MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Erol Gül referandum çalışmaları dolayısıyla Düzce’ye geldi. Anayasa değişikliği kapsamında MHP Genel Merkezinin talimatı doğrultusunda bilgilendirme toplantılarına devam eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, il teşkilat binasında basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin sıkıntılı bir döneme girdiğini ifade eden Durmaz, hiç kimsenin ülkenin kaderini kısır siyasi çekişmelere feda etme lüksü bulunmadığını belirtti.

Değişiklikten bahsedeceksek bu meclis hükümet sisteminden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiştir
Anayasa değişikliğinin akıl almaz bir şekilde bağlamından kopartıldığını kaydeden Durmaz, “Değişiklik kamuoyuna yanlış ve çarpıtılarak sunulmaktadır. Bu rejim değişikliği değil, bu hükümet sistemi düzenlemesidir. 18 maddenin hiçbir yerinde rejim değişikliği yoktur. Anayasa değişikliği hazırlıkları MHP’nin hassasiyetleri gözetilerek yapılmıştır. İlla bir değişiklikten bahsedeceksek bu meclis hükümet sisteminden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiştir. Bunu rejim değişikliği yapıldığı şeklinde sunmak bilgisizlik değilse çarpıtmadır. Hiç kimse MHP’nin Cumhuriyetin temel niteliklerini ve üniter yapısını güvence altında tutan anayasanın ilk 4 maddesi ile Türk ve Türklükle ilgili ilk maddeleri sorgulama, hakkına ve haddine sahip değildir. MHP rejimin ve Türk milletinin teminatıdır.” Dedi.

15 Temmuz FETÖ ihanet kalkışması Türk Devletinin bir beka sorunu olduğunu göstermiştir
Anayasa değişikliğinin durup dururken ortaya atılmadığını aktaran Durmaz, “devlet bekası için bir zorunluluk olarak görülmüştür. 15 Temmuz FETÖ ihanet kalkışması Türk Devletinin bir beka sorunu olduğunu göstermiştir. ‘Önce ülkem ve milletim sonra partim’ diyen siyasal anlayışın kurumu MHP tarafından devlet bekasında görülen risk ve tehditler üzerine gündeme getirilmiştir.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile partili Cumhurbaşkanlığı uygulaması fiilen getirilmiştir
Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılan değişiklikle halkoylamasına dönüştürüldüğünü anımsatan Durmaz, “CHP bugün olduğu gibi o zamanda çok agresif bir yaklaşım sergileme yoluna gitmiş, parlamentonun önemli bir yetkisinin elinden alınmasına önemli bir ortam oluşturmuştur. Bize göre CHP’nin dayatmacı tavırları ve öngörüsüzlüğünden AKP’nin uzlaşmazlığından kaynaklanan bu değişiklik maalesef hükümet etme sisteminde önemli bir bozulmaya neden olmuştur. Bu değişiklik ile partili Cumhurbaşkanlığı uygulaması fiilen getirilmiştir. Nitekim 2014 Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar partiler tarafından gösterilmiş, kampanyalar partiler tarafından yürütülmüştür. 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçimi fiili olarak halk nezdinde partili cumhurbaşkanı adayları üzerinde yürütülmüştür. Bu fiili durum bugün en fazla itiraz eden CHP sayesinde oldu. Sistemin neden olacağı sorunları ise 2014 yılına kadar kimse konuşmamıştır. Başka bir ifade ile cumhurbaşkanı seçimi biçimi köklü olarak değiştirilmesine rağmen görev, yetki ve sorumluluklarının ne olacağı hiç gündeme getirilmemiştir. Değişikliğin neden olduğu iki başlılığın ya da Cumhurbaşkanının güçlü olduğu durumun nasıl aşılacağı hiç tartışılmamıştır. 2014 yılında seçilen cumhurbaşkanının hükümet etme sistemindeki bozulmayı ya da değişimi gerekçe göstererek oluşturduğu fiili durum eklenince ülke bir yönetim sistemi sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. “ifadelerini kullandı.

Yapılan değişiklik bir sistem değişikliğinden öte bir sistem düzeltme gerekliliğidir
‘MHP dün çözüm süreci adı altında yapılan başkanlık sistemini de içeren bir anayasa değişikliğine sonuna kadar karşı çıkmıştır’ diyen Durmaz şöyle devam etti:

“MHP aynı duruma bugünde karşıdır. Bizim bu konudaki düşüncemiz dün neyse bugünde odur. Zerre değişmemiştir. Yapılan düzenlemede dünkü karşı çıktığımız anlamda bir düzenleme yoktur. Bu cumhurbaşkanlığı hükmet sistemidir. Dün karşı çıktığımız HDP, PKK ve FETÖ’yle hazırlanan anayasa değişikliği tasarısıdır. Dün karşı çıktığımız altı federasyon üstü başkanlık olan sistemdir. Dün karşı çıktığımız anayasayı Türk ve Türklükten arındırma oyunudur. MHP dün olduğu gibi bugünde aynı yerde aynı görüştedir. Bugün desteklediğimiz anayasa değişikliğinin altıda üstü de cumhurbaşkanlığına dayanan hükümet sistemidir. Dün karşı çıktığını bugün destekliyor demek, ya MHP’yi tanımamaktır ya da ne dediğini bilmemektir. Yapılan değişiklik bir sistem değişikliğinden öte bir sistem düzeltme gerekliliğidir.”