Türkiye muhtarlar derneği yetkililerinden edinilen bilgilere göre hükümet programında köylerin idari ve mali kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla yeni köy kanunu tasarısının öngörülüyor.
Yetkililer Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinin çıkarmış olduğu kanunlar arasında 442 sayılı köy kanunun da bulunduğu kanunun 85 yıldır yürürlükte olduğu 1924 yılında kanun yürürlüğe girdiği dönemde ülke nüfusunun yüzde 80’i köylerde, yüzde 20’si il ve ilçe merkezlerinde yaşıyordu geçen süre zarfında ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısında önemli değişimler yaşandı, merkezlerde yaşayan nüfus oranı yüzde 78’e ulaşırken, köylerde yaşayan oranın yüzde 22’ye düştüğü hatırlatıldı.
“Özellikle metropollere göç eden vatandaşlar bu manada çok ciddi geçim sıkıntısı yaşadı. Bu değişime bağlı olarak kırsal alandaki ihtiyaçlar da değişime uğradı. Artan bu ihtiyaçlar nedeniyle köy kanunu ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmiştir. Bu kapsamda 60. hükümet programında köylerin idari ve mali kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla yeni bir köy kanunu çıkarılması öngörülüyor. Hükümet programı dahilinde İçişleri Bakanlığı bünyesinde köy kanunu hazırlama grubu oluşturulmuş, bu çalıştayda ortaya çıkacak görüş ve öneriler bir ay içerisinde Mahalli idareler Genel Müdürlüğü’ne sunulacaktır.”
Muhtarların yetkilerinin artırılacağına da dikkat çeken yetkililer bu kapsamda muhtar maaşlarının devlet memurlarının aldığı katsayı üzerinden köylerin nüfus oranına göre üç kademeye bölünerek hesaplanacağını, sosyal güvence primlerinin ise özel idare müdürlükleri tarafından karşılanacağını ifade ettiler.