seçilecek Saadet Parti'sinin İl Başkanına ve İl Yönetimine şimdiden görevlerinde başarılar diliyorum. Bizde milli görüşçülerde, Saadet Partililerde hizmet ölesiye kadar devam eder. Biz ne zaman musallaya bineriz bizim şeyimiz biter. Benim de her zaman duam olur ki Allah’ım bizi bu davamızdan ayağımızı ayırma, sabit kıl diye. Bu günde ben ziyarete geldim. Hem bir veda ziyaretidir. hem davet edildik çağırdık bu manada da bize ilgi alaka gösterdiniz, teşekkür ediyoruz.” dedi.